EYE Film en Kriterion eren Philip Seymour Hoffman

Geplaatst: door de redactie

Als één ding wel duidelijk werd de afgelopen dagen, dan was het dat veel filmliefhebbers de vorig weekend overleden Philip Seymour Hoffman (één van) de beste acteur(s) van zijn generatie vinden. Met een nagenoeg vlekkeloos cv is het moeilijk kiezen wat zijn beste films waren. EYE Film en Kriterion doen een poging en bieden je de komende dagen in ieder geval de kans vier van zijn memorabele rollen nog eens op groot doek te zien. Je moet er alleen wel voor naar Amsterdam.

Vanavond - of eigenlijk vannacht - kun je bij Kriterion terecht voor de vertoningen van Boogie Nights (foto hierboven) en Before The Devil Knows You're Dead (foto hieronder). Helaas worden ze nagenoeg tegelijkertijd vertoond. De film van Paul Thomas Anderson over de pornoindustrie in de jaren zeventig begint om middernacht.

Sidney Lumets zwarte komedie over twee broers die een overval op de juwelierszaak van hun eigen vader beramen, twintig minuutjes later. Om 0.20 uur dus. Meer informatie vind je hier.

In EYE Film kun je zondagavond Happiness (foto boven), onze Fijne Filmklassieker van deze week, nog eens op groot scherm zien. Die voorstelling begin om 21.00 uur. Woensdag 12 februari is het de beurt aan een eerdere Fijne Filmklassieker, namelijk The Big Lebowski (foto onder). Het aanvangstijdstip is wel iets minder prettig, de film van The Coen Brothers begint al om 17.15 uur.

Ook in Eindhoven, Den Bosche en Groningen wordt de op 46-jarige leeftijd overleden Seymour Hoffman geëerd, zij het met (veel) recenter werk dat in 2013 in de Nederlandse bioscopen te zien was.

Zowel Natlab Plaza Futura in Eindhoven als Groninger Forum en De Verkadefabriek in Den Bosch vertoont zondag 9 februari A Late Quartet (foto onder).

Groninger Forum draait daarnaast ook nog zondagochtend om 11.00 uur The Master (foto onder) van Paul Thomas Anderson op het grote doek. Meer informatie over die voorstelling vind je hier.