Zeven iconische filmvoorwerpen: Wat ze hadden kúnnen zijn...

Geplaatst: door Remco Visser

Als je naar een film kijkt, zie je het resultaat van de noeste arbeid en toewijding van een heel team getalenteerde mensen. Wat ooit begon als simpel idee is uiteindelijk, onder invloed van honderden betrokkenen, verworden tot het uitendelijke stukje vermaak waar jij dan van kunt gaan genieten.

Soms blijft het originele idee vrijwel hetzelfde, maar vaak verandert het gaandeweg tot een volledig ander concept dan waarmee afgetrapt werd. Elementen uit het verhaal vervallen of worden toegevoegd. Dat geldt ook voor de gebruikte voorwerpen in de films. Soms verschilt het uiteindelijke object enorm van wat oorspronkelijk in het script stond. 

Wij hebben zeven iconische voorwerpen uit films voor je op een rij gezet, met daarbij het originele idee dat een regisseur éigenlijk had. Erg verrassend!

BACK TO THE FUTURE (1985)

Iedereen herinnert zich nog wel de verbazing van Marty McFly als hij verneemt dat Doc Brown een DeLorean heeft verbouwd tot tijdmachine.Wij kunnen ons goed voorstellen dat de verbazing nog groter was geweest als Michael J. Fox had gehoord welk huishoudelijk apparaat regisseur Robert Zemeckis en producer Steven Spielberg eigenlijk in gedachten hadden voor de tijdreizen in de film...

...Een koelkast! In het eerste script was een koelkast verbonden met een lasergeleid apparaat dé manier om door de tijd te reizen. Maar omdat de producers bang waren dat veel tieners na het zien van Back to the Future zichzelf voor de grap in de koelkast zouden opsluiten, werd dit idee geschrapt. 

PULP FICTION (1994)

De muziek, de dialogen, de non-lineaire verhaallijn, de comeback van John Travolta, Samuel L. Jackson met een afro; hoeveel redenen heb je überhaupt nodig om groot fan te zijn van dit meesterwerk van Quentin Tarantino?

Misschien wel het meest bediscussieerde aspect van Pulp Fiction is het mysterieuze koffertje en belangrijker nog: diens inhoud. Dat je heel de film lang geen idee hebt - en krijgt - wat het koffertje bevat, geeft je als kijker de kans je fantasie te gebruiken over wat er zo mooi is in de binnenkant van het kleinood.

Maar volgens medeschrijver Roger Avary kwamen we als kijker goed weg. Oorspronkelijk zou het koffertje plaats bieden aan...

...Diamanten! Valt meteen heel de spanning weg, vind je niet? Niet origineel, niet interessant genoeg. Schijnbaar dachten Tarantino en Avary daar hetzelfde over en besloten tot de 'less is more'-aanpak: de kijker kreeg geen inzage in de inhoud van de koffer. 

De warme, gulden gloed die je ziet als de koffer geopend wordt, was trouwens een last-minute beslissing om wat intrige aan dit alles mee te geven en je als kijker nieuwsgieriger te maken. Bovendien zit er misschien zelfs nog een religieus kantje aan dit hele verhaal, zoals je hieronder kunt zien.

RAIDERS OF THE LOST ARK (1981)

Eén van de meest memorabele momenten in Raiders Of The Lost Ark moet wel het gevecht tussen Indy en de flamboyante zwaardvechter zijn. Althans, wij kennen maar weinig scènes die zo definiërend zijn voor het hoofdkarakter als die korte maar krachtige situatie. Toch werd deze scène op het laatste moment gewijzigd door Harrison Ford zelf. In plaats van het neerschieten van zijn tegenstander, had hij hem eigenlijk moeten ontwapenen met...

...Zijn zweep! Helaas kreeg Ford, net als een groot deel van de rest van de crew, de avond voor de opnames van deze symbolische scene een voedselvergifting. Omdat Indy hierdoor behoorlijk slecht geslapen had en zich niet helemaal jofel voelde werd besloten tot dit alternatief, wat een behoorlijk kortere scène tot gevolg had en veel minder van de hoofdrolspeler zou eisen. We hadden het eigenlijk ook niet anders willen zien.

