Jan Kooijman danst niet op Ibiza

Geplaatst: door Jochem Geerdink

Jan Kooijman maakt in Verliefd Op Ibiza zijn filmdebuut en de acterende danser - of dansende acteur - heeft direct één van de belangrijkste rollen te pakken. Hij speelt Kevin, de nieuwste aanwinst van FC Barcelona, die samen met zijn vriendin Elza een villa op Ibiza koopt. Samen met een groot deel van de cast presenteerde Kooijman zich dinsdag op het Spaanse partyeiland aan de vaderlandse filmpers. Ook Filmpjekijken.com schoof even bij hem aan.

Je speelt een profvoetballer. Welke positie?
Haha. Spits natuurlijk. Of een verdediger, want ik ben eigenlijk een beetje te breed om spits te zijn. De Jaap Stams en Johnny Heitinga’s van de wereld zijn toch allemaal wat breder gebouwd. Ik ben op het moment iets breder. Fysiek ben ik een verdediger, maar in mijn hoofd ben ik een spits, want dat is toch een beetje de quarterback van een team. Dat is Kevin wel, volgens mij.

Al heb ik begrepen dat je niet hoeft te voetballen in de film. Je mag alleen feesten?
Ik mag feesten, bij een zwembad zitten en in een club staan en van het zonnetje genieten. Het is eigenlijk een enorme snoepreis.

Johan Nijenhuis zei: “Ibiza is het eiland waar iedereen liegt over zijn leeftijd.” Doet Jan Kooijman dat ook weleens?
Haha… Ik kán dat helemaal niet meer. Het staat overal op internet, dus mensen weten dat gewoon. Ik heb er ergens ooit een fout mee gemaakt, had het veel meer in het midden moeten laten. Alhoewel, liegen over mijn leeftijd vind ik ook niet nodig. Ik ben heel blij met waar ik ben, ik ben 31 en ik ben heel gelukkig. En dan speel ik een 26-jarige proefvoetballer. Mijn haar moet dus wel een beetje worden bijgeverfd.

Ben je weleens privé op Ibiza geweest?
Nog nooit, het is de allereerste keer dat ik hier ben. In mei en juni mag ik hier ook nog een week of drie naartoe om te filmen.

Met filmen op locatie heb je natuurlijk heel veel verrassingen. Als je in een club filmt, waar ook normale mensen lopen, bijvoorbeeld. Hoe bang ben jij er voor om aangesproken te worden als je midden in een scène zit?
Daar heb ik nog helemaal niet over nagedacht, eigenlijk.

Volgens Johan filmen jullie voornamelijk in clubs waar Engelsen komen.
Inderdaad, we moeten de clubs mijden waar Nederlanders zitten. Nee, ik had er nog helemaal niet over nagedacht. Je moet er toch niet aan denken dat we in een geweldige take zitten, dat hij na veel pogingen eindelijk lukt en dat er dan één of andere halve mongool aan komt rennen: “AAAAAAH, Jan Kooijman!” Lukte hij eindelijk, wordt hij verpest. Dat zou wel echt dramatisch zijn. Laten we er vanuit gaan dat dat gewoon goed gaat komen.

Het is je eerste grote hoofdrol in een film, maar het voelt ook niet helemaal alsof je in het diepe wordt gegooid, denk ik.
Nee, zo voelt het niet helemaal. Het team is te gek, Johan is heel goed. We hebben met hem gerepeteerd en hij geeft heel veel vertrouwen. De cast is heel goed en ik denk dat de basis die ik heb opgebouwd bij GTST en ONM. Ik ken het klappen van de zweep qua camera acteren en de snelheid daarvan. Dit is een film, die wordt met één camera gedraaid, dus we hebben wel iets meer tijd voor alles. Wat dat betreft heb ik een soort laagje waar ik op kan vertrouwen.

En natuurlijk lekker dansen?
Nee, nee. Kevin danst niet. Kevin kan helemaal niet dansen, hij voetbalt. Hij vindt dansen ook stom, denk ik. Kevin schuurt alleen.

