Lasterverhaal leidt tot award uit naam Philip Seymour Hoffman

Geplaatst: door de redactie

Een lasterartikel van National Enquirer over Philip Seymour Hoffman heeft geleid tot een nieuwe theaterprijs uit naam van de begin deze maand overleden acteur. Dat is het resultaat van een schikking tussen het Amerikaanse roddelblad en toneelschrijver David Katz. National Enquirer schreef dat Katz een homoseksuele relatie met Hoffman zou hebben gehad.

De prijs, die de naam Relentless Award krijgt, zal jaarlijks worden uitgereikt aan een schrijver van een nog niet geproduceerd toneelstuk. Aan de prijs is een geldbedrag van 45.000 dollar verbonden. "We hebben het vaak gehad over het tragische lot van veel toneelschrijvers die niet rond kunnen komen", zegt Katz tegen The New York Times. Hij was degene die Hoffman dood aantrof in de badkuip van zijn appartement in Manhattan. De twee leerden elkaar vijftien jaar geleden door wederzijdse vrienden kennen.

National Enquirer veinsde de toneelschrijver te hebben geïnterviewd over zijn begin februari overleden vriend. In dat vraaggesprek bekende Katz een affaire te hebben gehad met de 46 jaar geworden Oscarwinnaar. Katz sprak echter nooit met het roddelblad, maar kreeg vervolgens wel een bak ellende over zich heen. Daarop besloot hij National Enquirer aan te klagen, de toneelschrijver eiste een bedrag van 50 miljoen dollar.

Om een rechtszaak te voorkomen, ging het medium akkoord met de schikking. Naast de award uit naam van Philip Seymour Hoffman, plaatste uitgever American Media Incorporated ook een paginagrote excuusadvertentie in The New York Times.