Harold Ramis (69) overleden

Geplaatst: door de redactie

Komedielegende Harold Ramis is vandaag in het ziekenhuis overleden aan de complicaties van een zeldzame auto-immuunziekte. Dat schrijft de Chicago Tribune. De scenarist / regisseur / acteur werd bekend door films als Animal House, Caddyshack, Stripes, Groundhog Day en de twee Ghostbusters-films. Hij is negenenzestig jaar oud geworden.

Ramis groeide in Chicago op met de komedie van de Marx Brothers, Sid Caesar en Ernie Kovacs. Na zijn afstuderen aan de Washington University in St. Louis werkte hij onder meer bij Playboy Magazine en sloot hij zich aan bij het improvisatie gezelschap Second City. In de jaren zeventig schreef en acteerde hij op televisie voor SCTV. Rond die tijd leerde hij ook John Belushi en Bill Murray kennen. Ramis brak door in Hollywood als een van de scenaristen van Animal House, dat verfilmd werd door John Landis.

Daarna volgden samenwerkingen met Bill Murray, waarbij hij van Caddyshack zijn regiedebuut maakte. In films als Stripes (foto boven) en Ghostbusters acteerde hij ook zelf naast Murray. Meer recentelijk regisseerde hij op televisie een aantal afleveringen van The Office en was hij te zien als de vader van Seth Rogen in Knocked Up. Ramis werkte in 2009 mee aan een succesvolle Ghostbusters videogame en voor zijn dood was men ook bezig een derde film in de serie van de grond te krijgen.