Zestien films om in '16 naar uit te kijken

Geplaatst: door de redactie

Maandag zetten we de releases in januari op een rijtje, maar omdat het nieuwe jaar is begonnen blikken we eerst wat verder vooruit: zestien geanticipeerde films die - soms onder voorbehoud - dit jaar in de bioscoop moeten verschijnen. Van februari tot en met december en van de Coens tot en met Star Wars.

Hail, Caesar!
Premièredatum: 18 februari

Wie? Josh Brolin, George Clooney, Scarlett Johansson, regisseurs Joel & Ethan Coen.

Wat? Eddie Mannix (Brolin) werkt in de jaren vijftig als een "fixer" voor alle grote Hollywood-studio's. Hij belandt in een samenzwering wanneer een oliedome acteur (Clooney) tijdens de opnamen van een ambitieuze film wordt ontvoerd door een geheim genootschap genaamd The Future.

Waarom kijken? Omdat de Coens al sinds 2004 rondliepen met het idee om Hail,Caesar! te gebruiken voor hun "numbskull" trilogie; een serie films (met ook O'Brother Where Art Thou en Intolerable Cruelty) met George Clooney telkens in de rol van idioot. Sindsdien is Burn After Reading die trilogie af komen sluiten, maar gelukkig bleef het project bestaan, want de eerste trailer voor de film - waarin ongeveer half Hollywood op komt draven - liet weer een bont gezelschap van typische Coen-personages zien.

Batman v Superman
Premièredatum: 24 maart

Wie? Ben Affleck, Henry Cavill, Jesse Eisenberg, regisseur Zack Snyder.

Wat? De Dark Knight maakt zich zorgen om de in Metropolis aangerichte ravage en is van mening dat de aanwezigheid van de Man of Steel de hele mensheid in gevaar brengt. En dus vindt hij het tijd om Superman op het matje te roepen, terwijl Wonder Woman en Lex Luthor zich ook met de strijd bemoeien.

Waarom kijken? Omdat Batman v Superman een project is waar iedereen naar uitkijkt sinds we in 2007 een fake billboard voor de film zagen in I Am Legend. De superhelden clash betekent het uur van de waarheid voor DC en Warner Bros aangezien dit de grote springplank richting Justice League – en later dit jaar ook nog Suicide Squad - moet worden. De trailers gaven al aardig wat weg, vooral de laatste bevatte een hele grote onthulling, maar gelukkig blijven er nog genoeg vragen onbeantwoord.

The Jungle Book
Premièredatum: 20 april

Wie? Bill Murray, Ben Kingsley, Scarlett Johansson, regisseur Jon Favreau.

Wat? De jonge Mowgli wordt in de jungle opgevoed door een roedel wolven, maar krijgt het aan de stok met tijger Shere Khan. Onder begeleiding van Baloo de beer en panter Bagheera trekt hij door de jungle en ontmoet hij dieren - de slang Kaa, de aap Louie - die hij juist wel of juist niet kan vertrouwen.

Waarom kijken? Na twee Iron Man's voor Marvel keert Jon Favreau terug naar Disney voor één van de vele live-action do-overs van hun tekenfilms. Daarin horen we o.a. Bill Murray als Baloo en - in een gender-swap - Scarlett Johansson als Kaa de slang. Beide zouden ook weer klassieke nummers uit de tekenfilm te gehore brengen; Murray moet al drijvende Bare Necessities gaan zingen en Johansson zou ons opnieuw gaan hypnotiseren met Trust In Me. In de trailer zagen we al wat van de beesten.

Captain America: Civil War
Premièredatum: 28 april

Wie? Chris Evans, Robert Downey Jr, Jeremy Renner, regisseurs Joe & Anthony Russo.

Wat? In Captain America: Civil War ontstaat er verdeeldheid binnen The Avengers: het team wordt te gevaarlijk geacht om te laten opereren zonder supervisie en overheidsregulering. Tony Stark / Iron Man kan zich daar wel in vinden, maar Steve Rogers / Captain America weet na The Winter Soldier inmiddels hoe corrupt die leiding kan zijn.

