Interview Mimoun Oaïssa

Tags:

Geplaatst: door Bart de Bruijn

Je herkent hem bijna niet met die enorme snor, flinke zonnebril, kauwgomkauwend in een slecht pak. Maar het is hem echt. Mimoun Oaïssa, vooral bekend van Shouf Shouf Habibi en Het Schnitzelparadijs. Hij heeft zijn eerste grote rol in een internationale film te pakken, als Ali, bodyguard van Uday Hoessein in de film The Devil's Double van regisseur Lee Tamahori.

Is 'ie echt?
Wat bedoel je? Oh, die snor! Haha, nee, was dat maar zo. Het was een opplaksnor. Bijna alle mannen in de film hebben een snor, maar er was volgens mij maar één acteur die daadwerkelijk zelf een snor had. Dus we zaten gezellig 's ochtends vroeg met alle mannen op een rijtje bij de make-up om onze snor te krijgen.

Behalve die snor komt Ali door nog meer dingen nogal fout over. Zwaar kauwgomkauwend, grote zonnebril, alsof hij acteert dat hij een bodyguard is.
Het is bekend dat gangsters veel naar misdaadfilms kijken om te zien hoe ze zich moeten gedragen. Scarface, The Godfather, dat soort werk. Ook Ali keek waarschijnlijk foute Amerikaanse misdaadfilms, dus dat heb ik hem proberen mee te geven.

In een eerder interview noemde je dit een jongensdroom die uitkwam. Is het alles geworden wat je er van gehoopt had?
Ja, zeker. Ik mocht van alles doen: vechten, schieten, racen met een auto. Wat wil je nog meer? En natuurlijk voor het eerst meespelen in een grote internationale productie. Ik ben eigenlijk gewend om ’s ochtends iedereen op de set een handje te geven, maar hier liepen vaak meer dan honderdvijftig mensen rond. Dat zou hier niet lukken dus. Voor mij was het ook bijzonder dat er zo perfectionistisch gewerkt kon worden. Dat komt omdat het budget van deze film zo hoog was. Scènes konden worden over gedaan tot de regisseur helemaal tevreden was, ook al sneuvelde er een auto. Dan kwam er gewoon een nieuwe en deden we de scene nog een keer.

Heeft het geholpen dat deze film geproduceerd werd door Nederlanders en Belgen? Had je daardoor meer kans op een rol?
Nee, ze hebben niet steeds mijn foto bovenop de stapel gelegd of zoiets. Regisseur Lee Tamahori heeft een James Bond film op zijn naam staan, die laat zich echt geen acteur opdringen die hij niet goed genoeg vindt. Dat had ik ook niet gewild, ik ben blij dat ik op mijn eigen kwaliteiten ben aangenomen.

Deze film gaat over Uday, de zoon van Saddam Hoessein, en zijn dubbelganger Latif. Zou je zelf ook de dubbelganger van een dictator kunnen spelen?
En dan net als Latif in een paleis wonen, met alles wat je wilt. Auto's, vrouwen, eten. Dat lijk me wel wat ja. Al moet het dan wel een beetje een leuke dictator zijn. Ik wil niet dat er gemarteld en gemoord wordt. Daar ben ik dan toch een te aardige jongen voor.