Blade Runner weer terug in de bioscoop

Geplaatst: door de redactie

Na ruim tien jaar komt Blade Runner weer terug in de Nederlandse bioscopen in de vorm van de hier nog niet eerder in de bios vertoonde Final Cut. Vanaf 18 juni 2015 is de seminale sciencefiction-film te zien in onder meer EYE in Amsterdam.

In 1982 ging Blade Runner (de film waarmee regisseur Ridley Scott het succesvolle Alien opvolgde) financieel keihard onderuit aan de box office. Op video groeide de film echter uit tot een klassieker, die we vervolgens in vele vormen opnieuw voorbij hebben zien komen. Blade Runner kende een moeizame productie met veel studio interventie (Harrison Ford nam met tegenzin uiteindelijk nog een voice-over op), maar werd in 2007 dan eindelijk in ere hersteld met een door Scott goedgekeurde Final Cut.

En met de plannen voor een sequel nog steeds springlevend, verschijnt die Final Cut op 18 juni van dit jaar opnieuw in de bioscoop. Om te beginnen in EYE in Amsterdam, maar volgens Warner gaan er nog meer bioscopen volgen. In Blade Runner jaagt Harrison Ford in een dystopisch Los Angeles op een aantal replicants (o.a. Daryl Hannah uit Kill Bill) onder leiding van Rutger Hauer. De Final Cut loost de voice-over uit de bioscooprelease, en houdt ook de eenhoorn-droom en het wat meer open einde intact.

Blade Runner stond op de eerste plek in onze top vijf met Philip K. Dick verfilmingen. Lees ook ons portret van regisseur Ridley Scott en bekijk hieronder de trailer voor de Nederlandse re-release.