Waarom kijken? Omdat The Winter Soldier een enorme verbetering was ten opzichte van The First Avenger en dit de potentie heeft om het Marvel-universum naar een nog hoger niveau te tillen. Vooral de laatste scene in de trailer waarin Cap en The Winter Soldier het schild naar elkaar overgooien terwijl ze Iron Man wat deuken bezorgen sprak tot de verbeelding. Deze featurette legt daarnaast de nadruk op nieuwe toevoeging Black Panther, terwijl ook de nieuwe Spider-Man zijn debuut zal maken in de film.

X-Men: Apocalypse
Premièredatum: 19 mei

Wie? Jennifer Lawrence, Michael Fassbender, Oscar Isaac, regisseur Bryan Singer.

Wat? Apocalypse - die je al even zag als klein jochie op het einde van Days of Future Past - ontwaakt uit een eeuwenlange slaap en wil de gehele mensheid tot slaaf maken. En dus is het aan een team met jonge X-Men onder leiding van Charles Xavier en Mystique om hem tegen te houden.

Waarom kijken? Maart is voor Batman en Superman, april is voor Captain America en Iron Man en in mei komt Bryan Singer met nieuwe X-Men. Dit keer is de bad guy de voornaamste reden om te gaan kijken; Oscar Isaac - te zien in twee van de beste films van 2015 - geeft gestalte aan fan-favorite Apocalypse. De eeuwenoude mutant was al te zien op de eerste foto's en daarna ook in de trailer. Nu nog hopen dat het shot waarin hij zijn eigen lichaamsmassa aanpast niet afkomstig is uit een dream-sequence.

The Nice Guys
Premièredatum: 26 mei

Wie? Russell Crowe, Ryan Gosling, Kim Basinger, regisseur Shane Black.

Wat? Muscle for hire Jackson Healy (Crowe) wordt door iemand van de overheid ingehuurd om haar verdwenen dochter terug te vinden. Healy schakelt de hulp in van privé-detective Holland March (Gosling) en samen komen ze op het spoor van een groot complot.

Waarom kijken? Na het gigantische Iron Man 3 maakt Shane Black weer een kleinere misdaadfilm in de stijl van zijn bescheiden regiedebuut Kiss Kiss Bang Bang. De trailer gaf alvast een gelijksoortige vibe af die ook wat deed denken aan L.A. Confidential (Crowe weer als brute kracht) en (door de jaren zeventig L.A.-setting) Inherent Vice. Gosling wordt vaak gebruikt voor interne personages (Drive, Half Nelson) maar speelt hier weer eens een praatgrage stuntel. En als Crowe nu ook nog grappig blijkt te zijn...

Independence Day: Resurgence
Premièredatum: 23 juni

Wie? Jeff Goldblum, Bill Pullman, Liam Hemsworth, regisseur Roland Emmerich.

Wie niet? Will Smith

Wat? De aliens uit het originele Independence Day hebben hun Firewall een update gegeven en komen nogmaals overvliegen. Gelukkig heeft ook de Amerikaanse overheid de vergaarde buitenaardse technologie gebruikt om zich nog beter te kunnen verweren.

Waarom kijken? In de jaren negentig had niet elke blockbuster al een sequel vastliggen voordat de originele film in de bioscoop was verschenen. En dus krijgen we pas twintig jaar na dato een vervolg op Independence Day met rampenspecialist Roland Emmerich opnieuw aan het roer. Will Smith ontbreekt helaas, maar Jeff Goldblum en Bill Pullman zaten al in de trailer, en krijgen gezelschap van een boel jonge acteurs. Wat de aliens van plan zijn om dit keer allemaal op te blazen zien we eind juni.

Finding Dory
Premièredatum: 29 juni

Wie? Ellen DeGeneres, Ed O'Neill, Albert Brooks, regisseur Andrew Stanton.

Wat? De vergeetachtige Dory (DeGeneres) krijgt langzaam maar zeker herinneringen van haar jeugd terug en gaat samen met Marlin en Nemo op zoek naar haar eigen familie. De vissen vertrekken richting Californië om haar daar te herenigen met haar ouders (Eugene Levy en Diane Keaton).

