George Lucas: Hollywood investeert niet in 'all-black' cast

Geplaatst: door de redactie

Filmmaker George Lucas was deze week te gast in The Daily Show With Jon Stewart om te komen praten over zijn nieuwste vehikel Red Tails. Ondanks zijn status, raakte de geestelijk vader van Star Wars zijn film over een groep piloten tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de straatstenen niet kwijt.

De reden waarom de grote studio's niet in zijn film wilden investeren, is volgens de Amerikaan kraakhelder: de voornaamste rollen worden vertolkt door gekleurde acteurs en Hollywood steekt geen geld in films met een 'all-black cast'. "Red Tails was een behoorlijk dure film", zei hij tegen Jon Stewart. "De studiobazen in Hollywood vinden dat er in het buitenland geen markt is voor een dergelijke film, terwijl juist zestig procent van hun winst daar vandaan moet komen." Lucas leurde lange tijd met zijn film. "Ik heb het aan iedereen laten zien en allemaal zeiden ze 'Nee. We hebben geen idee hoe we deze film moeten vermarkten."

In tegenstelling tot andere oorlogfilms met gekleurde acteurs, heeft Red Tails geen blanke hoofdrollen. "Alle grote rollen zijn voor gekleurde acteurs. Daarmee is het één van de eerste all-black actiefilms. Het is niet zoals in Glory (met Matthew Broderick en Denzel Washington, red.), waarin blanke officieren hun zwarte soldaten als kanonnenvoer gebruiken. De mannen in Red Tails waren echte helden."

Uiteindelijk besloot Lucas de film met onder meer Cuba Gooding Jr., Terrence Howard, Ne-Yo en David Oyelowo grotendeels zelf te financieren. De 67-jarige Amerikaan, wiens vermogen wordt geschat op bijna 2,5 miljard euro, stak ruim 45 miljoen euro in de productie van de film en nog eens 27,5 miljoen in de distributie ervan.

Of Red Tails ooit naar ons land komt is nog maar de vraag, een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend. In de Verenigde Staten gaat de film in ieder geval vrijdag 20 januari in roulatie. En mochten de cijfers tijdens het eerste weekend goed zijn, dan begint Lucas met de productie van een prequel en een sequel.

Bekijk hieronder het complete interview in The Daily Show With Jon Stewart.