Global James Bond Day

Geplaatst: door de redactie

Op 5 oktober 2012 viert James Bond zijn 50ste verjaardag en deze dag wordt daarom uitgeroepen tot Global James Bond Day.

In 1962 is de eerste film in de Bond franchise geboren: Dr No, waarin Sean Connery de Bond smoking aantrok. In Londen vond op 5 oktober 1962 de wereldpremière plaats van een van de langst lopende franchises in de filmgeschiedenis, met 22 - binnenkort 23 - films in 50 jaar.

Om die 50 jaren van Hare Majesteits’ spion te vieren, wordt 5 oktober tot ‘Global James Bond Day' uitgeroepen, eenentwintig dagen voor de release van de nieuwste James Bond film Skyfall. Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan en Daniel Craig zijn de zes acteurs die James Bond in 50 jaar tijd hebben belichaamd. Daarnaast hebben tal van memorabele Bond girls de revue gepasseerd – zoals Ursula Andress, Sophie Marceau, Halle Berry en onze eigen trots Famke Janssen en Daphne Deckers. Films van de beroemde franchise werden over de hele wereld gefilmd, met ook Amsterdam als achtergrond in Diamonds are Forever (1971). Check ook de volgende links voor een volledige lijst van de Bond Girls en de auto’s.

Om de 50ste verjaardag te markeren, worden overal ter wereld speciale Bond programma’s georganiseerd. Zo zal het internationaal veilinghuis Christie’s op 5 oktober een veiling organiseren van objecten uit de Bond films. De veiling zal online geschieden om aan de vraag van fans van over de hele wereld te voldoen. Naast deze unieke objecten, zal een serie collectors items worden gemaakt; uitgeverij DK publiceert James Bond: 50 Years of Movie Posters en een serie van 100 exclusieve ansichtkaarten James Bond: 50th Anniversary. DesStudio's Metro-Goldwyn-Mayer en Twentieth Century Fox Home Entertainment brengen op 26 september de 50th Bond Anniversary Blu-ray box uit met de 22 films uit de Bond franchise met daarbij een bonus Blu-ray. In totaal is er meer dan 122 uur aan bonusmateriaal voorzien. Ook is in de box ruimte gereserveerd voor Skyfall; zodra deze als Blu-ray of dvd wordt uitge­bracht, kan de consument deze eenvoudig toevoegen.