Interview Mees Kees: Felix Osinga, Brent Thomassen en Vivienne van den Assem

Geplaatst: door Rutger Otto

Mees Kees is het filmdebuut voor Felix Osinga en Brent Thomassen. In de film spelen ze beste vrienden Tobias en Sep. Met de twee jongens en Vivienne van den Assem, de zwangere juf die plaatsmaakt voor Mees Kees, neemt Filmpjekijken.com deze nieuwe ervaring nog eens door.

Zo jongens, jullie eerste acteerwerk zit erop. Hoe ging het?
Felix: Goed! Ik heb veel geleerd. En de film is goed gelukt. Soms was het wel pittig, vooral emotionele scènes waren moeilijk om te spelen.
Brent: Ik speelde al eens in twee reclames, maar het is mijn eerste rol in een film en dat is wel heel wat anders. Maar het was erg leuk.

Hebben jullie de boeken gelezen?
Felix: Ja, ik heb ze allemaal gelezen. Wij hebben alle delen op school.
Brent: Ik heb er twee gelezen.

Ben je trots op ze, Viviënne?
Vivienne: Ja, heel trots natuurlijk. Ze hebben het hartstikke goed gedaan. Ik ben maar één dag op de set geweest, maar dat was zo leuk dat ik eigenlijk nog wel langer wilde blijven. Het is ook mooi om te zien dat Felix en Brent goede vrienden zijn geworden op de set.
Felix: Ja, echte matties!

Waarom ben je maar zo kort te zien in Mees Kees?
Vivienne: Nou, ik speel de reden dat Mees Kees überhaupt komt, dus het zou niet goed zijn als ik langer bleef. Het was wel heel leuk. In de film ben ik zwanger, compleet met (neppe) dikke buik, maar die leek zo echt dat sommige kinderen begonnen te twijfelen of het wel gespeeld was of niet.
Felix: Er zat ook echt een navel op en het voelde heel echt!

Waren er dingen waar jullie je tijdens het filmen over verbaasden? Dat het niet chronologisch wordt opgenomen bijvoorbeeld?
Brent: Nee, dat vond ik eigenlijk niet raar. Mijn vader wel, die dacht dat de film werd opgenomen zoals het verhaal loopt.
Felix: Soms is het wel opletten waar je bent in de film. Dat kan verwarrend zijn. Iets anders is dat de plek waar je voor de camera moet gaan staan van te voren is aangegeven. Daar ligt dan een sticker op de grond. In het begin ging ik te overdreven klaarstaan, maar dat ging steeds natuurlijker.
Brent: Mijn haar moest steeds gedaan worden voor we konden beginnen. Föhnen, sprayen...pff. Dat duurde wel lang. Maar in die tijd nam ik gewoon m’n tekst nog even door.

Wat vonden jullie het leukst om te doen?
Felix: De pretparkscènes! We mochten gewoon in alle attracties voor de film, dus dat was vet.
Brent: De poffertjesscène was ook heel leuk. Dan kregen we steeds een bord poffertjes naar de boomhut gestuurd door de moeder van Sep. Als het over moest, kwamen er weer nieuwe. Maar op een gegeven moment was ik er wel klaar mee hoor, kon geen poffertje meer zien!

Waarom moet iedereen naar Mees Kees?
Vivienne: Het is echt een film waar je vrolijk van wordt. De gezelligheid op de set zie je terug op het grote doek. Daarnaast vind ik ook de verhoudingen zo mooi tussen Mees Kees en Tobias, maar aan de andere kant ook tussen de klas en Mees Kees. Willem Voogd speelt ‘m ook zó goed. Ik wil ook wel zo’n meester!

Lees hier ons interview met regisseur Barbara Bredero en schrijfster Mirjam Oldenhave.