Wat brengt 2012 ons nog?

Geplaatst: door Remco Visser

Eind vorig jaar hielpen we je al met het kiezen van de beste films in de eerste maanden van dit jaar. Zo leek het ons nu niet meer dan vanzelfsprekend je alvast te verklappen welke films je absoluut moet gaan zien in de resterende maanden van 2012 én januari 2013. In de poll aan de rechterkant kun jij alvast aangeven welke van deze tien bij jou bovenaan het verlanglijstje staat.

The Campaign

Premièredatum: 11 oktober 2012

Wie? Will Ferrell, Zach Galifianakis en Jason Sudeikis

Wat? Als Congress-lid Cam Brady vlak voor de verkiezingen in het openbaar een flater slaat, schuiven enkele steenrijke CEO’s, die meer macht in North Carolina willen, een tegenkandidaat naar voren: Marty Huggins, de naïeve directeur van de plaatselijke VVV. In eerste instantie komt Marty over als een kansloze kandidaat, maar met de financiële steun van zijn weldoeners, een bikkelharde campagneleider en de politieke banden van zijn familie, wordt hij al snel een tegenstander die de charismatische Cam zorgen baart.

Waarom kijken? Nog even, vlak voor de échte Amerikaanse verkiezingen losbarsten, lachen om het rare politieke systeem in de Verenigde Staten. Met twee van de betere comedians die Hollywood momenteel te bieden heeft. Wat wil een comedy-liefhebber nog meer? Humor, en nog maatschappelijk-relevant ook! 

Alleen Maar Nette Mensen

Premièredatum: 11 oktober 2012

Wie? Geza Weisz, Jeroen Krabbé en Annet Malherbe

Wat? David Samuels komt uit een intellectueel Joods gezin uit het chique Amsterdam Oud-Zuid en heeft één speciale missie in het leven: het vinden van een ghetto fabulous queen met grote tieten en dikke billen. Deze droom leidt hem naar de Bijlmer, waar hij na een aantal wilde avonturen bedrogen uit lijkt te gaan komen. Zal David zijn ideale vrouw, een grote donkere seksgodin met booty én brains ooit vinden?

Waarom kijken? Het boek Alleen Maar Nette Mensen van Robert Vuijsje werd in 2009 al genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en valt nu de eer van een verfilming ten deel. Met gevestigde namen als Jeroen Krabbé en Annet Malherbe én aanstormend talent Geza Weisz (Sterke Verhalen) zou dit best wel eens een geslaagd kijkje naar de hitsige kant van multicultureel Nederland kunnen worden.

Skyfall

Premièredatum: 31 oktober 2012

Wie? Daniel Craig, Javier Bardem en Judi Dench

Wat? In dit nieuwe deel van de 007-franchise wordt Bonds loyaliteit aan M zwaar op de proef gesteld als ze ingehaald wordt door haar verleden. Als MI6 vervolgens onder vuur komt te liggen is Bond genoodzaakt de bedreiging op te sporen en te vernietigen, ongeacht de hoge persoonlijke prijs die dit met zich mee brengt.

Waarom kijken? Omdat er eigenlijk sinds de komst van Craig als nieuwe 007 geen slechte Bond-film meer is geweest. Daarnaast hint de trailer naar behoorlijk wat spektakel (MI6? BOOO-OOM, weg!). Bovendien hebben we veel te lang moeten wachten op Javier Bardem als tegenstander van Bond. Ook al is het een nogal nichterige, geblondeerde schurk, onze zege heeft 'ie. 

Cloud Atlas

Premièredatum: 29 november 2012

Wie? Tom Hanks, Halle Berry en Hugh Grant

Wat? Een ontdekkingsreis langs het verleden, het heden en de toekomst waarin we zien dat elke beslissing effect heeft op wie we zijn, wie we waren en wie we worden. Alles staat met elkaar in verband en dus kan een klein, goed gebaar nú over honderden jaren een revolutie veroorzaken. Pfoeh.

Waarom kijken? Het idee van deze (wederom) boekverfilming is zo megalomaan dat het ófwel een grandioos succes wordt óf de flop van de eeuw. Dat de regie in handen is van de gebroeders (of eerder broer en zus) Wachowski geeft ons al een beetje vertrouwen. De heer en nieuwbakken dame hebben namelijk met The Matrix al laten zien overweg te kunnen met zeer gelaagde verhaallijnen en weten dat ook nog een zeer stilistisch op het witte doek te toveren. Bovendien staat er een enorme bak acteertalent tot hun beschikking om dit project uitmuntend vorm te geven. En een trailer van ruim vijf minuten, really

The Master

Premièredatum: 6 december 2012

Wie? Philip Seymour Hoffman, Jaoquin Phoenix en Amy Adams

Wat? Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman) is een charismatische man die in de jaren '50 een nieuwe religie uit de grond weet te stampen. Joaquin Phoenix speelt de rol van Freddie Stifton, een verslaafde zwerver die uitgroeit tot de belangrijkste discipel van Dodd, met alle gevolgen van dien.

