Alsnog uitgebrachte The Interview is de beste film OOIT

Geplaatst: door de redactie

De omstreden komedie The Interview met James Franco en Seth Rogen is de beste film OOIT. Dat beweren althans bezoekers van The Interview Movie Database (IMDb), waar de film na bijna veertigduizend stemmen een nagenoeg perfecte score van 9,9 heeft.

De hoge waardering is vanzelfsprekend een reactie van het publiek op alle ophef die is ontstaan rond de film waarin een televisiepresentator (Franco) en zijn producer (Rogen) deel uitmaken van een CIA-moordcomplot op de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat gegeven zorgde de afgelopen weken voor veel ophef en was naar alle waarschijnlijkheid ook de aanleiding voor de megahack in de systemen van Sony Pictures door een groep die zichzelf Guardians of Peace noemt. 

Ondanks de hoge score is The Interview nog niet terug te vinden in de Top 250 van IMDb, die wordt aangevoerd door The Shawshank Redemption en The Godfather, die beiden een 9,2 scoren. Aangenomen mag worden dat deze ranking beschermd wordt tegen overduidelijke proteststemmers. Naast een aantal studiobonzen en journalisten hebben namelijk nog meer weinig mensen kans gehad de film te zien.

Maar daar komt toch verandering in, want Sony Pictures liet vandaag weten dat de film tóch op Eerste Kerstdag te zien zal zijn in Amerikaanse bioscopen. Eerder zag de filmstudio af van de release na dreigementen van Guardians of Peace. Het bedrijf liet vanavond weten dat inmiddels zo'n tweehonderd Amerikaanse filmtheaters de omstreden komedie overmorgen zullen vertonen. "We hebben nooit opgegeven om The Interview vertoond te krijgen en we zijn enthousiast dat onze film nu in een aantal theaters wordt vertoond op Eerste Kerstdag", zei topman Michael Lynton van Sony Pictures.

Regisseur Evan Goldberg, Rogen en Franco reageerden na enkele dagen van radiostilte verheugd op dat nieuws via Twitter en Instagram. Franco refereerde in zijn bericht naar het foutje dat Barack Obama vorige week maakt. Hij noemde de acteur per ongeluk Fracco. 

Obama stuurde vanavond ook een verklaring uit over de beslissing van Sony om The Interview alsnog uit te brengen. "We zijn een land van vrijheid van meningsuiting en het recht op kunstzinnige expressie. Het besluit van Sony en de deelnemende theaters maakt het mogelijk dat de mensen zelf hun keuzes kunnen maken over de film."

Over een eventuele Nederlandse release is op dit moment nog niks bekend. Universal Pictures, dat de films van Sony in Nederland distribueert, reageert niet op vragen over de film, maar haalde het voor 29 januari geplande The Interview eind vorige week wél van de releaselijst.