Interview Mees Kees: Barbara Bredero en Mirjam Oldenhave

Geplaatst: door Rutger Otto

Na Morrison Krijgt Een Zusje is regisseur Barbara Bredero terug met haar tweede kinderfilm: Mees Kees. Dankzij haar regie zag schrijfster Mirjam Oldenhave haar werk voor het eerst in een film veranderen.

Hoe voelt dat, één je boeken verfilmd zien worden?
Mirjam: Heel onwerkelijk, maar het vertrouwen was er meteen. Eerlijk is eerlijk: in de eerste versie van het scenario heb ik nog wel wat met een rode pen zitten strepen. Mees Kees was heel pedagogisch, en dat is hij helemaal niet in de boeken. Dus toen hebben we nog even gezeten met Barbara en scenarist Tijs van Marle, die de boeken overigens heel goed naar film heeft omgezet, om door te spreken hoe Mees Kees nou eigenlijk is.

En hoe is Mees Kees?
Mirjam: Hij is nog maar een stagiair en heeft nog nooit voor de klas gestaan, dus hij doet maar wat. Als een kind huilt, dan denkt hij eerst: snoep geven!

Barbara, waar ken jij Mees Kees van?
Barbara: Ik heb een dochter die Mees heet, en ze baalde dat ze een jongensnaam heeft. Daarom ben ik gaan zoeken naar dingen die haar trots maakten op haar naam. Uiteindelijk vond ik de Mees Kees boeken. Die heb ik toen geleend uit de bieb en die vindt ze heel leuk. En ik ook. Het klinkt wat zweverig, misschien wel té zweverig, maar wanneer je het leest, voelt het als thuiskomen. De verhalen zijn zo integer en liefdevol. Het is een heel andere benadering van met elkaar omgaan. Wanneer je het leest denk je: zo kan het ook. En daarnaast is het ook nog eens heel grappig.

Dat wilde je meteen verfilmen.
Barbara: Eigenlijk wel. Ik heb Mirjam gemaild, de onderwerptitel was ‘fan’ geloof ik. Niet veel later zaten we samen bij de uitgever rond de tafel. We waren er vrij snel uit, maar het vinden van een geldschieter was een lastig karwei. Uiteindelijk werden de rechten gekocht door producent Paul Voorthuysen, zonder dat ik het wist. Puur toeval dus dat hij mij vervolgens vroeg als regisseur. “Echt wat voor jou”, zei hij. Vanaf toen draaiden we Mees Kees binnen een jaar, zo snel ging het ineens.

Is het filmproject geslaagd?
Mirjam: Ik heb de film net achter de rug en ik vond het soms te spannend om te kijken. Ik ben totaal niet objectief, maar ik vond het heel goed geacteerd. En het belangrijkst: de toon en sfeer uit de boeken is gehandhaafd. Daar ben ik heel blij mee, ja.

Met Mees Kees zijn de eerste twee delen van de boekenreeks en een stukje van het derde verfilmd. Maar er zijn nog meer boeken. Komt er nog een vervolg op de film?
Barbara: Ja, daar zijn we zeker al mee bezig en we hopen zo snel mogelijk met een nieuwe film te komen. IJzer smeden wanneer het nog heet is, hè. Dus als alles goed gaat komt er gewoon een vervolg.