Interview Johan Nijenhuis over Verliefd Op Ibiza

Geplaatst: door Jochem Geerdink

De nieuwe Nederlandse mozaïekfilm Verliefd Op Ibiza wordt alweer de negende bioscoopfilm waarbij Johan Nijenhuis zelf de regie op zich neemt. De Tukker presenteerde afgelopen dinsdag op het zonovergoten Spaanse partyeiland zijn ensemblecast. Filmpjekijken.com reisde af naar Ibiza en sprak er met Nijenhuis over zijn nieuwste film.

Begin vorig jaar meldde je dat je bezig was met de voorbereidingen op Kreta!, een film in de lijn van Costa!. Waarom zitten we nu ineens op Ibiza?
Dat verhaal op Kreta was een heel ander script en ging alleen maar over mensen van achttien en negentien. Op een gegeven moment kwam ik erachter dat – nu ik 44 ben – mij dat totaal niet meer interesseerde. Ik vond dat ten tijden van Costa! erg leuk, maar ik ontdekte dat ik geen tweede Costa! wilde maken. Daar ben ik te oud voor geworden. Toen zijn we opnieuw begonnen en hebben we een script geschreven over twintigers die dertigers willen zijn, dertigers die doen alsof ze twintig zijn, vijftigers die beweren dat het de nieuwe veertig is en alles wat leeftijd met je verlangens en je liefdes doet.

En waar kun je dat beter doen dan op Ibiza?
Precies! Rick Engelkes (Lex in de film, red.) zei het net heel mooi: ‘Dit is het eiland waar je niet in de gaten hebt hoe oud je bent.’ Alle mensen die we spraken ter voorbereiding op deze film, bevestigden dat beeld.

Je zei net tijdens de presentatie dat jullie het script eigenlijk al af hadden toen jij voor het eerst naar Ibiza ging.
Soms moet je een script schrijven op de reputatie die een eiland heeft, want dat is hoe de bioscoopkijker het eiland kent. Toen we voor het eerst op bezoek gingen, dat was in december, zagen we een heel ander eiland dan tijdens de feestmaanden. Nog steeds trouwens, ik was gisteren (afgelopen maandag, red.) op de locatie van de hippiemarkt, daar lopen nu allemaal Duitse senioren overheen te schuifelen. Het eiland is straks in de zomermaanden, wanneer de dronken Britten de clubs weer gaan bevolken, compleet anders.

Op locatie filmen is één, maar op Ibiza filmen… Dat kun je volgens mij niet sturen.
Dat klopt. Het betekent dat we sommige dingen wel in scène kunt zetten, maar we weten bijvoorbeeld dat we een aantal nachten documentair de clubs in gaan. Vol verrassingen. Want op het moment dat dj Armin van Buuren hier draait in een tent met tienduizend mensen, dan kan ik niet in scène zetten wat er gebeurt. Dat draaien we documentair. ’s Nachts met de acteurs de club in en zien wat er gebeurt.

Ben je niet bang dat dronken Nederlanders die scènes komen verstieren omdat ze je castleden herkennen?
Dat proberen we te voorkomen door vooral de ‘Britse’ clubs op te zoeken, want de Britten kennen Jan Kooijman niet.

Bij Nederlandse films wordt altijd gezegd dat het in zo min mogelijk draaidagen en met een zo klein mogelijk budget moet. Hoe is dat in jouw geval?
Voor Nederlandse begrippen heb ik een behoorlijk budget, zo’n drie miljoen euro. Daarmee is Verliefd Op Ibiza volgens mij één van de ‘grootste’ films die dit jaar in Nederland gemaakt worden. Daarnaast heb ik een gezond aantal dagen om te draaien en zo’n achthonderd figuranten om het allemaal mee in scène te zetten. Als regisseur is het heerlijk om zo veel mogelijkheden te krijgen om een hele dikke, vette film te maken.

Waar kijk je het meest naar uit?
Toch het direct werken met de acteurs, omdat het een heel humoristische film moet worden. Ik ben heel blij dat ik een groep acteurs heb die de humor erin durven te brengen.

Je hebt gekozen voor een combinatie van aankomend talent en gevestigde namen, maar je gooit bijvoorbeeld Jan Kooijman wel een beetje in het diepe.
Ik denk dat je dit na vier seizoenen Goede Tijden, Slechte Tijden nauwelijks meer het diepe kunt noemen. Oké, dat was televisie. Maar ik denk dat er niet zoveel verschil is tussen film en tv. Wanneer je een rol kunt spelen, maakt het niet zo veel uit of je dat voor televisie doet of voor het grote doek. Je hoeft maar even naar Jan te kijken om te zien dat hij het grote doek echt wel overleefd.

Hij speelt Kevin, een profvoetballer die net bij FC Barcelona getekend heeft. Op welke positie speelt hij?
Laten we zeggen dat hij spits is. Je ziet hem in de film niet voetballen, het is natuurlijk heel gevaarlijk om acteurs echt te laten voetballen. Dat is ook een vak apart. Het is een heel grote voetballer, met het geld en de status wat daar bij hoort. Binnen een ensemble van zo veel acteurs heb je geen tijd om daar over uit te wijden. Zijn verhaal gaat ook niet zo zeer over voetballer zijn, maar meer over wat er bij komt kijken en wat iedereen van hem verwacht. Iemand van 26, met geld, met een positie. Iedereen kijkt naar hem. Wanneer gaat hij trouwen, wanneer gaat hij zich settelen. Dat wordt in zijn verhaal heel belangrijk.

De film moet ongeveer rond Valentijnsdag volgend jaar in première gaan. Je wilt de mensen alvast een beetje opwarmen voor het nieuwe seizoen op Ibiza?
Dat staat in principe los van de film, maar ik merk zelf dat ik in februari en maart wel naar de zomer en lente begin te verlangen. Volgens mij is dat een mooi moment om met een zomerse film in de bioscoop te komen, omdat je dan voor negen euro toch even lekker twee uur op vakantie kan.

Lees ook het interview met Jan Kooijman over zijn eerste hoofdrol. Of bekijk ons verslag van de castpresentatie op Ibiza.