Argo en Les Misérables grote winnaars Golden Globes

Geplaatst: door Alette Kreuze

In Los Angeles zijn gisteravond voor de zeventigste keer de Golden Globes uitgereikt, waarbij zoals gewoonlijk de beste films en televisieseries van het afgelopen jaar werden geëerd.

De grote winnaars van de avond op filmgebied waren Les Misérables en Argo, waarbij laatstgenoemde de prijs voor beste dramafilm en die van beste regisseur in de wacht wist te slepen. Vooral de winst in de categorie beste regisseur is opvallend, aangezien Ben Affleck vorige week keihard werd genegeerd door de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences, de organisatie achter de Oscars.

Les Misérables ging er gisteren echter met de meeste beeldjes vandoor. De film werd bekroond met drie Golden Globes en schept hiermee hoge verwachtingen voor de uitreiking van de Academy Awards op 24 februari. Bij die prijzen sleepte de prent van Tom Hooper liefs acht nominaties in de wacht.

Andere winnaars waren onder andere Jennifer Lawrence voor haar hoofdrol in Silver Linings Playbook, Adele met de titelsong voor de 23e Bond Skyfall, Christoph Waltz voor zijn bijrol in Django Unchained en Jessica Chastain voor haar hoofdrol in Zero Dark Thirty.

De grootste teleurstelling van de avond was voor Lincoln. De film had liefst zeven nominaties, maar mocht uiteindelijk slechts één Globe in ontvangst nemen. Deze ging naar Daniel Day-Lewis voor zijn vertolking van de hoofdrol in de film. Wellicht heeft de film meer succes bij de Oscars volgende maand, waar het met twaalf nominaties de meeste kans op zo'n gouden beeldje maakt.

Toch zal er het langst worden nagebabbeld over het dankwoord van Jodie Foster, die uit handen van Robert Downey Jr. de Cecil B. DeMille Award ontving. Haar speech zorgde voor veel ophef.

Een overzicht van de belangrijkste winaars van de Golden Globes 2013 en hun respectievelijke acceptance speeches.

Beste Film - Drama

Argo

Beste Film - Musical of Komedie

Les Misérables 

Beste Acteur – Drama

Daniel Day-Lewis (Lincoln)

Beste Actrice – Drama

Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)

Beste Acteur – Musical of Komedie

Hugh Jackman (Les Misérables)

Beste Actrice – Musical of Komedie

Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)

Beste Acteur in een bijrol

Christoph Waltz (Django Unchained)

Beste Actrice in een bijrol

Anne Hathaway (Les Misérables)

Beste Regisseur

Ben Affleck (Argo)

Beste Scenario

Quentin Tarantino (Django Unchained)

Beste Originele Song

Adele – Skyfall

Beste Muziek

Mychael Danna (Life of Pi)

Beste Animatiefilm

Brave

Beste niet-Engelstalige film

Amour