Dog Day Afternoon-schrijver Frank Pierson overleden

Geplaatst: door de redactie

In zijn woonplaats Los Angeles is gisteren regisseur en scriptschrijver Frank Pierson overleden. Volgens een verklaring van zijn familie stierf de Amerikaan een natuurlijke dood. Pierson is 87 jaar geworden.

De filmmaker won een Oscar voor zijn script van Dog Day Afternoon uit 1975, met de legendarische scène waarin bankovervaller Sonny Wortzik (Al Pacino, foto boven) heel hard "Attica" roept. Een referentie naar de opstand in de gelijknamige gevangenis, kort voordat de film uitkwam. DDA kreeg zes Oscar-nominaties, maar alleen Pierson werd daadwerkelijk beloond.

Daarnaast pende Pierson ook de Oscar-genomineerde scripts van gevangenisdrama Cool Hand Luke met Paul Newman en de western Cat Ballou met Jane Fonda en Lee Marvin in de hoofdrollen. Hij had later een bescheiden carrière als regisseur, met de remake van A Star Is Born in 1976, met Barbra Streisand en Kris Kristofferson in de hoofdrollen, als voornaamste wapenfeit.

Samen met Marisa Tomei maakt Pierson in september 2004 de nominaties voor de 75e Oscars bekend.

Pierson was van 2001 tot 2005 president van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de Academy Awards. De laatste jaren was de Amerikaan vooral achter de schermen betrokken bij diverse televisieseries, bijvoorbeeld als producent van Mad Men en The Good Wife.