Met zijn vriendinnetje Elza, gespeeld door Kim Feenstra. Ik neem aan dat jullie al wat dingen samen geoefend hebben. Hoe gaat dat?
Heel goed. We hebben nog niet heel veel gedaan samen, omdat we het allebei nog heel druk hebben. We gaan nog een aantal dagen repeteren, maar ik ken Kim al een beetje, omdat we samen Ranking The Stars hebben gedaan.

Toen waren jullie dronken. Daar worden de mensen toch altijd dronken gevoerd?
Ja, ik weet ook nog maar heel weinig van die periode, haha. Daarna heb ik trouwens nog Ik Kom Bij Je Eten gepresenteerd voor RTL en ben ik ook langsgegaan bij Kim. Het klikte altijd wel leuk.

Heb je haar ook aangeraden?
Nee joh, ik heb niks te zeggen. Ik ben gewoon gecast. Ik heb overigens wel gecast met haar. De damesrol stond nog open en toen heb ik bij haar tegenspel gegeven, want ik was al wel gecast. Het was voor mij een ongelooflijke verrassing hoe ze het deed. Dat vond ik heel leuk om te merken. Niet dat ik dat niet van haar verwachtte, maar ik kende haar nog niet als actrice. Van God Los was ook nog niet op tv geweest, dus ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten, maar ze deed het echt fantastisch. Ik had wel gelijk het idee dat dit een knaller is.

Jullie gaan volgende maand draaien, waar kijk je het meest naar uit? Jij kent het script, wij niet.
Ik kijk er heel erg naar uit om gewoon met elkaar aan de slag te gaan, dat klinkt gelijk heel saai. Vooral naar de scènes met Willeke van Ammelrooy. Dat is natuurlijk een icoon in de Nederlandse filmindustrie, dus het is fantastisch dat ik zo veel scènes met haar ga spelen. Daar kijk ik enorm naar uit en verder om in zo’n villa gewoon de playboyvoetballer uit te hangen. Iedereen wil dat wel een keer in zijn leven.

Het uitgangspunt van een mozaïekfilm is dat het uiteindelijk allemaal bij elkaar komt. Je mag daar natuurlijk niks over vertellen, maar er zijn hier elf mensen gepresenteerd. Jullie komen dus uiteindelijk allemaal bij elkaar terecht?
Ja, dat is waar. Dat kan ik wel zeggen. Verder kan ik daar heel weinig over vertellen, want dat zou een beetje de clou en de lol van de film afhalen.

Hoe ga je daarmee om tijdens het draaien, want jij weet al hoe het afloopt. Tenminste, ik neem aan dat je ook de scènes hebt gelezen waar je niet in zit?
Natuurlijk, je leest het hele script. De enige plek waar je dat niet weet, is zoals bij GTST. Want dat gaat de hele tijd door, daar weten ze schrijvers zelf nog niet eens van hoe het afloopt. Zelf weet je dat ook niet, dus is dat iets onoverzichtelijker. Dit is redelijk overzichtelijk, omdat het één script is.

Het heeft een kop en een staart. Is dat dan de uitdaging voor jou?
Ja, om de lijn van het verhaal te maken en de ontwikkeling van Kevin neer te zetten. Want er gebeurt iets heftigs, waar hij op reageert en dat moet verklaarbaar worden. Aan mij als acteur de taak om dat duidelijk te maken. Dat is ook het leuke van in zo’n film spelen.

Jullie draaien in mei en juni en vervolgens duurt het nog tot februari voordat Verliefd Op Ibiza te zien is...
Dan moet we nog fucking lang wachten. Dat is wel jammer, ergens. Maar aan de andere kant ook wel weer lekker. Februari is de periode waarin iedereen nogal depressief is van de kou en de nattigheid en dan wil je zo’n film. Dat is dan wel een feestje.

Lees ook het interview met regisseur Johan Nijenhuis over zijn negende bioscoopfilm. Of bekijk ons verslag van de castpresentatie op Ibiza.