Kauwboy Nederlandse inzending voor Oscars

Geplaatst: door de redactie

De film Kauwboy is verkozen tot Nederlandse inzending voor de Oscars in 2013. Op 15 januari wordt bekend of de jeugdfilm ook daadwerkelijk een Oscarnominatie binnensleept, want dan maakt The Academy Of Motion Picture Arts and Sciences de vijf genomineerden voor beste niet-Engelstalige film bekend.

Kauwboy gaat over de tienjarige Jojo (Rick Lens) die een kauw vindt en daarmee een bijzondere vriendschap sluit. Bij de vogel kan Jojo zijn gevoelens kwijt over de constante afwezigheid van zijn moeder (Ricky Koole), die als zangeres de hele wereld over reist, en de driftbuien van zijn vader (Loek Peters), een nachtwaker.

“Ik ben geweldig trots", laat regisseur Boudewijn Koole, die samen met Jolein Laarman het script schreef, weten. "Kauwboy reist op het moment over de hele wereld en ik krijg bijna dagelijks mooie reacties. De film raakt mensen diep. De vele prijzen over de hele wereld en nu deze selectie, alles bij elkaar is het een grote bevestiging waar ik heel vrolijk van word. Kauwboy maakt een geweldige vlucht."

Kauwboy won tijdens het Internationale Film Festival Berlijn al de Grand Prix voor beste jeugdfilm. Daarnaast mocht Koole ook nog de First Feature Award voor beste debuutfilm in ontvangst nemen tijdens de Berlinale. Verder won de film onder andere in juni de European Film Academy Young Audience Award en vorige maand de International Jury's Grand Prix op het International Kinder Film Festival in Tokyo.

Kauwboy is een productie van Waterland Film dat begin dit jaar met Rundskop ook al kans maakte op een Oscar. Die productie ontving van de Academy een nominatie voor beste niet-Engelstalige film. Of Kauwboy die eer ook ten deel valt, weten we half januari. De film draait in ieder geval nog in de Nederlandse bioscopen en zal ook tijdens het Nederlands Film Festival te zien zijn.