IFFR: 12 dagen filmgenot

Geplaatst: door Annemieke Ruggenberg

Wie van films houdt, doet er goed aan om deze week een enkeltje Rotterdam te kopen. Filmliefhebbers kunnen zich daar twaalf dagen lang onderdompelen in de magische sfeer van het Internationale Filmfestival Rotterdam (IFFR). De redactie van Filmpjekijken.com geeft je alvast vier tips voor films die je niet mag missen tijdens het festival dat tussen woensdag 25 januari en zondag 5 februari twaalf dagen filmfeest biedt.

Hugo
De film Hugo van Martin Scorsese is één van de grote premières op het IFFR. Deze familiefilm in 3D is van een heel ander soort dan klassiekers als Taxi Driver en Last Temptation of Christ. De film speelt zich af in het Parijs van de jaren dertig. Weeskind Hugo Cabret woon er in een treinstation. Na de dood van zijn vader (Jude Law) neemt zijn oom hem onder zijn hoede en zet hem aan het werk. Hugo moet ervoor zorgen dat de stationsklok op tijd blijft lopen. Tussen de bedrijven door probeert hij de raadselachtige erfenis van zijn vader te ontcijferen.

A Dangerous Method
Fans van Freud mogen deze film niet missen. Onder de regie van David Cronenberg, speelt Keira Knightley patiënte Sabina Spielrein, de vrouw die tussen Siegmund Freud en Carl Jung in komt te staan. Ookal heb je niets met psychoanalyse, het acteerwerk van Viggo Mortensen en Michael Fassbender maakt het interessant genoeg om deze film te gaan kijken.

Skoonheid
Skoonheid is de eerste Zuid-Afrikaanse lange film die is gedraaid op het filmfestival in Cannes. De regisseur Oliver Hermanus ging naar huis met een Queer Palm 2011: de prijs voor de beste holebi-film in Cannes. Het verhaal gaat over een blanke Zuid-Afrikaan die aan het wankelen wordt gebracht door zijn ontmoeting met een mooie, jonge jongen. Langzaam verandert zijn interesse voor deze Christian in een obsessie, die ervoor zorgt dat hij zijn eigen identiteit dreigt te verliezen. Het in de film gesproken Afrikaans, klinkt herkenbaar en tegelijkertijd vreemd in de oren.

38 Témoins
De openingsfilm van het IFFR 2012. In 38 Témoins ontdekt Louise dat er tijdens haar zakenreis in China een misdaad is gepleegd in de straat waar zij woont. Er zijn geen getuigen. Wat nogal vreemd is, aangezien de misdaad plaatsvond bij een enorm appartementencomplex. Volgens de politie moeten er 38 getuigen zijn. Regisseur Lucas Belvaux heeft zijn scenario gebaseerd op het boek 'Est-ce ainsi que les femmes meurent?’ van Didier Decoin en heeft voor zijn film een sterke cast binnengehaald.

Voor en na de film
Het festival biedt tal van mogelijkheden om met gelijkgestemden na te praten over de films. Of om vlak voor de film een hapje te eten. In het Film Café in de Rotterdamse Schouwburg, kun je vanaf 26 januari dagelijks terecht voor een hapje en een drankje. Het restaurant blijft tot 23.00 uur open, zodat ook bezoekers van late films nog kunnen tafelen. In de Jameson-bar, ook in de Rotterdamse Schouwburg, krijgt iedere festivalbezoeker tussen 22.00 uur en 23.00 uur cocktailkorting. Rondom het schouwburgplein hebben veel café’s een IFFR-menu. Kijk ook eens op de website voor meer informatie en de volledige planning. Het festival heeft bovendien een eigen YouTube-kanaal, waar je onder meer onderstaande aankondiging vindt. Extra tip: de Unlimited Pass voor onbeperkte toegang.