Indiana Jones Quadrilogy

Geplaatst: door de redactie

Lucasfilm en Paramount brengen Indiana Jones deze zomer terug in de schappen: een box met geremasterde versies van de films, waarbij je deel vier optioneel uit het raam kunt gooien. 

Voor ons zal Indiana Jones altijd een drieluik blijven, maar voor de twee, drie fans van het onvoorstelbare Kingdom of the Crystal Skull is het schijfje toch maar toegevoegd. In een verbeterde versie uiteraard. Het zou dus kunnen dat-ie nu nog maar twaalf minuten duurt, of dat de zweep & fedora standaard bij de boxset geleverd worden ter compensatie. 

Het legendarische Raiders of the Lost Ark is vakkundig gerestaureerd, en ook Temple of Doom en The Last Crusade zijn -onder leiding van Spielberg en sound designer Ben Burtt- geremasterd. Het sound design is behouden gebleven en de originele master mix van Burtt is gebruikt, die sinds 1981 ongebruikt in het archief lag. Nieuwe stereo surrounds werden gemaakt door originele muziektracks en originele effecten, die voorheen alleen mono zijn gebruikt, in stereo op te nemen. Daarnaast werd de sub bass volledig vernieuwd, zodat deze aan de moderne specificaties voldoet.

Ook is veel zorg besteed aan de verbetering van de dialoog en kleine technische gebreken, om de meest complete en hoogste kwaliteitsversie van het geluid te creëren zonder concessies te doen aan de visie van de regisseur. Het resultaat moet een vlekkeloze digitale restauratie zijn die eer zal doen aan de film en de plaats die het in de filmgeschiedenis inneemt.

De boxset is vanaf 12 september op de markt.