Eindelijk Oscar voor Leonardo DiCaprio

Geplaatst: door de redactie

Leonardo DiCaprio heeft eindelijk zijn Oscar binnen. De acteur werd vannacht tijdens de 88e Academy Awards bekroond voor zijn rol in het voor twaalf Oscars genomineerde The Revenant, dat uiteindelijk ook de beeldjes voor beste regie en cameravoering kreeg. Het journalistieke drama Spotlight werd verkozen tot beste film en beste scenario. Qua aantal was Mad Max: Fury Road de grote winnaar, het ontving zes Oscars. Maar dan vooral in technische categoriën als beste kostuums, beste geluid en beste montage.

Thank you so much to the entire Academy for such an incredible honor. #TheRevenant is the product of tireless sacrifice...

Geplaatst door Leonardo DiCaprio op zondag 28 februari 2016

 

Na vijf eerdere nominaties was de zesde keer dan toch raak voor DiCaprio, die gold als de gedoodverfde winnaar van beste mannelijke hoofdrol. In zijn lange dankwoord riep de Amerikaan op zuiniger te zijn met de natuur en vooral wat te doen aan de opwarming van de aarde. "Climate change is real", zei DiCaprio, die op veel bijval vanuit de zaal kon rekenen. 

And the Oscar for Best Actor goes to... Leonardo DiCaprio!

Geplaatst door ABC Television Network op zondag 28 februari 2016

 

Ook de verkiezing van Brie Larson tot beste vrouwelijke hoofdrol voor haar bijdrage aan Room was geen verrassing. Alicia Vikander won beste vrouwelijke bijrol voor The Danish Girl, terwijl Mark Rylance de toch wat verrassende winnaar van beste mannelijke bijrol was voor zijn rol als Russische spion in Bridge of Spies. Velen tipten Sylvester Stallone als winnaar in die categorie voor Rocky-sequel Creed.

Chris Rock recreates the #Oscars 2016 nominated films. Watch it now presented by Samsung Mobile USA:

Geplaatst door ABC Television Network op zondag 28 februari 2016

 

Voor regisseur Alejandro González Iñárritu betekende de winst een back-to-back zege, hij kreeg vorig jaar ook al de Oscar voor beste regie voor Birdman. Zijn cameraman Emmanuel Lubezki won zelfs voor het derde jaar op rij, in 2014 kreeg hij ook al een Oscar voor Alfonso Cuaróns Gravity. The Big Short kreeg de Academy Award voor beste bewerkte script. Tot beste animatiefilm van 2014 werd Inside Out verkozen, Amy won beste documentaire. Het Hongaarse holocaustdrama Son of Saul kreeg de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. 

The Hateful Eight's Ennio Morricone takes home the gold for Best Original Score! Hear his #Oscars acceptance speech Thx2 AT&T!

Geplaatst door ABC Television Network op zondag 28 februari 2016

 

DiCaprio was niet de enige veteraan die eindelijk erkenning kreeg van de Academy. Ook componist Ennio Morricone ging met zijn eerste Oscar naar huis. De Italiaanse grootmeester ontving het beeldje voor de door hem gecomponeerde soundtrack voor Quentin Tarantino's The Hateful Eight. De Oscar voor beste song ging niet zoals door velen verwacht naar Lady Gaga voor haar nummer 'Til It Happens To You uit The Hunting Ground, maar naar Sam Smith voor het door hem geschreven Writing's on the Wall voor Bondfilm SPECTRE. In zijn dankwoord droeg hij de award op aan de internationale LGBT-gemeenschap.

Jimmy Napes and SAM SMITH bring home the Oscar for Best Original Song! Watch this Music Moment Thx2 AT&T!

Geplaatst door ABC Television Network op zondag 28 februari 2016

 

Zoals verwacht werd de uitreiking gedomineerd door de discussie over het gebrek aan zwarte nominaties. Presentator Chris Rock refereerde regelmatig aan de kwestie in zijn grapjes tijdens de awardshow. Maar ook Hollywoodsterren die de Oscars boycotten, zoals Jada Pinkett Smith, moesten eraan geloven. 

Relive Chris Rock's highly anticipated #Oscars opening monologue presented by Samsung Mobile USA.

Geplaatst door ABC Television Network op zondag 28 februari 2016