Competitie Leiden International Film Festival vol premières

Geplaatst: door de redactie

De American Indie Competition, het hoofdprogramma van het Leiden International Film Festival (LIFF), bestaat dit jaar uit zestien bijzonder sterke titels. Veertien daarvan betreffen premières, waaronder vijf films die nog nergens in Europa te zien zijn geweest. Dat laat de organisatie van LIFF weten aan filmpjekijken.com.

Tijdens de negende editie, die 31 oktober begint met openingsfilm Whiplash (foto boven), ligt de focus van het snelst groeiende filmfestival van Nederland wederom op opkomende Amerikaanse filmmakers. Dat is goed terug te zien in de American Indie Competition, waarin naast de openingsfilm nog vijftien titels van jonge, talentvolle regisseurs te zien zijn.

Veel van deze filmmakers zullen ook aanwezig zijn in Leiden om Q&A's en/of feestelijke premières bij te wonen. Want premières zijn er volop tijdens het LIFF. Gabriel (foto hierboven), Imperial Dreams, SequoiaThe Well en The Young Kieslowski zullen zelfs voor het eerst op Europese bodem te zien zijn. Op Whiplash en The Disappearance Of Eleanor Rigby: Him & Her na betreffen het verder allemaal Nederlandse premières.

"Ik ben enorm trots op de veelzijdigheid van de competitie", vertelt festivaldirecteur Alexander Mouret aan filmpjekijken.com. "De American indie is levendiger dan ooit. Niet eerder hadden wij zo'n breed scala aan genres, onderwerpen en jonge talentvolle filmmakers op het festival."

De negende editie van het Leiden International Film Festival vindt dit jaar plaats van 31 oktober tot en met 9 november. Het complete aanbod van de American Indie Competition is als volgt (bekijk hier alle trailers):

Camp X-Ray - Peter Sattler

Kristen Stewart (Twilight, Snow White And The Huntsman) speelt een soldaat die gestationeerd wordt op Guantanamo Bay. Daar heeft ze het moeilijk met zowel de gevangenen als haar collega's, maar desondanks weet ze een band op te bouwen met één van de gevangenen gespeeld door Peyman Moaadi, die eerder te zien was in de Iraanse Oscarwinnaar A Separation. We lieten je eerder de trailer voor de film al zien.

The Disappearence of Eleanor Rigby: Him & Her - Ned Benson

Jessica Chastain en James McAvoy spelen Conor en Eleanor. Ooit gelukkig getrouwd, maar nu van elkaar vervreemd geraakt. In de nasleep van een tragedie proberen ze elkaar te begrijpen, hun liefde terug te vinden en de vraag te beantwoorden waarom hun relatie, die eens zo perfect leek, stuk liep. De film, die het verhaal zowel vanuit zijn, als haar standpunt vertelt, gaat 30 oktober in roulatie in Nederland.

Gabriel - Lou Howe

In het bloedspannende regiedebuut van Lou Howe zien we hoe Gabriel (Rory Culkin, inderdaad het jongere broertje van) denkt rust en stabiliteit terug te vinden in zijn leven door zich te herenigen met zijn eerste geliefde. Maar zijn pogingen toenadering tot haar te vinden mislukken keer op keer, terwijl zijn familie steeds meer bezwaren uit tegen zijn haast obsessieve pogingen de liefde te vinden waar hij zo naar hunkert. Europese première.

The Heart Machine - Zachary Wigon

Cody (John Gallagher Jr.) begint te vermoeden dat zijn lange-afstandsvriendin Virginia (Kate Lyn Sheil), die hij leerde kennen via internet en met wie hij iedere avond de dag doorneemt via Skype, eigenlijk in dezelfde stad als hij woont. Hij begint een zoektocht naar haar. Ook The Heart Machine betreft een regiedebuut en de film werd bijzonder goed ontvangen op belangrijke filmfestivals in de Verenigde Staten.

Imperial Dreams - Malik Vitthal

Na een gevangenisstraf van 28 maanden wil de pas 21-jarige Bambi (John Boyega) niets liever dan schrijver worden en een normaal leven leiden. Maar voor een jonge man uit het ghetto van Los Angeles bestaat normaal niet. Zo komt hij thuis om zijn zoontje aan te treffen met oma die compleet van de wereld is door drugs, terwijl zijn 'welkom thuis' cadeau bestaat uit pillen, pistolen en een baantje als drugsrunner. Malik Vitthal strikte voor zijn debuut Flying Lotus om de soundtrack te verzorgen voor de film die in Leiden zijn Europese première heeft.

Listen Up Philip - Alex Ross Perry

Jason Schwartzman is Philip, een schrijver in afwachting van de uitgave van zijn tweede roman. Maar Philip zit er een beetje doorheen, barstensvol woede en ergert zich dood aan zijn leefomgeving én zijn vriendin, fotografe Ashley (Elisabeth Moss). Dan biedt Philips idool Ike Zimmerman (Jonathan Pryce) uitkomst door hem aan te bieden zolang gebruik te maken van zijn verlaten zomerhuis als vluchtoord. 