RETURN OF THE JEDI (1983)

Het principe in de Star Wars-saga is heel duidelijk. De helden hebben een blauwe of groene lightsaber, de slechterikken een rode. 'Goed' is groen of blauw, 'Slecht' is rood. En Samuel L. Jackson, paars. Maar soit, je snapt het idee. 

Toch had het groene lichtzwaard die Luke Skywalker zwaait nadat hij zich als Jedi openbaart in Return Of The Jedi eigenlijk...

...Blauw moeten zijn! Schokkend! Nee, niet echt, hé? Toen bleek dat een scène waarin we Luke zelf zijn nieuwe zwaard hadden zien bouwen en activeren (een blauwe, dus) geknipt moest worden, besloot George Lucas dat het publiek duidelijk gemaakt moest worden dat het wel degelijk een ander zwaard betrof dan die in The Empire Strikes Back. En dus veranderde de kleur naar groen. Helder?

Hieronder één van de eerste trailers voor het slotstuk van de befaamde saga, waarin de oorspronkelijke kleur nog blauw was (op 1:05).

INDEPENDENCE DAY (1996)

Independence Day lanceerde de filmcarrière van Will Smith en was het eerste teken van de obsessieve zucht naar het vernietigen van de aarde van regisseur Roland Emmerich. Opvallend genoeg is één van de spectaculairste scènes in de film er één met Randy Quaid, die de aan lager wal geraakte straaljagerpiloot Russel Casse speelt.

Als tegen het einde van de film blijkt dat er te weinig piloten zijn voor de grootscheepse straaljageraanval op het moederschip van de aliens, bieden zowel de Amerikaanse president (Bill Pullman) als Casse zich aan, vanwege eerdere ervaring als piloot. Hierbij is voor Quaid uiteindelijk de belangrijkste rol weggelegd als hij in een kamikazeactie zijn vliegtuig in de binnenkant van de UFO ramt.

Maar in de eerste versie van de film was het eigenlijk de bedoeling dat Quaid zou bijdragen aan de aanval in...

...Een landbouw-vliegtuigje met een raket eraan! Maar toen bleek dat een testpubliek dit veel te belachelijk vond overkomen werd in allerijl besloten Quaid ook maar in een straaljager te laten vliegen.

E.T.: THE EXTRA-TERRESTRIAL (1982)

Als er iets is dat E.T. ons geleerd heeft, is dat aliens gek zijn op snoep. De Amerikaanse lekkernij Reese's Pieces werd enorm populair na veelvuldig te zien te zijn geweest in sleutelscènes van deze hit van Steven Spielberg. Toch is het opvallend dat de regisseur een heel ander snoepje in gedachte had voor E.T. ...

...M&M's! Maar Mars, de fabrikant van de chocolaatjes, had weinig vertrouwen in de film van Spielberg en was vooral bang te veel geassocieerd te gaan worden met enge, buitenaardse wezens. De producent van Reese's Pieces, Hershey's, wist niet hoe snel ze in dit gat moesten springen en boden zelfs een miljoen dollar aan marketing voor een plek in E.T.. Ze werden hiermee tevens het eerste merk met product-placement in een film. Chapeau!

THE FELLOWSHIP OF THE RING (2001)

Peter Jackson is dol op het doen van cameo's in zijn films. Hij komt bijvoorbeeld voorbij in alle drie de delen van Lord Of The Rings, zelfs twee keer in Return Of The King. Zijn optreden in The Fellowship Of The Ring is behoorlijk willekeurig: Je kunt hem zien als hij langs de kant van een weggetje op een wortel staat te knagen. Eigenlijk was het de bedoeling dat Jackson...

...Een pijp zou roken! Maar toen bleek dat de bebaarde regisseur behoorlijk misselijk werd door het inhaleren van de rook, werd gekozen voor dit gezondere alternatief. Wat een watje!