85e Oscars zonder duidelijke winnaar, Argo beste film

Geplaatst: door de redactie

Waar in andere jaren vaak een duidelijke winnaar aan te wijzen is, gaan de 85e Academy Awards de boeken in als die zonder 'grote' winnaar. Verliezers zijn er wel, met Steven Spielbergs Lincoln voorop. Die film verzilverde 'slechts' twee van de twaalf nominaties. Maar ook de Academy zelf sloeg een flater. Voor het eerst sinds Driving Miss Daisy in 1990 was de uiteindelijk beste film (Argo) niet eens genomineerd in de categorie beste regie (Ben Aflleck).

Voorafgaand aan de door Seth MacFarlane gepresenteerde uitreiking (klik voor de epische opening) in het Dolby Theatre in Hollywood was er nogal wat ophef over de keuze van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences om Affleck niet te nomineren voor de regie van zijn film over de reddingsoperatie van zes ambassademedewerkers in Iran in 1980.

Want waar Affleck de afgelopen weken bij praktisch alle andere belangrijke filmprijzen de award voor beste regie mocht ophalen, wist hij half januari al dat hij tijdens de Oscars met lege handen zou blijven. Ondanks het ontbreken van het beeldje voor beste regie, pakte Argo wel twee belangrijke Academy Awards en een iets minder aansprekende Oscar: beste film, beste bewerkte script en beste montage. De grote winnaar werd het daarmee niet, maar het moet Affleck toch een beetje genoegdoening geven.

De beste regie ging, toch enigszins verrassend, naar Ang Lee voor zijn kleurrijke adaptatie van de bestseller Life of Pi van Yann Martel. Absoluut gezien leidde die film met vier Oscars sowieso de dans, al waren de overige drie beeldjes voor meer technische categorieën. Daar zat nog wel een Nederlands tintje aan, want onze landgenoot Erik-Jan de Boer was één van de vier mensen die de Oscar voor beste visuele effecten in ontvangst mocht nemen. De twee andere beeldjes kreeg Pi voor beste muziek en beste cameravoering.

De 85e Oscarceremonie was om meer redenen historisch. Zo is Daniel Day-Lewis sinds vandaag de enige acteur die drie keer werd bekroond voor beste mannelijke hoofdrol. Dat hij na My Left Foot en There Will Be Blood ook zou winnen voor Lincoln, verbaasde eigenlijk niemand. De Engelsman had in ieder geval één van de grappigste dankwoorden.

Meer discussie vooraf was er over beste vrouwelijke hoofdrol. Waar bij de mannen een duidelijke favoriet aangewezen kon worden, was dat bij de vrouwen niet het geval. Jennifer Lawrence won uiteindelijk voor haar rol in Silver Linings Playbook en was duidelijk overdonderd, want betrad het podium struikelend. De 22-jarige actrice liet in ieder geval Emmanuelle Riva (Amour), Jessica Chastain (Zero Dark Thirty), Quvenzhané Wallis (Beasts Of The Southern Wild) en - in mindere mate - Noami Watts (The Impossible) beteuterd achter. Al vergat Lawrence de jarige Riva niet in haar dankwoord.

Ook in de categorie beste mannelijke bijrol was het een tombola, zo vonden kenners en analisten vooraf. Want ja, Robert De Niro speelde in Silver Linings Playbook toch echt zijn beste rol in jaren. En Philip Seymour Hoffman was opnieuw zeer sterk in The Master. Van de erg grappige Alan Arkin genoot toch iedereen in Argo? Maar voor de tweede keer in zijn carrière was het de Oostenrijker Christoph Waltz die - met opnieuw dank aan Quentin Tarantino - de Oscar voor beste mannelijke bijrol won voor zijn personificatie van Dr. King Schultz in Django Unchained.

Zoals verwacht ging het beeldje bij de vrouwen naar Anne Hathaway voor haar rol als Fantine in Les Misérables. Het was voor de Amerikaanse haar eerste Oscar, nadat ze in 2009 naast het beeldje voor beste vrouwelijke hoofdrol voor Rachel Getting Married greep.

Ook geen verrassing was de winnaar van beste niet-Engelstalige film: Amour, dat overigens ook genomineerd was voor beste film. Tarantino mocht voor Django Unchained zijn tweede Oscar ophalen voor beste originele script, terwijl het toch wat tegenvallende Brave boven bijvoorbeeld Wreck-It Ralph werd verkozen tot beste animatie. Ook tegenvallend - vonden wij althans - was de titelsong van de laatste James Bond Skyfall. De Academy vond het door Adele gezongen nummer echter goed genoeg om haar er een Oscar voor te geven.

Alle winnaars op een rij:

Beste film: Argo
Beste regie: Ang Lee (Life of Pi)
Beste acteur: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Beste actrice: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)

Beste mannelijke bijrol: Christoph Waltz (Django Unchained)
Beste vrouwelijke bijrol: Anne Hathaway (Les Misérables)
Beste originele scenario: Django Unchained (Quentin Tarantino)
Beste bewerkte scenario: Argo
Beste niet-Engelstalige film: Amour
Beste lange animatie: Brave
Beste filmmuziek: Life of Pi
Beste song: Skyfall (Adele)
Beste cameravoering: Life of Pi

Beste visuele effecten: Life of Pi (onder meer Erik-Jan de Boer, uiterst rechts op de foto hierboven)
Beste kostuums: Anna Karenina
Beste montage: Argo
Beste production design: Lincoln
Beste sound mixing: Les Misérables

Beste sound editing: Zero Dark Thirty én Skyfall
Beste make-up en kostuums: Les Misérables
Beste korte film: Curfew
Beste korte animatie: Paperman
Beste korte documentaire: Inocente
Beste lange documentaire: Searching for Sugarman