Boyhood wint meeste Golden Globes, The Imitation Game niks

Geplaatst: door de redactie

In het Beverly Hilton Hotel in Los Angeles zijn afgelopen nacht voor de 72e keer de Golden Globes uitgereikt. Boyhood en The Grand Budapest Hotel werden uitgeroepen tot beste film drama en beste film komedie. Tijdens de uitreiking refereerden veel winnaars aan de aanslag op Charlie Hebdo van afgelopen woensdag.

Boyhood was de grote winnaar van de avond, het kreeg naast beste film nog twee van de door Hollywood Foreign Press Association (HFPA), waarvan de Nederlander Theo Kingma voorzitter is, uitgereikte awards. Richard Linklater kreeg de Globe voor beste regie, terwijl Patricia Arquette werd uitgeroepen tot beste vrouwelijke bijrol. Bij de mannen ging die prijs naar J.K. Simmons voor zijn vertolking van de tirannieke en spartaanse muziekdocent Terence Fletcher in Whiplash.

Het door de Mexicaan Alejandro Gonzalez Inarritu geregisseerde Birdman, één van onze 15 van het eerste kwartaal van '15,  ging naar huis met twee beeldjes: voor beste mannelijke hoofdrol in een komedie (Michael Keaton) en beste scenario. De vanaf 22 januari in Nederland vertoonde film had vooraf de meeste kans op een beeldje, het werd liefst zeven keer genomineerd. The Imitation Game verzilverde overigens geen enkele van de vijf nominaties, net als Gone Girl (vier) met lege handen bleef.

Julianne Moore (Still Alice) kreeg de Golden Globe voor beste actrice in een drama, een prijs die in de categorie komedie naar Amy Adams ging voor Big Eyes. Een back-to-back, Adams won vorig jaar ook al voor American Hustle. Eddie Redmayne werd beloond voor zijn uitzonderlijke prestatie in The Theory of Everything, waarin hij op zeer overtuigende wijze de lichamelijke aftakeling van de briljante Britse wetenschapper Stephen Hawking uitbeeldt.

De biopic kreeg ook een Golden Globe voor beste muziek, van de IJslander Jóhann Jóhannsson. Leviathan werd uitgeroepen tot beste niet-Engelstalige film, How To Train Your Dragon 2 won het beeldje voor beste animatie en John Legend en Common mochten voor het nummer Glory uit racismedrama Selma de Globe voor beste filmsong in ontvangst nemen. George Clooney kreeg de Cecil B. DeMille award voor zijn hele oeuvre.

Net als Clooney hadden veel van de aanwezige sterren een button met de tekst Je Suis Charlie opgespeld, terwijl ook in dankwoorden vaak gesproken werd over de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van expressie. De Nederlandse HFPA-voorzitter Kingma kreeg na zijn openingsspeech een staande ovatie. Hij stelde dat "wij ons samen moeten verenigen tegen iedereen die vrijheid van meningsuiting wil onderdrukken, of het nou in Noord-Korea is of in Parijs." Daarmee doelde hij naast de aanslag op het satirische magazine Charlie Hebdo ook op de dreigende situatie rond de release van de omstreden komedie The Interview.