Cast Michiel de Ruyter vindt kritiek op ontbreken slavernijverleden onterecht

Geplaatst: door de redactie

Nog voordat iemand Michiel de Ruyter maar gezien kón hebben, was er al flink wat ophef over de epische historische film van regisseur Roel Reiné. Een actiedrama over de volgens velen grootste Nederlandse zeeheld aller tijden. Dat zich concentreert op slechts een korte, maar uiterst belangrijke, periode uit het bewogen leven van de Zeeuwse admiraal.

Eén van de voornaamste criticasters is de organisatie 'Michiel de Rover'. Dat wond zich nogal op over het feit dat er niets over het slavernijverleden van Nederland in Michiel de Ruyter te zien is. Daarom kondigde het een lawaaidemonstratie aan tijdens de feestelijke première van de film, vanavond in het Scheepvaartmuseum.

Bekijk ook ons videoverslag van de castpresentatie van Michiel de Ruyter

Hoofdrolspelers Frank Lammers, Barry Atsma en Derek de Lint en regisseur Reiné reageren in onderstaand videointerview op de in hun ogen onterechte kritiek. "Deze film gaat over de politieke strijd en hoe Nederland verscheurd dreigt te raken. Niet over de koopvaardij en hoe Nederland rijk is geworden door slavenhandel. En dan nóg was Michiel de Ruyter zeker niet de grootste hufter", zegt Barry Atsma, die in Michiel de Ruyter gestalte geeft aan raadpensionaris Johan de Witt.

Daarnaast benadrukt het kwartet het zeer actuele tintje dat aan de film, die vanaf donderdag in heel Nederland te zien is, kleeft.