Frankrijk stuurt Intouchables naar Oscars

Geplaatst: door de redactie

Lange tijd was het de vraag welke film Frankrijk zou insturen naar de Academy Of Motion Arts And Sciences voor de categorie beste niet-Engelstalige film. Het land heeft op papier dit jaar namelijk drie zeer behoorlijke kanshebbers voor de Oscar. Nu is de kogel door de kerk: Intouchables doet begin volgend jaar een gooi naar het prestigieuze gouden beeldje.

Daarmee kiest de Franse selectiecommissie voor de commerciële favoriet. Intouchables, de feel good film over de gehandicapte rijke Parijsenaar Philippe (François Cluzet) die vriendschap sluit met de gekleurde Driss (Omar Sy) uit het ghetto, haalde wereldwijd al ruim 350 miljoen dollar op. Meer dan welke Franse film dan ook in de geschiedenis. Ook in Nederland doet de film het met ruim een miljoen bezoekers uitermate goed. Een half jaar na release prijkt Intouchables nog steeds in de Bios Top 10, waarin de tien best bezochte films van de afgelopen week staan.

Al zijn twee andere Franse films van het afgelopen jaar bij de internationale filmpers meer geliefd: Amour van Michael Haneke (15 november in Nederland in première) en De Rouille Et D'Os van Jacques Audiard. Nadat Oostenrijk de film van Haneke instuurde, leek de prent met Marion Cotillard en Matthias Schoenaerts in de hoofdrollen bij de critici favoriet.

Inmiddels hebben een kleine dertig landen bekendgemaakt welke film zij hebben ingestuurd naar de Academy voor de 85e Oscar ceremonie. Nederland stuurt jeugdfilm Kauwboy in, terwijl België heeft gekozen voor À Perdre La Raison. Op 15 januari 2013 maakt de Academy de vijf genomineerden bekend, waarna op 24 februari 2013 de 85e Oscar-ceremonie plaatsvindt in het voormalige Kodak Theatre in Los Angeles.

De lijst tot nu toe:

Australia - Lore
Azerbeidzjan - Buta
België - À Perdre La Raison
Bosnië-Herzegovina - Children of Sarajevo
Bulgarije - Sneakers
Cambodja - Lost Loves
Duitsland - Barbara
Filippijnen - Bwakaw
Frankrijk - Intouchables
Griekenland - Unfair World
Hongarije - Just The Wind
Japan - Our Homeland
Kroatië - Cannibal Vegetarian
Macedonië - The Third Half
Marokko - Death For Sale
Nederland - Kauwboy
Noorwegen - Kon-Tiki
Oekraïne - Firecrosser
Oostenrijk - Amour
Palestina - When I Saw You
Polen - 80 Million
Portugal - Blood Of My Blood
Roemenië - Beyond The Hills
Servië - When Day Breaks
Slovenië - A Trip
Tsjechië - In The Shadows
Venezuela - Rock, Paper, Scissors
Zuid-Korea - Pieta (winnaar beste film in Venetië)
Zweden - The Hypnotist