Filmpjekijken TV: Stanley Kolk (Penoza) over editing

Geplaatst: door de redactie

Het is misschien wel één van de meest onderschatte schakels in de productie van een film of televisieserie: de editor. Een goede montage kan een film of televisieserie namelijk vaak maken of breken. Stanley Kolk monteert al bijna twintig jaar Nederlandse films, televisieseries en commercial, vrijwel iedere Nederlander heeft wel eens iets gezien wat door hem ge-edit werd. Toch is zijn naam bij maar weinigen bekend. "Het heeft heel lang geduurd voor mijn vader snapte wat mijn functie of meerwaarde bij een productie was."

Kolk ontving Filmpjekijken TV in zijn werkruimte in het Oostelijk Havengebied in Amsterdam, waar we met hem vooruitblikten op het vierde seizoen van Penoza dat komende zondag start. Niet alleen die serie maakte hij met zijn goede vriend Diederik van Rooijen, ook op de aftiteling van diens films Taped en Daglicht stond de naam Stanley Kolk bijvoorbeeld als editor. Stiekem hoopt Kolk ook op een carrière in Hollywood, waar Van Rooijen momenteel bezig is met de voorbereidingen op een remake van The Birds.

 

De afgelopen twintig jaar werkte de editor mee aan tal van bekende Nederlandse producties. Hij vertelt over zijn werk in onderstaand filmpje.