X-Men: Days of Future Cast

Geplaatst: door Tom van Steensel

Vanaf komende donderdag is X-Men: Days of Future Past te zien in de bioscoop. Na de originele trilogie, de twee Wolverine-films en First Class het zevende deel in de serie. Het sleutelwoord hier is "sprequel"; dertig procent van de film speelt zich af tijdens een oorlog een aantal decennia na X-Men: The Last Stand en zeventig procent richt zich op de gebeurtenissen een decennium na First Class. Tien belangrijke spelers uit die twee tijdlijnen, te beginnen met de toekomst.....

Xavier (Patrick Stewart)

In X-Men: The Last Stand werd Xavier versnipperd door de duistere kant van Jean Grey. Dat weerhield hem er niet van nog drie keer op te duiken in korte scènes. Zijn cameo in Wolverine: Origins speelde zich af voor zijn dood, maar de scène na de aftiteling van The Last Stand liet zien dat zijn bewustzijn inmiddels het lichaam van Moira MacTaggarts hersendode comapatiënt heeft bereikt. In de post-credit scène van The Wolverine, dat zich afspeelt tussen The Last Stand en de oorlog in Days of Future Past, heeft hij weer hetzelfde uiterlijk (plastische chirurgie of telepatische illusie?), maar kan hij nog altijd niet lopen.

Magneto (Ian McKellen)

McKellen twijfelde al over deel drie nadat Bryan Singer het project verliet als regisseur, totdat hij zag dat hij zijn tanden kon gaan zetten in Magneto’s theatrale monologen over het 'geneesmiddel' voor mutanten. Magneto werd uiteindelijk door Beast van zijn krachten beroofd, maar het bewegende schaakstuk in het allerlaatste ‘blink and you’ll miss it' shot maakte duidelijk dat het X-gen zich nooit lang laat onderdrukken. In Days of Future Past lijkt the master of metal, net als in de tweede helft van X2, weer meer aan de zijde van de X-Men te vechten, getuige ook zijn verschijning naast Xavier aan het einde van The Wolverine.

Kitty Pryde (Ellen Page)

Page speelde Kitty Pryde één keer eerder in X-Men: The Last Stand, waarin ze Rogue jaloers maakte door met Iceman om te gaan en rond mocht rennen met Leech en Juggernaut. In Days of Future Past is haar personage één van de laatste X-Men die zich in de toekomst staande weet te houden in de oorlog met de Sentinels. Ze overleeft daar met hulp van nieuwelingen Blink, Sunspot en Warpath en oude bekenden Iceman en Colossus. En ze mag met haar gave Wolverine terug in de tijd sturen om de oorlog te voorkomen. Sinds Page' optreden in The Last Stand is er veel gebeurd met de nog jonge actrice: in 2008 ontving ze een Oscarnominatie voor Juno en onlangs had ze haar coming out als lesbienne.

Bishop (Omar Sy)

In de toekomstwereld zijn Sunspot, Blink en Warpath niet de enige mutanten die hun debuut maken op het witte doek. Omar Sy geeft gestalte aan Bishop, een energie absorberende mutant die uit een nog verdere toekomst is gereisd en zich heeft aangesloten bij de X-Men. Bishop zat niet in de DOFP-comic, maar speelde eerder wel een grote rol in de adaptatie daarvan voor de jaren negentig X-Men-tekenfilm, waarin hij degene is die naar het heden wordt gestuurd om de oorlog te voorkomen. Omar Sy (bekend van de Franse publiekslieveling Intouchables) is volgend jaar ook te zien in de nieuwe Jurassic Park.

