Huub Stapel vindt god

Geplaatst: door de redactie

Mateloos tendentieuze kop, maar wij weten ook dat je Nederlands filmnieuws net dat beetje extra moet geven. C'est ça. 

In de praktijk is het bovendien ook nog eens gewoon waar: Huub Stapel heeft god gevonden. In de nieuwe film van regisseur Pieter Kuijpers (inderdaad, van Van God Los) zal de originele Johnny Flodder de rol van Limburgse pastoor op zich gaan nemen. Of het net zo'n gestoorde rol is als in de films van Dick Maas moet nog blijken, al zou je met die functie anno nu best eens los kunnen gaan. 

De film, Hemel op Aarde getiteld, speelt zich af in de late jaren '70 en draait om de brave 13-jarige Bart (Bram van Schie) en de 16-jarige Moniek (de Vlaamse Ella June Henrard, foto onder) waar hij voor valt. Hij krijgt een relatie met het uiterst verleidelijke meisje, waarna er prompt allerlei vreselijke dingen in zijn leven en in dat van zijn ouders plaatsvinden. Bart, brave borst die hij is, vermoedt dat dit komt doordat hij meer met Moniek bezig is dan met zijn goede daden. De ouders van Bart worden gespeeld door Jeroen van Koningsbrugge en Lies Visschedijk, Hij van Stapel is de aangewezen geestelijke om Bart weer op het rechte pad te krijgen - maar het gaat vaker mis in de Limburgse films van Kuijpers.

Hij zal moeten kiezen tussen de liefde voor Moniek en het daarmee verder tarten van het lot, óf zich afsluiten voor zijn liefdesgevoelens en terugkeren naar het Roomse leven. Hij kiest voor het laatste, maar tot zijn schrik lijkt het lot zich daar niets van aan te trekken. Moniek wordt ernstig ziek. Bart's wereldbeeld wankelt. Hij is bereid alles op te offeren om het lot gunstig te stemmen en zijn liefde te redden…

Hemel op Aarde wordt een ontroerende, maar ook grappige coming of age-film van Bijbelse proporties over de tijd van Grease, over de eerste grote liefde en over het lot. Althans, zo meldt de eerste poster. Die nog gedrukt moet worden. Filmen begint deze week. In de tussentijd, hier een losse FLODDER.