Filmmaker Marc van Uchelen (42) overleden

Geplaatst: door de redactie

Acteur, regisseur en producent Marc van Uchelen is afgelopen zaterdag op 42-jarige leeftijd overleden. Hij pleegde zelfmoord, zo lieten zijn nabestaanden maandag weten.

Van Uchelen werd op 7 oktober 1970 geboren in Baarn, waar hij ook opgroeide. Op vijftienjarige leeftijd kreeg hij van regisseur Fons Rademakers de hoofdrol van Anton Steenwijk in de verfilming van het boek De Aanslag van Harry Mulisch. De film won in 1987 de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Later zou Van Uchelen nog rollen spelen in vijf films van Eddy Terstall, waaronder Hufters & Hofdames en Rent-a-Friend. Ook was hij regelmatig te zien in televisieseries, zoals recent nog in Divorce.

Maar zijn echte passie vond Van Uchelen achter de camera. Begin jaren negentig meldde hij zich bij de Amsterdamse Filmacademie, waar hij in 1996 afstudeerde in de richting regie/scenario fictie. Van Uchelen behoorde tot dezelfde lichting als Martin Koolhoven en Lodewijk Crijns. Hij zou later diverse (korte) films en commercials schrijven en regisseren, meest recent in 2011 met de film Webcam.

Daarnaast bleef Van Uchelen ook acteren, zo had hij de afgelopen jaren een rolletje in Als Je Verliefd Wordt van Hans Scheepmaker en speelde hij de hoofdrol in De Nobelprijswinnaar van Timo Veltkamp. Marc van Uchelen was getrouwd met actrice Lies Visschedijk, Roelien uit Gooische Vrouwen, en laat twee zoons na.