American Hustle grote winnaar bij 71e editie Golden Globes

Geplaatst: door de redactie

In Los Angeles zijn afgelopen nacht de Golden Globes uitgereikt. American Hustle, de nieuwe film van David O. Russell (The Fighter, Silver Linings Playbook) was met drie prijzen - van de zeven nominaties - de grote winnaar. Daarnaast waren ook enkele verrassingen te noteren.

Zo won bijvoorbeeld Matthew McConaughey beste mannelijke hoofdrol - drama voor zijn rol van Ron Woodroof in aids-drama Dallas Buyers Club. Vooraf werden in de categorie toch vooral Robert Redford (All Is Lost) en Chiwetel Ejiofor voor 12 Years A Slave als grootste kanshebbers gezien. 12 Years A Slave, van de in Nederland woonachtige Engelse regisseur Steve McQueen, won wel de prijs voor beste film - drama. De enige van zeven nominaties die verzilverd werd.

Beste film in de categorie musical of komedie werd American Hustle van David O. Russell. De stijlvolle film over een speciale operatie van de FBI eind jaren zeventig werd tijdens de 71e Golden Globes ook beloond met beeldjes voor Amy Adams (beste vrouwelijke hoofdrol - musical of komedie) en Jennifer Lawrence, die met het beeldje voor beste vrouwelijke bijrol naar huis ging. American Hustle draait vanaf 6 februari in de Nederlandse bioscopen.

Cate Blanchett werd zoals verwacht onderscheiden als beste actrice in een drama voor haar rol in Woody Allens Blue Jasmine. Allen zelf kreeg overigens de Cecil B. DeMille lifetime achievement award van de Hollywood Foreign Press Association, de organisatie achter de Golden Globes, met de Nederlandse voorzitter Theo Kingma. Ondanks de vooraankondiging dat Allen de prijs zou krijgen, was de eigenzinnige filmmaker niet persoonlijk aanwezig om de onderscheiding in ontvangst te nemen.

Bij de mannen ging de beste bijrol naar Jared Leto, die in Dallas Buyers Club (vanaf 23 januari in de bioscoop) zijn eerste filmrol in jaren speelt. Leto zette zich de afgelopen jaren vooral in voor zijn band Thirty Seconds To Mars. Leonardo DiCaprio won de beste mannelijke hoofdrol - musical of komedie voor zijn glansrol in The Wolf Of Wall Street. Het was de tweede keer in zijn carrière dat 'Leo' de Golden Globe won, eerder kreeg hij het beeldje voor The Aviator.

Michael Douglas mocht zoals verwacht een Globe in ontvangst nemen voor zijn rol als Liberace in Behind The Candelabra, dat tevens werd verkozen tot winnaar in de categorie beste miniserie of televisiefilm. Alfonso Cuarón werd onderscheiden als beste regisseur voor sci-fi-drama Gravity, terwijl Frozen werd verkozen tot beste animatiefilm. Tot beste buitenlandse film werd La Grande Bellezza gekroond. Ook dat was geen enorme verrassing.

Alle winnaars op een rij (klik op de link voor onze recensie):

Beste film - drama: 12 Years A Slave
Beste film - musical of komedie: American Hustle
Beste mannelijke hoofdrol - drama: Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club)
Beste mannelijke hoofdrol - musical of komedie: Leonardo DiCaprio (The Wolf Of Wall Street)
Beste vrouwelijke hoofdrol - drama: Cate Blanchett (Blue Jasmine)
Beste vrouwelijke hoofdrol - musical of komedie: Amy Adams (American Hustle)
Beste mannelijke bijrol: Jared Leto (Dallas Buyers Club)
Beste vrouwelijke bijrol: Jennifer Lawrence (American Hustle)
Beste regie: Alfonso Cuarón (Gravity)
Beste animatiefilm: Frozen
Beste buitenlandse film: La Grande Bellezza
Beste script: Her (Spike Jonze)
Beste tv-film: Behind The Candelabra
Beste mannelijke rol in een miniserie of tv-film: Michael Douglas (Behind The Candelabra)
Beste originele song: Ordinary Love - U2 (Mandela: Long Walk To Freedom)
Beste muziek: All Is Lost (Alex Ebert)