Wolverine (Hugh Jackman)

Er is nog nooit een X-Men-film gemaakt zonder minstens een cameo van Hugh Jackman als Wolverine en ook nu mag hij weer het voortouw nemen. In de comic wordt Kitty Pryde terug in de tijd gestuurd, maar helaas voor Ellen Page is de boel voor de film enigszins omgegooid. Kitty Pryde gebruikt haar kracht ditmaal om Wolverine terug te sturen, omdat hij door zijn genezende gave bestand is tegen de fysieke lijdensweg die daarmee gepaard gaat. En stiekem ook omdat de tijdreiziger terecht komt in het lichaam van zijn jongere zelf en Jackman de rol dan kan blijven spelen omdat Wolverine amper veroudert.

Bolivar Trask (Peter Dinklage)

Het personage van Bill Duke in The Last Stand zullen we beschouwen als een “Trask in name only”, want het lijkt onwaarschijnlijk dat Peter Dinklage op latere leeftijd zal veranderen in een imposante zwarte man. Toen Dinklage naar aanleiding van zijn rollen in The Station Agent en Game of Thrones gecast werd dacht iedereen dat hij Puck of een andere dwergmutant zou spelen. Tot ieders verrassing werd hij aangekondigd als Bolivar Trask: de wetenschapper die verantwoordelijk is voor de creatie van de Sentinel-robots die mutanten opjagen. Geen superpowers, maar Trask is wel superslim en arrogant.

Quicksilver (Evan Peters)

Aan Quicksilver kleeft een bijzonder verhaal. De filmrechten van het personage liggen namelijk bij verschillende studio's. Marvel mag hem gebruiken in The Avengers (zolang ze niet refereren aan het feit dat hij een mutant is) en Fox mag hem gebruiken in X-Men (zolang ze niet refereren aan zijn connectie met The Avengers). In Avengers: Age of Ultron zal hij gespeeld worden door Aaron Taylor-Johnson en heeft hij gezelschap van zijn zus The Scarlet Witch, die niet in DOFP te zien is. De debuterende Quicksilver heeft hier een belangrijk aandeel in het recruteren van de jonge Magneto.

Beast (Nicholas Hoult)

Aan het einde van X-Men: First Class was Hank McCoy in full on beast modus en leek een terugkeer naar zijn menselijke vorm uitgesloten. Tot de trailer voor Days of Future Past, waarin Nicholas Hoult plots weer rondliep zonder een laag make-up. Wel zagen we hem in Hulk-stijl af en toe weer blauw aanlopen. Beast is één van de mutanten die in de seventies setting met Wolverine en Xavier de eerste stappen zet richting het veranderen van de toekomst. Beast was eerder te zien in X-Men: The Last Stand. Kelsey "Frasier" Grammer was toen een geïnspireerde castingkeuze voor de oudere versie van het personage.

Magneto (Michael Fassbender)

Aan het einde van First Class perste Michael Fassbender een munstuk door de schedel van de moordenaar van zijn moeder om vervolgens diens metalen helm op te zetten en definitief te veranderen in Magneto. Sindsdien heeft hij niet stil gezeten. Voor aanvang van Days of Future Past zit Magneto vanwege betrokkenheid bij de moord op JFK opgesloten in een door Xavier ontworpen cel. Hoewel ze geen scenes delen, kunnen we dit keer wel invloeden van McKellen verwachten in zijn performance. Voor de opnamen bestudeerde Fassbender op YouTube beelden van zijn oude Shakespeare workshop.

Xavier (James McAvoy)

First Class kende geen happy end voor de jonge Xavier. Een door Magneto afgeketste kogel zorgde voor een dwarslaesie en Mystique liep over naar de darkside. In de jaren zeventig setting van Days of Future Past gaat het niet veel beter met professor X en verdrinkt hij als depressief geworden kluizenaar in zelfmedelijden. Wanneer hij visite krijgt vanuit de toekomst moet hij zichzelf toch weer bij elkaar rapen. McAvoy, die zijn idee om zijn hoofd voor Days of Future Past al kaal te scheren afgewezen zag worden, komt als Xavier wel een keer oog in oog te staan met zijn door Patrick Stewart gespeelde evenbeeld.