Hanna Verboom schrijft eigen hoofdrol wel

Geplaatst: door Jochem Geerdink

Na een klein rolletje in de succesvolle kinderfilm Achtste-Groepers Huilen Niet, was Hanna Verboom amper een maand later alweer te zien in Dick Maas’ Quiz. Daarin speelt zij Louise, de assistente van Leo Vandermolen (Barry Atsma) wiens vrouw en dochter worden ontvoerd door De Man (Pierre Bokma). Een interview met de blonde actrice over verknipte vrouwen, bijrolletjes en het heft in eigen handen nemen.

Hoe zou jij Louise omschrijven?
Ze is heel erg gebaseerd op de Italiaanse showbizzassistentes, de Tutti Frutti meisjes. Extreem over de top. Daarnaast is ze iemand die niets liever wil dan bekend zijn. Daarom jaagt ze op de bekendste en machtigste man op de set, quizmaster Leo. Maar Louise is vooral een gebroken meisje dat aandacht en bevestiging zoekt.

Hanna als Elin Dekkers in De Co-Assistent

Hoe heb jij je op die rol voorbereid, Louise lijkt mij het tegenovergestelde van wie jij bent…
Ik heb een paar van die spelshows gekeken. Maar dat is natuurlijk extreem uiterlijk vertoon en dat is zo oppervlakkig als het maar kan, gewoon een bepaalde houding. Tegelijkertijd probeer je wel een beetje inhoudelijk na te denken waarom zo’n meisje zo geworden is. Waarom ze als een soort kip zonder kop achter bepaalde dingen aanloopt. En dan met name zo’n Leo die gewoon getrouwd is. Kijk, je speelt geen minnares. Je probeert je in te beelden waarom zij zo is geworden. Waarom zij zo doet.

Welke geschiedenis heb je Louise meegegeven?
Dat ze iemand is die vroeger een paar flinke klappen van de molenwiek heeft meegekregen en daar een soort litteken aan heeft overgehouden. Ze probeert dat te compenseren met roem en succes en dan ook met liefde. Je hebt wel vaker van die meisjes die de machtigste man willen en er helemaal niet over nadenken wat voor schade ze daarmee kunnen aanrichten.

Dus De Man is niet de enige gek in deze film?
Nee, zeker niet. Louise is ook behoorlijk ontspoord, verknipt. Je ziet dat sowieso wel veel in een wereld waar alles wordt uitvergroot, zoals op televisie. Op het moment dat mensen een beetje verliezen waar het om gaat, gaan ze op zoek naar iets anders om die leegte op te vullen en dan kunnen dingen klappen. Dat gebeurt gewoon. 

In Quiz is Verboom te zien als Louise, de assistente van quizmaster Leo Vandermolen (Barry Atsma)

Grappig dat je dat zegt, want naast dat Quiz draait om Leo en De Man, vond ik het eigenlijk ook een soort aanklacht tegen de huidige mediacultuur. Heb jij ook het idee dat het een beetje Dick zijn intentie is geweest om weer eens even lekker tegen wat schenen aan te schoppen?
Ik kan me dat wel voorstellen. Dick is iemand die zelf ook wel wat heftige dingen heeft meegemaakt, zoals projecten opzetten en dat ze dan uiteindelijk niet doorgaan. Je ziet steeds meer in de grote televisieshows, met miljoenen kijkers, dat mensen in een soort bubbel leven en vergeten waar het om gaat. In het geval van Quiz dus Leo met zijn vrouw en kind, maar waarin ook alles aan Louise voorbij gaat. Omdat ze het spoor een beetje bijster is.

In Achtste-Groepers Huilen Niet had je, naar eigen zeggen, “een heel klein rolletje”. Nu heb je een iets grotere, maar weinig uitgediepte, rol. Wordt het niet eens tijd dat jij een hoofdrol krijgt?
Poeh… Ja, misschien wel. Dat lijkt me heel erg leuk. Ik heb natuurlijk ook een paar hoofdrollen gedaan in series, maar dat komt wel. Ik geloof dat overal wel een tijd voor is. 

