Martin Koolhoven: Klaus Kinski would have Leonardo DiCaprio for Breakfast

Na maanden voorpret was het afgelopen nacht dan eindelijk zover: de eerste trailer van Django Unchained verscheen online. Toch bleek niet iedereen even positief over wat we daarin van de nieuwe film van Quentin Tarantino te zien krijgen. Zo liet Martin Koolhoven op Twitter weten nog niet onder de indruk te zijn. Toch maar even bellen met de Nederlandse regisseur, die en passant ook nog nieuws over zijn eigen western Brimstone had.

Afgaande op je tweets ben je als één van de weinigen behoorlijk kritisch…
Ik ben zeker niet de enige hoor, vanuit de westernhoek is er veel kritiek, maar ook op veel filmfora. Zij vinden, net als ik, dat wat we te zien krijgen in de trailer, veel te gladjes en te glossy is. Maar er zijn nu eenmaal ook enorm veel fanboys van Tarantino, die werkelijk alles wat de beste man maakt, te gek en geniaal vinden. Dat vind ik wel een beetje overdreven.

Want?
Ik vind Tarantino al een tijdje een parodie op zichzelf, hij is té zelfbewust. Neem zo’n rambunctious-dialoog, die is heel duidelijk geschreven om te laten zien hoe leuk hij met woorden is. Natuurlijk zijn dialogen heel erg des Tarantino’s. Maar sinds hij weet dat mensen dit heel erg aan hem prijzen, heeft hij ook geen enkele terughoudendheid op dit vlak. Het lijkt een beetje een Playmobil-babbelwestern te worden. Er zal heus wel het nodige gratuit geweld inzitten, maar verder lijkt het braaf en ongevaarlijk. Tarantino is een tijdje geleden een weg ingeslagen waar ik niet zo kapot van ben. De sfeer lijkt op die van zijn laatste film Inglourious Basterds, in mijn ogen behoorlijk overschat. Sterker, dat vind ik zijn minste.

Zo te horen heb je geen al te hoge pet op van je collega?
Juist wel, Tarantino is een groot talent. Reservoir Dogs is een briljante film. Daarin wordt weliswaar ook veel gebabbeld, maar met een duidelijke functie en het blijft binnen de perken. En Jackie Brown was gebaseerd op een boek van Elmore Leonard, waardoor Tarantino zich tenminste weer dienstbaar aan het verhaal stelde. In al zijn films zitten geniale stukken, ook in Inglourious Basterds. Maar het wordt tijd dat iemand eens een keer die tong uit zijn wang trekt, het is allemaal zo  geforceerd lollig. Sinds Tarantino zo ongeveer eigenhandig Miramax op de kaart zette met Pulp Fiction, lijkt hij een soort van vrijbrief te hebben gekregen van eigenaar Harvey Weinstein, die juist berucht is voor zijn bemoeienis bij anderen. Ze noemen hem niet voor niets 'Harvey Scissorhands'. Zo heb ik begrepen dat Universal destijds opperde om twintig minuten uit Inglourious Basterds te snijden, maar dat verrekte Tarantino gewoon. Blijkbaar zit hij in de positie waarin maar heel weinig regisseurs zitten. Al is dat in zijn geval jammer voor ons, want hij is een beetje te verliefd op zichzelf.

Ben je teleurgesteld in de trailer?
Eerlijk gezegd voelde ik de bui al een beetje hangen toen de cast bekend werd, die vond ik al oninteressant. De acteurs lijken ook vooral bezig met het feit dat ze in een film van Tarantino spelen en hoe ze zo cool mogelijk die dialogen kunnen uitspreken. Zo was Brad Pitt gewoon vervelend aan het schmieren in Inglourious Basterds en wat ik tot nu toe zag van Leonardo DiCaprio lijkt daar erg op. Ik hou mijn hart dus vast. De titel Django Unchained is een knipoog naar het spaghettiwesterngenre, maar die films waren vuil, rauw en gevaarlijk. Precies wat DiCaprio níet lijkt in deze trailer, maar wel zou moeten zijn. Klaus Kinski would have him for breakfast.

Ga je de film wel kijken?
Natuurlijk! Iedere western die in de bioscoop verschijnt, wil ik zien. Eigenlijk hoop ik dat ik het gewoon nu mis heb. Dat wanneer de film verschijnt, ik al mijn woorden weer moet opeten. Want het is pas de trailer, het zou niet voor het eerst zijn dat daarin de plank volledig mis geslagen wordt. Ik hoop ook dat de film een groot succes wordt, want dat is goed voor het genre.

En goed voor Martin Koolhoven, want je werkt zelf ook aan een western. Hoe staat het daarmee?
Heel goed, het script van Brimstone, zoals de film nu heet, is af. Het wordt nu vertaald van het Nederlands naar het Engels. Zo’n vier, vijf mensen hebben het gelezen en ze zijn zonder uitzondering enthousiast. Sterker, zo enthousiast waren zij niet eerder over één van mijn scripts. Tegelijkertijd wordt het geen goedkope film, dus we moeten nu het financieringstraject in.

Koolhoven op de set van zijn laatste film Oorlogswinter. (foto: Jaap Vrenegoor/BFD Film5)

Het wordt dus een Engelstalige film?
Absoluut en het wordt een internationale film. Ik zal ook geld van buiten Nederland nodig hebben om de film te maken die ik wil maken. Want wat ik voor ogen heb, is te groot om alleen in Nederland uit te brengen. Een échte western, maar met een heel originele draai aan het genre. Iets dat nog niet eerder gedaan is, durf ik in alle bescheidenheid wel te zeggen.

Waar gaat de film over?
Ik wil er nog niet te veel over kwijt, behalve dat de hoofdrol door een vrouw gespeeld wordt. Dat is sowieso al niet zo heel vaak gedaan. Daarnaast wordt het een heel donkere film, niet voor niets is de tagline “a dark, violent and epic western”.

Al bekend wanneer je gaat draaien?
Het liefst draai ik volgend jaar. Maar wanneer gaandeweg blijkt dat ik een betere film kan maken, bijvoorbeeld omdat er dan meer budget beschikbaar komt, door een jaar te wachten, dan wacht ik. Zo simpel is het.

En de cast, wordt die Nederlands of buitenlands?
Er zit een duidelijk Nederlands element in het verhaal, met Nederlandse immigranten, dus ik zal ook zeker Nederlandse acteurs casten.

Er is 1 reactie geplaatst

Jac de Wit

Jac de Wit

meer over Django (en Martin Koolhoven) op b-film.nl: http://b-film.nl/bfpag25.html

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.