Brit met midlife crisis ziet (bijna) alle biosreleases

Geplaatst: door de redactie

De één ruilt zijn vrouw in voor een jonger exemplaar, de ander haalt zijn motorrijbewijs. Maar de 48-jarige Neil White uit Nottingham gaf zijn midlife crisis het afgelopen jaar wel op een zeer opmerkelijke manier gestalte. De Brit zag - nagenoeg - alle bioscoopreleases. En dan niet alleen de standaardreleases, maar ook een flink aantal obscure films uit bijvoorbeeld Afrika, Japan, Zuid-America en zelfs Kirgizië.

Waar een professionele filmcriticus jaarlijks zo'n driehonderd nieuwe films ziet, zag Neil White er afgelopen jaar zo'n zeshonderd. De 48-jarige Engelsman kwam in een midlife crisis terecht toen zijn twee kinderen het huis uitgingen om te gaan studeren en besloot als een soort queeste om alle bioscoopreleases van 2011 te zien. Van blockbusters, via romkoms naar een obscuur, vier en een half uur durend kostuumdrama uit Portugal.

The Fighter is volgens Neil White de beste film die hij in 2011 zag.

In zijn vrije tijd, want de Brit heeft er nog gewoon een baan naast. "Nadat mijn kinderen het huis uit gingen, zocht ik een uitdaging", vertelt White in de Engelse krant The Independent. "Ik ben niet fit genoeg om bergen te beklimmen en in tegenstelling tot veel mannelijke veertigers voelde ik weinig voor een motor." Al snel kwam hij uit bij film. "Zelfs de meest actieve filmjournalist ziet niet alle films die in een bepaald jaar uitkomen. Ik dacht dat het wel aardig zou zijn om iets te doen, wat niemand anders voor elkaar krijgt."

Gemiddeld zag White bijna twee films per dag in de bioscoop. "Slapen stond niet heel hoog op het prioriteitenlijstje dit jaar", zegt hij lachend. Regelmatig dacht hij aan stoppen, maar White wist niet van opgeven. Ook al kreeg hij een bekeuring van 90 pond (zo'n 110 euro) omdat hij te hard reed op weg naar de vertoning van een Bollywood-film. Zelfs tijdens zijn vakantie op Cyprus bleef de journalist van de Derby Telegraph kijken, hij nam veertien DVD's mee. Zijn langste zit waren zes films achter elkaar, na dertien uur verliet hij de bioscoop weer. "Alsof ik een jet-lag had."

Overigens bleef het niet bij films kijken alleen, White hield ook een blog bij van zijn avonturen. Daar schrijft hij korte recensies en waardeert de films met cijfers van 0 (Uncle David - "Ik werd er letterlijk ziek van") tot en met 10 (The Fighter). En wie dacht dat White er wel genoeg van heeft zit mis. Zijn volgende uitdaging laat zich raden. "Ook in 2012 wil ik iedere film die uitkomt, zien." Wij wensen hem alvast veel succes.