In Achtste-Groepers Huilen Niet geeft ze gestalte aan verpleegster Rebecca

Ga maar na, er zijn heel weinig films waarin een vrouw de hoofdrol heeft. Dat moet je toch jammer vinden?
Ja, natuurlijk. Ik ben nu toevallig ook met een scenarist en een bevriende producent bezig met het schrijven aan een film over twee zussen, met daarin twee heel sterke vrouwenrollen. Een tekort aan vrouwelijke hoofdrollen is er absoluut. Je kunt er ontevreden over zijn, maar… 

Je kunt ook zo ontevreden zijn dat je het heft maar in eigen handen neemt?
Ik ben er niet ontevreden over, maar ik vind het wel interessant. Wanneer je iets mist, ga het dan zelf doen. Ga zelf met een schrijver aan de slag. Even terug naar Quiz, Louise is een bijrol en is puur ter ondersteuning van het grotere verhaal. Je kan er tot op een bepaalde hoogte iets in kwijt, maar je kan het niet allemaal kleuren gaan geven, want dat is niet waar het om gaat. Dan leidt het te veel af van waar het echt om draait. Natuurlijk is het altijd leuker om een hoofdrol te spelen, dat je er echt helemaal in kan gaan zitten. Acteren is helemaal afhankelijk van het script dat je krijgt en de regie. Het is altijd een radertje in een geheel. Ik heb De co-assistent gedaan en speel nu in Feuten. Maar het is ook wel een keer leuk om een extreem karakter te spelen, ook al is het heel klein. 

In haar eerste internationale filmrol: als Eva in Deuce Bigalow: European Gigolo

Hoe is het om te werken met Dick Maas? Het lijkt mij niet de aller-makkelijkste regisseur.
Grappig, heel veel mensen zeggen dat tegen me. Maar ik vond het juist hartstikke leuk om met hem te werken. Hij heeft een soort zwarte humor, kwajongenshumor vooral. Dat zie je vaak terug op de set. Het is wel iemand die heel erg gefocust is en die heel erg weet wat hij wil en hij heeft ook zo’n bak met ervaring dat hij niet met fluwelen handschoentjes om dingen heen gaat. Als het zo moet, dan moet het zo. Daarnaast kiest hij natuurlijk heel goede acteurs uit en hij vertrouwt hen dan ook volkomen. Hij durft het ook wel uit handen te geven. Dat is een fijne combinatie. Maar als je het niet goed doet, is hij ook niet blij met je. 

Dan schroomt hij ook niet om dat te vertellen?
Zeker niet, je merkt dat heel duidelijk. Hij is niet heel genuanceerd en heeft geen fluwelen handschoenen. Ik kan me voorstellen dat er misschien mensen zijn die een keer iets niet goed hebben gedaan bij hem, dat ze daardoor zeggen dat hij lastig is om mee te werken. Dick heeft een beetje Amerikaanse manier van werken. Je bent hier om te werken. Je doet het goed of je doet het niet goed. Ik vind dat heel fijn, het is belangrijk dat je goed weet wat je wilt. Die hele mentaliteit dat je niet je kop boven het maaiveld mag uitsteken of dat je niet goed mag weten wat je wilt. Ja sorry, maar dat vind ik zo… Nederlands. 

Heeft Dick dingen uit jou gehaald, waarvan je zelf niet wist dat ze in je zaten?
Absoluut. Zoiets als Louise heb ik nog nooit gespeeld en ik mocht… 

Niet verklappen!
Haha, ik ben daar altijd zó slecht in. Dat heb ik van mijn moeder. Zij verraadt ook altijd het eind. “Dat is best een zielige film, want ze gaat op het einde dood”, zegt ze bijvoorbeeld wanneer je vertelt dat je een bepaalde film gaat zien.

Lees ook onze interviews met Dick Maas en Barry Atsma, de recensie van Quiz en bekijk ons premièreverslag.