Interview Mees Kees: Sanne Wallis de Vries en Willem Voogd

Geplaatst: door Rutger Otto

Twee van de belangrijkste rollen in de nieuwe Nederlandse jeugdfilm Mees Kees zijn weggelegd voor Sanne Wallis de Vries en Willem Voogd. Zij spelen respectievelijk de directrice van de school en het titelpersonage, invalmeester Kees.

Jullie hebben Mees Kees inmiddels gezien. Hoe vinden jullie het eindresultaat?
Willem: Ik ben blij dat hij af is. Het is een heel lieve film geworden.
Sanne: Het vreemde is altijd wanneer ik mezelf terug zie, dat ik nog precies weet hoe dat dan was op de set tijdens die scène. Wat ik voor lunch had enzo. En ik let ook vooral op dingen die ik misschien beter had kunnen doen.

Hoe word je Mees Kees?
Willem: Mijn castingbureau kwam met de rol als Mees Kees. Ik was niet bekend met de boeken, maar ik vond het script meteen heel leuk dus heb ik auditie gedaan. Drie keer. De tweede keer zeiden ze: “bedenk maar een les”. En vervolgens moest ik die in praktijk brengen voor een aantal echte leerlingen uit groep 6. Had ik een muziekles voorbereid, maar dat liep natuurlijk helemaal mis. Veel te ingewikkelde muziekritmes bedacht en zo, dus uiteindelijk heb ik er maar van gemaakt wie de meeste instrumenten kon opnoemen. Gelukkig mocht ik daarna nog eens op auditie terugkomen, haha. De boeken heb ik trouwens allemaal gekregen. Ik ben er in begonnen, maar er komt zoveel uit de boeken overeen in het script, dat het een beetje verwarrend werd voor mijn spel. Dus heb ik ze even weggelegd en ben me gaan focussen op het script.

Sanne, heb jij de boeken gelezen?
Sanne: Toevallig heb ik Mees Kees vorige zomer voorgelezen aan mijn kinderen. En we moesten vreselijk lachen. Dat één van de personages dan door z’n rug is gegaan en dus de hele tijd voorover naar de grond staat te kijken. Vervolgens verzamelen zich een hoop kinderen om hem heen die denken dat hij ergens naar kijkt, maar hij vergaat van de pijn. Heel grappig. Dus ik hoefde niet lang over een rol in deze film na te denken.

In de film speel je Dreus, een ietwat krankzinnig schoolhoofd. Was dat fijn om te spelen?
Sanne: Heel erg. Ik zat in een serie op Villa Achterwerk, The Popgroep. Daarin speelde ik een gefrustreerde buurvrouw en trekjes van haar heb ik overgenomen naar het personage Dreus. Dit soort rollen zijn heerlijk om te doen. Het is erg leuk om, nadat ik mijn tekst heb gesproken, nog even wat met gezichtspiertjes te trekken om de frustratie extra aan te zetten. Al bleven de kinderen ook wel wat afstand van me houden nadat de scène was afgelopen. 

Want dan dachten ze dat je nog steeds die strenge directrice was.
Sanne: Precies. En soms herkenden ze me ook helemaal niet zonder pruik en schmink. Dan zei ik aan het eind van de dag: “Doei, ik ga naar huis”, en dan zag je zo eens wat verbaasde gezichten naar me kijken. Willem was altijd wel in de weer met de kinderen. Ook tussen het filmen door.
Willem: Dat van feit en fictie is wel grappig trouwens. Soms werd ik ‘meester’ of ‘meneer’ genoemd, wanneer er niet gedraaid werd. En in de film ben ik verliefd op Marie-Louise, gespeeld door Hannah Hoekstra. Toen ze een keer op de set was, zeiden de kinderen: “Je moet er naartoe gaan om verkering te vragen hoor!”
Sanne: Wat lief!
Willem: Ja, dat was wel leuk. “Moeten wij het gaan vragen?” vroegen ze dan en dan gingen ze naar Hannah om haar telefoonnummer te halen. Vervolgens kreeg ik dan weer een briefje met “06-hartjehartjehartje”. Erg lief.

Zou je een leraar als Mees Kees bij je eigen kinderen voor de klas willen hebben?
Sanne: Nou, hij doet het nog niet helemaal zoals het moet, dus daarin onderstreep ik Dreus van harte, haha.

Waarom moet iedereen Mees Kees gaan zien?
Sanne: Waar de film ook over gaat, en wat ik heel mooi vind, is dat iemand in je leven komt die je ziet. En die ook je verdriet ziet. Dat is volgens mij het hart van de film. Tobias is natuurlijk zijn vader kwijt, en zijn moeder ligt de hele dag depressief in bed. Waar ze overigens niets aan kan doen en ik vind het ook goed dat de film de moeder ook niets verwijt. En daarnaast is het natuurlijk ook een heel grappige feel-good film voor het hele gezin.

Lees hier ons interview met regisseur Barbara Bredero en Mirjam Oldenhave, de schrijfster van de Mees Kees-boeken.

Hier lees je het interview met Felix Osinga, Brent Thomassen en Vivienne van den Assem.