Zeven vervangende acteurs in beroemde trilogie├źn

Het blijft een fascinerend gegeven om eens stil te staan hoe een film eruit had gezien, mocht één van de rollen door een heel andere acteur gespeeld zijn. En dat scheelt soms ook maar heel weinig. Hollywood loopt over van de verhalen van acteurs en actrices die op het laatste moment, of soms zelfs tijdens de opnames, alsnog vervangen worden. 

Daarom hebben we eens een lijstje gemaakt welke films het bijna met een ander castlid had moeten doen. We beperken ons hierbij voor het gemak wel tot trilogieën, en zelfs dan moeten we nog behoorlijk schrappen. 

Marty McFly - Back to the Future

Iedereen kent Michael J. Fox natuurlijk van klassiekers als Doc Hollywood, The Burbs en TeenWolf, maar zijn grootste succes wat toch wel in de Back to the Future-reeks. Toch moest Fox, vanwege gebrek aan tijd door zijn rol in de serie Family Ties, de rol helaas weigeren. Ondanks dat hij voor regisseur Robert Zemeckis de absolute eerste keus was. 

Met tegenzin besloot Zemeckis vervolgens de rol aan Eric Stoltz te geven. Maar na vijf weken opnemen werd Stoltz alsnog aan de kant gezet door Zemeckis, vanwege "onoverbrugbare verschillen in humor". Met andere woorden: Eric Stoltz was totaal niet grappig. Gelukkig was door deze vijf weken vertraging Michael J. Fox ondertussen wel beschikbaar en werd er drie miljoen extra gespendeerd om het reeds opgenomen materiaal opnieuw te schieten.

Aragorn - Lord of the Rings

Om eerlijk te zijn waren geen van de twee acteurs die we hieronder noemen de eerste keus van regisseur Peter Jackson voor de rol van rauwdouwer Aragorn. Oorspronkelijk had de eigenzinnige Nieuw-Zeelander ofwel Daniel Day-Lewis ofwel Russell Crowe op het oog. Uiteindelijk ging de rol naar Viggo Mortensen. De acteur had nog nooit een letter gelezen van de Lord of the Rings-reeks, maar nam de rol op voorspraak van zijn zoontje, die een groot fan was van Tolkien.

Toch kreeg in eerste instantie een veel jongere acteur, de destijds 27-jarige Stuart Townsend, de taak Aragorn tot leven te brengen. Maar na twee maanden intensief trainen en slechts vier opnamedagen viel het doek al voor de Ier. Jackson realiseerde zich dat Townsend veel te jong was voor de rol en castte de veertien jaar oudere Mortensen. 

The Oracle - The Matrix

In het eerste twee delen van The Matrix-trolgie wordt The Oracle nog gespeeld door Gloria Foster. Helaas overleed deze actrice aan complicaties van haar suikerziekte, nog voor de opnames van deeltje drie konden aanvangen. 

De broertjes Wachowksi besloten, naast de noodzakelijke recast, hierom delen van het script van The Matrix: Revolutions te herschrijven om plaats te maken voor de nieuwe vertolkster van The Oracle, Mary Alice.

James 'Rhodey' Rhodes - Iron Man

Voordat de opnames van Iron Man, waarin Terence Howard de rol van Tony Starks boezemvriend James Rhodes speelt, begonnen waren, was nog niet helemaal zeker of de film zou uitgroeien tot een zogenaamde franchise. Toen de film een enorme kaskraker bleek eiste Howard, volgens geruchten, dan ook veel meer geld. De studio stak daar vakkundig een stokje voor.

Want wie schetste onze verbazing? In deel twee werd de rol van James Rhodes opeens gespeeld door niemand minder dan Don Cheadle! In het script zitten hierover nog wel een aantal grapjes over verwerkt, één ervan zie je hieronder. Aan het eind van één van de vechtscènes zegt Tony Stark "Yeah, sorry boss. I could only use it once... It's a one-off." Een one-off is de Hollywood-term voor recasting.

Rachel Dawes - The Dark Knight

De critici waren allerminst te spreken over de rol van Katie Holmes in Batman Begins. Toch werd er teleurgesteld gereageerd toen bekend werd dat de actrice dezelfde rol in The Dark Knight niet nogmaals op zich zou nemen. Ze besloot namelijk te gaan voor een rol in Mad Money, waarin ze naast haar idool Diane Keaton zou mogen spelen. 

De rol ging uiteindelijk naar Maggie Gylenhaal, maar niet nadat deze eerst de zegen van Holmes had gekregen. De geruchten gaan wel dat Holmes de rol naast zich neerlegde vanwege een ziekelijk jaloerse Tom Cruise, die niet accepteerde dat Katie deel zou nemen aan een vurige liefdesscène in The Dark Knight. Een scène die de uiteindelijke film trouwens niet haalde. 

Emperor Palpatine - Star Wars

In de tweede Star Wars-film werd de rol van de toen nog naamloze Emperor gespeeld door de vrouw van make-up designer Rick Baker, Elaine Baker. De stem werd verzorgd door de Nieuw-Zeelandse acteur Clive Revill. Met ogen uit een chimpanseemasker opgeplakt speelde ze de legendarische rol. Maar in deeltje drie zou de Emperor al veel meer te zien zijn en was deze geïmproviseerde oplossing niet adequaat genoeg meer.

De rol ging voor Return of the Jedi naar Ian McDermid, die uren in de make-up doorbracht om de eeuwenoude Emperor te worden. Ironisch genoeg kreeg dik twintig jaar later Ian McDermid dezelfde rol opnieuw, want ook in de recente Star Wars-films speelt hij de (dan nog) Senator Palpatine. Doordat McDermid nu zelf ouder was, hoefde hij tenminste minder lang in de make-up; hij zag er prima uit voor de rol van de dan nog veel jongere Palpatine. 

Wolverine - X-Men

Een hele reeks acteurs kwam in aanmerking voor de rol van Logan ofwel Wolverine. Uiteindelijk ging de rol naar de toen nog vrijwel onbekende Aussie Hugh Jackman, die de hele periode van opnamen trainde voor de scènes zonder shirt. En met succes.

Maar oorspronkelijk had Bryan Singer eigenlijk Dougray Scott gecast voor de rol. Helaas voor hem liepen de opnames van Mission Impossible 2 dusdanig uit, dat X-Men voor Scott zelf een mission impossible werd. Dougray Scott was zelf trouwens ook al tweede keus; de rol werd eerst aangeboden aan Russell Crowe, maar die vond het geboden salaris te laag.

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.