Waarom kijken? Omdat Andrew Stanton (regisseur van Wall-E en Finding Nemo) met deze film na acht jaar weer terugkeert naar Pixar en hij na het geflopte John Carter ongetwijfeld iets goed wil maken. Ellen DeGeneres is door de populariteit van haar talkshow inmiddels een nog veel grotere naam dan in 2003 toen het origineel verscheen en haar personage in de spotlights zetten lijkt een slimme keuze. De eerste teaser gaf weinig weg, maar verwacht zowel oude bekenden als gloednieuwe onderwaterwezens.

Ghostbusters
Premièredatum: 14 juli

Wie? Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon, regisseur Paul Feig.

Wat? New York krijgt last van een spokenplaag en vier vrouwelijke Ghostbusters zijn de enigen die daar iets aan kunnen doen. Over het verhaal zelf weten we verder weinig, tot nu toe werden er enkel wat beschrijvingen van de personages vrijgegeven.

Waarom kijken? De Ghostbusters zijn te lang weg geweest en ook al is dit een all-female reboot; een groot deel van de gecaste actrices komt uit dezelfde SNL-vijver waar ook ex-spokenjagers als Bill Murray en Dan Aykroyd faam verwierven. Kate McKinnon en Leslie Jones maken deel uit van de huidige cast van Saturday Night Live, terwijl Kristen Wiig de show al eerder verliet voor meer filmwerk. Melissa McCarthy kreeg onlangs nog een Golden Globe nominatie voor haar vorige samenwerking met Paul Feig.

The BFG
Premièredatum: 20 juli

Wie? Ruby Barnhill, Mark Rylance, Rebecca Hall, regisseur Steven Spielberg.

Wat? Het jonge weesmeisje Sophie (Barnhill) wordt door een reus meegenomen naar zijn thuiswereld. Daar aangekomen blijkt de gigant niets kwaad in de zin te hebben, maar dat geldt niet voor zijn soortgenoten. En daarom moeten Sophie en de BFG de koningin van Engeland zien te overtuigen van hun bestaan.

Waarom kijken? Na drama's als Lincoln en Bridge of Spies verfilmde Spielberg nu een kinderboek van Roald Dahl dat eind jaren tachtig eens werd geadapteerd als tekenfilm. Melissa Mathison, die eerder E.T. voor de regisseur op papier zette, schreef de live-action versie. Of de flitspoppers haar final draft hebben gehaald is nog afwachten. In de teaser vingen we al een glimps op van Rylance als de BFG en ook het feit dat komieken Bill Hader en Jemaine Clement de slechte reuzen spelen maakt nieuwsgierig.

Star Trek Beyond
Premièredatum: 21 juli

Wie? Chris Pine, Zachary Quinto, Idris Elba, regisseur Justin Lin.

Wat? We weten nog zeer weinig, maar dit keer zou de USS Enterprise na een aanval ergens een noodlanding maken op een onbekende planeet en ook daar in conflict raken met een nieuwe vijand.

Waarom kijken? Justin Lin stond - zeker na Fast Five - bekend als de regisseur die de Fast & Furious serie weer nieuw leven inblies en mag dit jaar laten zien dat hij de juiste man is voor Star Trek. De eerste trailer liet - naast een onherkenbaar gemaakte Idris Elba - vooral veel actieshots zien, waaronder Kirk op een crossmotor. Acteur en dit keer co-scenarist Simon Pegg verzekerde fans vervolgens via social media dat de uiteindelijke film meer diepgang heeft dan de trailer misschien zou doen vermoeden.

Untitled Bourne Sequel
Premièredatum: 28 juli

Wie? Matt Damon, Alicia Vikander, Tommy Lee Jones, regisseur Paul Greengrass.

Wat? Nog zo goed als classified. Alleen wat uitspraken van Matt Damon en omschrijvingen van de personages geven al een klein beetje een idee. Als we naar de eerste setfoto kijken lijkt Bourne in ieder geval weer back to basics te gaan met een bare knuckle fight.

Waarom kijken? Omdat Greengrass en Damon altijd volhielden nooit meer terug te keren naar de wereld van Bourne tenzij het script echt echt écht goed was en we er vanuit gaan dat ze nog over een dusdanige integriteit beschikken. Greengrass werd bovendien na het ondermaats presterende Green Zone al verleid om terug te keren naar een "sure thing" als Bourne, maar besloot toen toch om Captain Phillips te maken. Reden dus om te hopen dat dit het niveau van de eerste drie films gaat halen.

