Film by the Sea oeuvreprijs voor Jim Sheridan

Geplaatst:

door de redactie

De Lifetime Achievement Award van Film by the Sea wordt dit jaar uitgereikt aan de Ierse regisseur, scenarist en producent Jim Sheridan (Dublin, 6 februari 1949). Sheridan ontvangt de Award vanwege zijn gedegen vakmanschap en zijn indrukwekkende oeuvre met veel sociaal bewogen films.

Sheridan is een verhalenverteller in de beste Ierse traditie. Iemand die de tijd neemt om zijn film neer te zetten en iemand die zijn verhalen dichtbij de mens vertelt. Grote maatschappelijke problemen krijgen in zijn films een menselijk gezicht. In zijn eerste grote film, My Left Foot, regisseerde hij Daniel Day-Lewis naar diens eerste Oscar, en werd hij zelf genomineerd voor de regie.

Jim Sherridan is aanwezig bij Film by the Sea van 19 t/m 22 september. Donderdag 20 september 21.15 uur vindt er een talkshow met hem plaats (gratis entree) in de foyer van CineCity Vlissingen. Er wordt tevens een retrospectief van zijn films vertoond:

- Maandag 17 sept 10.00 uur: In America (2002);
- Dinsdag 18 sept 10.00 uur: The Boxer (1997);
- Woensdag 19 sept 11.00 uur: My Left Foot (1989);
- Donderdag 20 sept 10.00 uur: Brothers (2009);
- Vrijdag 21 sept 10.30 uur: In The Name of the Father (1993).

Vrijdag 21 september neemt Sheridan de Lifetime Achievement Award in ontvangst tijdens de Award Ceremony van Film by the Sea. Deze vindt plaats van 19.30 tot 20.30 uur (gevolgd door een diner). Tevens wordt dan de Dioraphte Film- en Literatuur Award uitgereikt en de Film by the Sea Publieksprijs powered by CPNB.

Jim Sheridan begon relatief laat met het maken van films. Begin jaren ’80 vestigde hij zich in de VS om het Irish Arts Center te leiden. Zijn eerste film, My Left Foot (1989) maakte hij op veertigjarige leeftijd. De film is gebaseerd op de autobiografie van de Ierse artiest Christy Brown die alleen zijn linkervoet kon gebruiken. Hoofdrolspelers Daniel Day-Lewis en Brenda Fricker wonnen een Oscar en Sheridan zelf werd hiervoor genomineerd. In totaal heeft hij door de jaren heen zes Oscarnominaties ontvangen. Ook voor het beroemde In the Name of the Father (1993) werkte hij samen met Daniel Day-Lewis. Deze film is opgenomen in de filmcanon met de 25 beste films op het gebied van recht en rechtspraak die ook tijdens Film by the Sea te zien is. 

Film by the Sea vindt plaats van 14 t/m 23 september in Vlissingen, en van 19 t/m 23 september tevens in Terneuzen. De website vind je hierrr.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.