Dit zie je niet op het Nederlands Film Festival

Tags:

Geplaatst: door de redactie

In Utrecht gaat vanavond met de première van Nono, Het Zigzag Kind de 32e editie van het Nederlands Film Festival van start. Maar twee van de leukste Nederlandse films van dit jaar zijn niet te zien in de Domstad.

Allereerst zullen de bezoekers van het NFF het moeten stellen zonder Alleen Maar Nette Mensen, de verfilming van de gelijknamige bestseller van journalist Robert Vuijsje. Na vijf jaar verkering met zijn middelbareschoolliefje, wil David Samuels (Géza Weisz) wel eens iets anders. De zoon binnen een intellectueel Joods gezin uit het chique Amsterdam Oud-Zuid zoekt een ghetto queen met dikke tieten en dito billen. Zijn vrienden verklaren hem voor gek, maar in de Bijlmer vindt David wat hij wil: de donkere seksgodin Rowanda (Imannuele Grives).

Onze recensent Erik Boekhoven heeft de film al gezien en beloont de komedie met vier sterren. "Grof taalgebruik, wiegende zwarte borsten en schuddende billen van Surinaamse en Antilliaanse schonen, maar bovenal een hilarische afspiegeling van een samenleving vol verschillende culturele normen en waarden", schrijft hij over de film die vanaf 11 oktober in de bioscopen te zien is.

De Marathon

Een weekje later is het de beurt aan De Marathon, van de debuterende regisseur Diederick Koopal. De film vertelt het verhaal van de vier rasechte, volkse Rotterdammers Gerard (Stefan 'Sinterklaas' de Walle), Leo (Martin van Waardenberg), Nico (Marcel Hensema) en Kees (Frank Lammers) die samen in de garage van Gerard werken. Alleen gaan de zaken niet zo best. Dan vertelt Yoessoef (Mimoun Oaïssa) over zijn tijd als marathonloper en hoe hij daar tienduizenden euro's aan sponsorgeld mee ophaalde. Met Yoes als trainer besluit het kwartet mee te doen aan de marathon van Rotterdam om op die manier de garage van de ondergang te redden. Het hilarische, maar tegelijkertijd ontroerende, De Marathon is vanaf 18 oktober te zien.