Grootste partij Rusland wil ban Beauty and the Beast wegens 'homopropaganda'

Geplaatst: door de redactie

Als het aan de grootste politieke partij van Rusland ligt gaat Beauty and the Beast in de ban in dat land. De live-action remake van regisseur Bill Condon bevat het eerste homoseksuele personage uit de Disney-geschiedenis en dat zint Verenigd Rusland-parlementslid Vitaly Milonov maar niks.

Volgens erkend homofoob Milonov is de film met hoofdrollen voor Emma Watson als Belle en Dan Stevens als The Beast in strijd met de controversiĆ«le Russische wet uit 2013 die homopropaganda verbiedt. Milonov was architect van die wet en valt vooral over het personage LeFou, gespeeld door Josh Gad (op bovenstaande foto links). Deze sidekick van Gaston (Luke Evans) heeft in de live-action remake van Beauty and the Beast meer oog voor zijn kameraad dan Belle waarschijnlijk ooit zal hebben.

Milonov heeft bij minister van Cultuur Vladimir Medinsky aangedrongen op een totaalverbod van de film die op 16 maart zou moeten verschijnen in de Russische bioscopen. Medinsky heeft aan de BBC laten weten dat hij de remake zal beoordelen op basis van de anti-homopropagandawet zodra hij een kopie van de Disney-film heeft weten te bemachtigen.

Eerder al liet een christelijke beheerder van een drive-in bioscoop in de Amerikaanse staat Alabama weten dat hij de nieuwe versie van de Disneyklassieker uit 1991 niet zal vertonen vanwege het homoseksuele karakter van LeFou. "We sluiten geen compromis over wat de Bijbel ons leert. Wanneer bedrijven hun mening aan ons opdringen moeten we een standpunt innemen. Onze bezoekers zouden zich geen zorgen hoeven te maken over seks, naaktheid, homoseksualiteit en grof taalgebruik", schreef de uitbater onder meer op Facebook.

Beauty and the Beast verschijnt op woensdag 29 maart in de Nederlandse bioscopen. In ons land heeft de film een keuring voor 12 jaar en ouder gekregen. Derhalve verschijnt de remake alleen in de originele Engels gesproken versie.