Love Is Strange - Ira Sachs

Ben (John Lithgow) en George (Alfred Molina) zijn veertig jaar samen, maar nadat ze eindelijk trouwen raakt George zijn baan kwijt. Daardoor worden ze gedwongen om tijdelijk apart te leven: Ben gaat in huis bij zijn neef (die getrouwd is met Marisa Tomei en ook een tienerzoontje in huis heeft) en George trekt in bij twee agenten. Love Is Strange kreeg goede kritieken in het festivalcircuit, waarbij vooral de performances van Lithgow en Molina geroemd werden. Bekijk hier de trailer voor de film die vanaf 22 januari te zien is in de Nederlandse filmtheaters.

The One I Love - Charlie McDowell

De tweede film met Elisabeth Moss (zie ook Listen Up Philip) in Leiden. In dit speelfilmregiedebuut van Charlie McDowell speelt ze Sophie. Getrouwd met Ethan (Mark Duplass), maar dat huwelijk is behoorlijk uit elkaar aan het vallen. Op advies van hun relatietherapeut vertrekken Ethan en Sophie naar een prachtig vakantiehuisje om te ontdekken hoe het ervoor staat met hun relatie en of deze mogelijk nog te redden is.

Sequoia - Andy Landen

De 23-jarige Riley (Aly Michalka) heeft terminale kanker en besluit daarom zelfmoord te plegen in Sequoia National Park. Dat plan wordt vervolgens ernstig verstoord wanneer Riley op weg naar Sequoia het pad kruist van Bev (Joey Lauren Adams). Beleeft zijn Europese première in Leiden.

The Skeleton Twins - Craig Johnson

SNL-veteranen Kristen Wiig en Bill Hader spelen een broer en zus die al tien jaar geen contact meer hebben. Ze komen elkaar echter weer tegen nadat het personage van Hader zelfmoord probeert te plegen. The Skeleton Twins kreeg al prima reacties op bijvoorbeeld Sundance en is vanaf 20 november te zien in Nederland. Bekijk hier de trailer. 

Summer of Blood - Onur Tokul

Tokul regisseert, schreef en speelt de hoofdrol in Summer Of Blood, een zwarte komedie over Eric, een New Yorker die te maken krijgt met een vroege mid-life crisis wanneer hij het huwelijksaanzoek van zijn vriendin afwijst en hun relatie vervolgens op de klippen loopt. Hij zit vast in zijn baan, heeft weinig succes op datinggebied en is ook al geen succes in bed. Dat alles verandert wanneer een ontmoeting met een vampier hem verandert in een heuse seksgod.

The Well - Tom S. Hammock

De production designer van All The Boys Love Mandy Lane maakt zijn regiedebuut met deze post-apocalyptische film over Kendal (Hayley Lu Richardson), een meisje dat leeft in een weeshuis in Oregon Valley. Het heeft al een decennium niet geregend, waardoor Oregon Valley is veranderd in een uitgedroogde woestenij. Een bijzonder goed verborgen waterput biedt de inwoners van het weeshuis net voldoende water om in leven te blijven. Maar voor hoelang nog? Europese première.

Whiplash - Damien Chazelle

Deze wat onconventionele coming of age film van Damien Chazelle is de openingsfilm van LIFF en vertelt over de 19-jarige Andrew Neiman (Miles Teller). Hij droomt ervan de beste jazzdrummer ter wereld te worden, maar botst op het conservatorium flink met docent Terence Fletcher (J.K. Simmons). Zijn nogal spartaanse lesmethodes drijven Andrew tot waanzin. Whiplash kreeg overal waar het al te zien was lange staande ovaties en dat zal in Leiden niet anders zijn verwachten we. 

White Bird In A Blizzard - Gregg Akari

Talent Shailene Woodley (Divergent, The Fault In Our Stars) schittert in deze eind jaren tachtig afspelende boekverfilming als Kat Connor, een 17-jarig tienermeisje waarbij de hormonen door het ranke lijfje gieren. Ze heeft een moeizame relatie met haar moeder (Eva Green), die op een dag plotseling is verdwenen. Kat gaat op zoek naar haar moeder en ontdekt een geheim dat haar leven voorgoed zal veranderen. Bekijk hier de trailer van de film die vanaf 20 november te zien is in de Nederlandse filmtheaters.

Wish I Was Here - Zach Braff

Zach Braff regisseert, schreef en speelt de hoofdrol in Wish I Was Here. Een film over de 35-jarige acteur Aidan Bloom (Braff) die op een kruispunt in zijn leven komt te staan, belangrijke knopen over zijn relatie, carrière en familie door moet hakken en bovendien een levensdoel moet zien te vinden. Doordat hij de school van zijn kinderen niet meer kan betalen, besluit Aidan ze thuis les te geven en leert daardoor ook zichzelf beter kennen.

The Young Kieslowski - Kerem Sanga

Brian Kieslowski en Leslie Mallard zijn allebei nog maagd, ontmoeten elkaar op een feestje en belanden uiteindelijk met elkaar in bed. Maar dan ontdekt Leslie dat ze zwanger is van een tweeling. Brian ziet het liefst dat ze een abortus neemt, maar Leslie wil de kindjes graag houden. Hij steunt haar in die beslissing en de twee ondernemen een roadtrip om hun ouders het heuglijke nieuws te vertellen. Beleeft zijn Europese première in Leiden.