Waarom kijken? Omdat het een nieuw werk van Paul Thomas Anderson betreft. Punt. De man die ons al Boogie Nights, Magnolia en There Will Be Blood bracht, dat moet voldoende reden geven deze film een kans te gunnen. Verwacht een indringend verhaal dat op zeer esthetische wijze in beeld wordt gebracht met erg mooie wide-shots en intieme close-ups. Anderson beheerst het namelijk allemaal. Een waar cineast. En een fantastische cast om voor zijn lens te doen waar ze goed in zijn. Perfecte combinatie. Staat alvast op onze Oscar-lijstjes.

The Hobbit: An Unexpected Journey

Premièredatum: 13 december 2012

Wie? Martin Freeman, Ian McKellen en Richard Armitage

Wat? De prequel van de befaamde Lord of the Rings-trilogie. Met wederom Peter Jackson aan het roer wordt de geschiedenis van Bilbo Baggins verteld.

Waarom kijken? Als je dit nog moet vragen, heb je sinds 2001 onder een steen geleefd. Jackson bracht met Lord of the Rings op fenomenale wijze de sprookjeswereld van J.R. Tolkien tot leven en zou met deze Hobbit-trilogie zichzelf nog wel eens kunnen overstijgen. Wij zijn vooral benieuwd hoe die oude Baggins toch in hemelsnaam aan die verrekte Ring kwam.

Life of Pi

Premièredatum: 20 december 2012

Wie? Suraj Sharma, Irrfan Khan en Adil Hussain

Wat? Piscine Patelis een zestienjarige Indiase jongen, wiens vader een dierentuin in India heeft. Wanneer de familie besluit het land te verlaten wordt de hele dierentuin ingescheept om af te varen naar de Verenigde Staten. Maar het schip vergaat en de enige overlevenden op de reddingssloep zijn Pi, een hyena, een zebra met een gebroken been en een tijger van tweehonderd kilo.

Waarom kijken? In een jaar dat gedomineerd werd door comic-verfilmingen is een ouderwetse boekverfilming wel eens verfrissend, ook al is het tot nu toe al de vierde in dit lijstje. Maar Ang Lee (Brokeback Mountain) koos, met behulp van de Nederlandse art director Erik-Jan de Boer, niet voor het minste verhaal: Van de sprookjesachtige roman 'Life of Pi' werden wereldwijd meer dan acht miljoen exemplaren verkocht. Bovendien is de film verkozen om het prestigieuze New York Film Festival te openen. Wij zien slechts de wonderschone beelden uit de trailer en vragen ons stilletjes af hoe dat er straks op een groot scherm én in 3D uit gaat zien.

Les Misérables
Premièredatum: 10 januari 2013

Wie? Hugh Jackman, Anne Hathaway en Russell Crowe

Wat? Tweede grote verfilming van deze klassieke roman van Victor Hugo. Tegen de achtergrond van een roerig Frankrijk begin 19e eeuw, zien we het leven van Jean Valjean en zijn verwoede pogingen zich los te maken van zijn duistere verleden. 

Waarom kijken? Omdat je wel van musicals houdt, maar niet te pas en te onpas met Jamai Loman geconfronteerd wilt worden. Of gewoonweg weigert elke keer minimaal 65 euro op de rekening van Joop van den Ende bij te storten. Daarnaast is een klassieker als deze natuurlijk altijd de moeite waard, zeker als er een enorme berg wereldberoemde acteurs deelneemt aan het eerste project van Tom Hooper na zijn veelgeprezen The King's Speech

Django Unchained

Premièredatum: 24 januari 2013

Wie? Leonardo DiCaprio, Jamie Foxx en Christoph Waltz

Wat? Negentiende eeuw in het zuiden van de VS. De zwarte slaaf Django leeft een zwaar bestaan op een plantage in Mississippi. Tot hij op een dag wordt bevrijd door de Duitse premiejager Schultz. Django probeert vervolgens zijn vrouw terug te vinden maar zal het daarbij moeten opnemen tegen Calvin Candie, een rancheigenaar die vrouwen als seksslavinnen houdt.

Waarom kijken? Tarantino die na Gangsters, Yakuza en Nazi's nu het Wilde Westen en de slavernij onder handen neemt? Count us in! Bovendien doet de lijst grote namen, waaronder Jamie Foxx, Leonardo diCaprio en Christoph Waltz ons graag de volle mep entree betalen. Extrabonus: de eventuele comeback van Don Johnson!

Flight

Premièredatum: 31 januari 2013

Wie? Denzel Washington, John Goodman en Bruce Greenwood

Wat? Nadat een piloot zijn vliegtuig en passagiers op onorthodoxe wijze ternauwernood van een fatale crash weet te redden, komt bij een onderzoek naar de aanleiding van het incident aan het licht dat de piloot in kwestie een behoorlijk alcohol- en drugsprobleem heeft. 

Waarom kijken? Als Robert Zemeckis weer eens in de regisseursstoel plaatsneemt, stelt hij vrijwel nooit teleur. Bovendien heeft dit human-interest verhaal genoeg diepgang om Denzel Washington van zijn beste kant te laten zien.