The Hobbit een drieluik?

Geplaatst: door de redactie

Op de afgelopen Comic-Con in San Diego liet Peter Jackson al weten dat-ie speelt met ideeën voor al het 'overgebleven' materiaal dat-ie in Nieuw Zeeland bij elkaar geschoten heeft tijdens de opnamen van The Hobbit. Inmiddels gaan er sterke geruchten dat zijn geplande tweeluik net als The Lord of the Rings uit zal draaien op een nieuwe trilogie. Deadline had het nieuws.

De redacteur van Deadline die Peter Jackson over het onderwerp en de mogelijkheid van een complete trilogie sprak, maakt zich daar tegelijkertijd ook zorgen over. Er zit geen minuut teveel in het LOTR-drieluik (minus het laatste half uur...), maar heeft Bilbo Baggins ook drie losse films in zich..?

Tolkien schreef The Hobbit ver voor The Lord of the Rings, maar was volgens Jackson later van plan het verhaal over de dwerg-met-harige-voeten up te daten met nieuwe input na het afronden van The Return of the King. Bij die laatste roman hoorde nog een appendix van zo'n 125 pagina's met bruikbare notities, die Jackson nu inzet om het verhaal van The Hobbit te verrijken. Het is daarmee zowel een adaptatie als een uitbreiding van het origineel, maar wel op basis van het werk van Tolkien. Er vallen bijvoorbeeld gaten in de tijdlijn tussen de eerste en latere romans van Tolkien, die hij nog wilde dichten toen het verhaal van LOTR hem op nieuwe ideeën bracht - bijvoorbeeld wat Gandalf al die tijd aan het doen was. Ander voorbeeld: Sauron komt niet voor in de roman The Hobbit, maar wel in de latere appendix. Goed mogelijk dat-ie dus ook in de film zal verschijnen.

The Hobbit: an Unexpected Journey - tweeluik of drieluik..?