Kunstenaar H.R. Giger (74) overleden

Geplaatst: door de redactie

De Zwitserse surrealist Hans Rüdi Giger is overleden. Hij stierf ten gevolge van complicaties na een val. De kunstenaar staat in de filmwereld bekend om het ontwerp van de originele Xenomorph uit Alien. Giger is 74 jaar oud geworden.

Zijn seksueel getinte werk kenmerkte zich door een biomechanische fetisj; een samensmelting van natuurlijke elementen met machines. Het artwork in zijn boek Necronomicon bezorgde hem zijn eerste baantje in Hollywood. Scenarist Dan 'O Bannon liet het boek zien aan Alien-regisseur Ridley Scott die de Zwitser meteen in wilde huren voor het art design. Giger deed o.a. de Xenomorph en de Space Jockey.

Giger was één van de mensen die een Oscar kreeg voor Alien, maar werd in de jaren tachtig niet teruggevraagd voor de sequel. James Cameron had de regie inmiddels overgenomen van Ridley Scott en die werkte liever met Stan Winston. Winston borduurde voort op de ontwerpen van Giger en was met Cameron verantwoordelijk voor het design van de Alien Queen, waar hij op zijn beurt een Oscar voor won.

Bij de derde Alien-film was Giger wel weer van de partij en later verrichtte hij ook nog een klein beetje werk voor Ridley Scott aan Prometheus. Zijn andere bekende filmmonster is de alien uit Species die gespeeld werd door Natasha Henstridge. Dat design is hierboven te zien. Giger was ook betrokken bij de originele filmplannen voor Jodorowsky's Dune, maar die film werd uiteindelijk afgeblazen.