Silence
Premièredatum: Nog onbekend

Wie? Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, regisseur Martin Scorsese.

Wat? Twee Portugese missionarissen (Garfield en Driver) reizen naar Japan om daar met gevaar voor eigen leven het Christendom te verspreiden. Tegelijkertijd gaan ze ook op zoek naar hun oude mentor (Neeson) die mogelijk van zijn geloof afgevallen zou zijn.

Waarom kijken? Al sinds Mean Streets hebben de films van Scorsese heel vaak een religieuze ondertoon, maar Silence lijkt er weer echt eentje te worden voor in het rijtje met The Last Temptation of Christ en Kundun. Weer iets compleet anders dan The Wolf of Wall Street dus. Liam Neeson werkt voor het eerst sinds Gangs of New York weer samen met de gevierde regisseur in wederom een mentor-rol waar hij zich na films als The Phantom Menace en Batman Begins zo'n beetje in specialiseert.

Snowden
Premièredatum: Nog onbekend

Wie? Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Zachary Quinto, regisseur Oliver Stone.

Wat? Deze film over 's werelds bekendste klokkenluider is gebaseerd op de boeken The Snowden Files: The Inside Story of the World’s Most Wanted Man van Luke Harding en Time of the Octopus by Anatoly Kucherena. Regisseur en drievoudig Oscarwinnaar Stone is zelf verantwoordelijk voor de adaptatie.

Waarom kijken? Omdat dit hopelijk weer een return to form wordt voor Oliver Stone. De altijd betrouwbare Joseph Gordon-Levitt zou daar een flinke bijdrage aan kunnen leveren, de acteur leverde recentelijk telkens prima werk in films van andere gerenommeerde regisseur als Nolan, Spielberg en Zemeckis. Bovendien zijn ook de bijrollen (Stone herenigde na World Trade Center met Nicolas Cage) goed bezet. Desondanks lijkt het wel moeilijk om op te boksen tegen het al verschenen Citizenfour.

Hacksaw Ridge
Premièredatum: Nog onbekend

Wie? Andrew Garfield, Vince Vaughn, Hugo Weaving, regisseur Mel Gibson.

Wat? Desmond Doss (Garfield) sluit zich in 1942 aan bij het leger maar wordt door zijn pacifisme (hij wil niemand verwonden en draagt geen pistool) door de andere soldaten belachelijk gemaakt. Toch weet hij als medic tijdens de slag om Okinawa aan de frontlinie de levens van 75 collega's te redden.

Waarom kijken? Mel Gibson nam voor het eerst sinds Apocalypto uit 2006 weer een klus aan als regisseur en liet Braveheart-scenarist Randall Wallace deze waargebeurde oorlogsfilm - ook zijn eerste sinds die Oscarwinnaar uit 1995 waarin weer gewoon Engels gesproken wordt - adapteren. Het verhaal van Doss is sowieso al fascinerend en met Gibson achter de camera voor de intense veldslagen kan dit hopelijk iets speciaals worden.

Rogue One: A Star Wars Story
Premièredatum: 14 december

Wie? Felicity Jones, Ben Mendelsohn, Mads Mikkelsen, regisseur Gareth Edwards.

Wat? Deze eerste van een aantal spin-off films speelt zich een tijdje voor de originele Star Wars-film uit 1977 af. In Rogue One gaan we zien hoe wat rebel scum de blauwdrukken voor de allereerste Death Star probeert te bemachtigen.

Waarom kijken? Fans van de sci-fi-saga hoeven na The Force Awakens niet eens meer zo heel lang te wachten op hun volgende Star Wars fix. De volgende episode verschijnt weliswaar in 2017, maar om de pijn te verzachten is dit jaar de eerst spin-off aan de beurt. De details zijn schaars, maar de eerste foto is er al. En waar de mannen van The Raid nog hun medewerking verleenden aan The Force Awakens zien we hier niemand minder dan martial-arts legende Donnie Yen opduiken in het Star Wars-universum.