Internationale première Oorlogsgeheimen op filmfestival Toronto

Geplaatst: door de redactie

De succesvolle jeugdfilm Oorlogsgeheimen beleeft volgende maand zijn internationale première tijdens de 39e editie van het Toronto International Film Festival (TIFF). De familiefilm wordt vertoond als onderdeel van het TIFF Kids programma, waardoor het automatisch meedingt voor de Grolsch People’s Choice Award.

Producenten Rinkel Film en Bijker Film & TV werden al in juli op de hoogte gebracht door de organisatie van het TIFF, maar moesten tot vandaag hun mond houden. Regisseur Dennis Bots zal op uitnodiging van het prestigieuze filmfestival aanwezig zijn bij de internationale première van de op het gelijknamige boek van Jacques Vriens gebaseerde film, die vorig jaar zomer onder meer in België opgenomen werd. Filmpjekijken TV bracht destijds een bezoek aan de set.

De film - die onlangs al de Gouden Film voor 100.000 bezoekers in ontvangst mocht nemen - vertelt over de beste vrienden Tuur (Maas Bronkhuyzen) en Lambert (Joes Brauers). Zij groeien op in een tijdens de Tweede Wereldoorlog verscheurd Limburgs dorp waar met de komst van leeftijdsgenote Maartje (Pippa Allen) de verhoudingen verschuiven en hun vriendschap onder druk komt te staan. Andere rollen in de film worden vervuld door onder meer Nils Verkooijen, Loek Peters en Eva Duijvestein.

Bots was twee jaar geleden ook al succesvol in Toronto. Zijn vorige film Achtste-Groepers Huilen Niet (foto hierboven) won in september 2012 al de publieksprijs op het TIFF Kids Filmfestival. Vorig jaar viel Spijt! van Dave Schram die eer ten deel.

Oorlogsgeheimen is één van de totaal zeven Nederlandse producties die in Toronto te zien zullen zijn.