Eerste drie titels elfde PAC Festival bekend

Geplaatst: door de redactie

Voor de elfde keer vindt op zondag 5 oktober het PAC Festival plaats. Een dag waarop filmliefhebbers in diverse bioscopen van Pathé vijf voorpremières voorgeschoteld krijgen. Vaak films die niet eerder in Nederland te zien waren. Vandaag maakte de keten de eerste drie titels bekend. Het gaat om drie smaakmakers van de afgelopen editie van het Cannes Film Festival: de Britse feel good komedie Pride, wraakepos Wild Tales uit Argentinië en de Amerikaanse muziekfilm Whiplash

Die laatste film is van deze drie titels de meest in het oog springende. De coming of age film ontving afgelopen mei een liefst twaalf minuten durende staande ovatie aan de Franse rivièra. In de film staat de 19-jarige Andrew (Miles Teller) centraal. Hij wil de beste jazzdrummer ter wereld worden, maar botst op het conservatorium met zijn onconventionele docent Fletcher (J.K. Simmons). Het door Damien Chazelle geregisseerde Whiplash wordt door velen tot de Oscar-favorieten gerekend.

Wild Tales (foto onder) is een verzameling korte wraakverhalen, terwijl Pride - met Bill Nighy en Imelda Staunton - gaat over een groep homo's in Londen die zich in 1984 solidair verklaarde met stakende mijnwerkers. Dat statement leidde uiteindelijk dat homorechten werden opgenomen in de Britse wet.

Alle drie de nu bekend gemaakte titels hebben hun reguliere bioscooprelease gedurende de maand november. Pathé maakt later nog twee titels bekend voor het 11e PAC Festival, waarvan de kaartverkoop op donderdag 21 augustus begint.