John Hurt (77) overleden

Geplaatst: door Tom van Steensel

John Hurt is op 77-jarige leeftijd overleden. De Britse acteur was bekend van films als Alien, Midnight Express, The Elephant Man en drie delen uit de Harry Potter-serie. Hij vocht al geruime tijd tegen alvleesklierkanker, maar bleef desondanks zoveel mogelijk werken.

Hurts grote doorbraak was het Oscarwinnende A Man for All Seasons uit 1966. Eind jaren zeventig werd hij nog bekender door zijn rol in het eveneens Oscarwinnende Midnight Express. Hurt zat eind jaren zeventig tevens in één van de meest iconische filmscènes ooit; als astronaut Kane was hij in de originele Alien het allereerste slachtoffer van de zogenaamde 'chestburster'. Hurt zou zijn wereldberoemde sterfscène later zelf persifleren in de Star Wars-spoof Spaceballs van Mel Brooks.

De rol die zijn carrière zou definiëren volgde in 1980, toen hij naast Anthony Hopkins te zien was in The Elephant Man van David Lynch. De rol leverde hem na Midnight Express zijn tweede Oscarnominatie op, maar The Elephant Man wist - in een jaar waarin Ordinary People er met alle prijzen vandoor ging - geen van zijn acht nominaties te verzilveren.

Hurt deed eind jaren zeventig ook de stem van konijn Hazel in de klassieke tekenfilm Watership Down. De boekverfilming krijgt binnenkort een nieuwe versie op Netflix, waarin James McAvoy de rol van hem overneemt. De acteur speelde de laatste jaren tevens in grootschalige films als Harry Potter, Indiana Jones en Hellboy en was nog te zien in Tinker Tailor Soldier Spy, Melancholia, Snowpiercer en Only Lovers Left Alive.

Volgende maand kunnen we hem nog een keer bewonderen in Jackie, waarin hij te zien is als de priester van de door Natalie Portman gespeelde First Lady. Hurt en Portman speelden eerder al samen in V For Vendetta.