Vijf niet te missen films in oktober

Geplaatst: door Jochem Geerdink

Iedere eerste maandag van de maand presenteren we je een overzicht van de vijf volgens ons meest in het oog springende releases die maand. Oftewel: welke vijf films mag je eigenlijk niet missen in oktober? Uit het bijzonder ruime aanbod voor de komende vier weken - zo viel zelfs de Nederlandse Oscarinzending Tonio buiten de boot - kozen we uiteindelijk voor deze vijf.

Oasis: Supersonic
Premièredatum: 6 oktober 2016

Wie? Liam Gallagher, Noel Gallagher. Regie: Mat Whitecross.

Wat? Oasis: Supersonic toont de opkomst en glorietijd van een van de grootste Britse bands ooit. Met ruim zeventig miljoen verkochte albums, het snelst verkopende debuut in de Britse muziekgeschiedenis, vele awards en succesvolle wereldtournees, telde in de jaren '90 slechts één band: Oasis. De band haalt echter ook vaak het nieuws met allerlei relletjes en de knallende ruzies tussen de broers. Oasis: Supersonic laat Liam en Noel zien zoals ze werkelijk zijn: weerbarstig, maar ook liefdevol en gepassioneerd - gefilmd op de weg omhoog, in het oog van de storm, voordat iemand kon inschatten hoe groot hun impact op deze planeet zou zijn. We volgen de broers vanaf hun kindertijd tot het absolute rocksterrendom. In de kenmerkende tijdsgeest van de jaren '90, met zeldzaam en niet eerder vertoond beeldmateriaal, exclusieve interviews met de Gallaghers en uiteraard veel muziek!

Waarom? Oasis: Supersonic is gemaakt door hetzelfde team als de documentaires over Ayrton Senna en Amy Winehouse. Net als die eerdere films is ook de documentaire over één van de bekendste Britse bands uit de geschiedenis bijzonder indrukwekkend geworden. Zelfs voor überfans van de band rond de broers Liam en Noel Gallagher is er genoeg nieuws te zien; het is verbazingwekkend hoeveel filmbeelden er zijn opgedoken uit de begintijd van Oasis.

Trolls
Premièredatum: 12 oktober 2016

Wie? Justin Timberlake, Anna Kendrick, Russell Brand en Gwen Stefani. Regie: Mike Mitchell, Walt Dohrn.

Wat? Van de makers van Shrek komt de leukste, grappigste en brutaalste animatiefilm van het jaar: Dreamworks’ Trolls. Stap een kleurige en wonderlijke wereld binnen vol met hilarische en onvergetelijke wezens. Ontdek het verhaal van de altijd blije trollen, die alleen maar willen zingen, en de grappige maar altijd humeurige Bergens, die alleen gelukkig zijn wanneer hun buikjes zijn gevuld met trollen.

Waarom? Oktober is traditioneel een maand waarin veel familiefilms de bioscoop bereiken. Zo kunnen gezinnen deze maand onder meer naar MeesterSpion, Pete's Dragon/Peter en de Draak, een nieuwe film van De Club van Sinterklaas en Uilenbal. Zijn dat toch vooral films die zich op kinderen richten, van Trolls verwacht de redactie van filmpjekijken.com dat ook hun ouders zich opperbest zullen vermaken met deze muzikale animatiefilm die al vooraf werd gegaan door de megahit Can't Stop The Feeling van Justin Timberlake. Het waren toch vooral de ouders die in de jaren '90 met de felgekleurde poppetjes met dat gekke haar speelden.

Prooi
Premièredatum: 13 oktober 2016

Wie? Sophie van Winden, Julian Looman en Victor Löw. Regie: Dick Maas.

Wat? Na de vondst van een gruwelijk afgeslacht boerengezin net buiten Amsterdam, roept de politie de hulp in van Artis-dierenarts Lizzy (Van Winden). Zij ziet direct wat de bloederige verminkingen moet hebben aangericht: een forse, agressieve leeuw. Niemand gelooft haar en pas na een bloedbad in het Vondelpark stemmen de autoriteiten in met haar plan om de Britse jager Jack (Mark Frost) in te zetten. Lizzy's vriend Dave (Looman) heeft zijn bedenkingen vanwege het amoureuze verleden van Jack en Lizzy. Maar ook hij moet toegeven dat Jack hun beste kans is om meer bloedvergieten in de straten van Amsterdam te voorkomen. De jacht is geopend...

Waarom? Stel jezelf deze vraag: Heeft Dick Maas ons ooit teleurgesteld? Want ons betreft is het antwoord op die vraag 'nee'. Na de psychologische thriller Quiz werkte Maas jarenlang aan deze bloederige film in lijn met eerder werk als De Lift, Amsterdamned en Sint. En wanneer je als regisseur voor een film over een leeuw acteur Victor Löw cast, scoor je bij ons ook de nodige bonuspunten.

La Fille Inconnue
Premièredatum: 20 oktober 2016

Wie? Adèle Haenel, Jérémie Renier en Olivier Gourmet. Regie: Luc en Jean-Pierre Dardenne.

Wat? Jenny (Haenel) is een jonge, sociaal betrokken, huisarts in Seraing, nabij Luik. Op een avond nadat de praktijk gesloten is, wordt er aangebeld, maar ze besluit niet meer open te doen. De volgende dag wordt een jong meisje dood gevonden aan de Maas. Het blijkt het meisje te zijn dat voor haar deur stond. Jenny voelt zich schuldig en zet alles op alles om de identiteit van het meisje te achterhalen zodat ze niet anoniem begraven wordt. Haar zoektocht blijkt niet zonder risico’s en langzaamaan wordt duidelijk welk drama zich heeft afgespeeld.

Waarom? De derde week van oktober is met zeven nieuwe releases - waaronder de tweede Jack Reacher-film, de documentaire The Beatles: Eight Days a Week van Ron Howard en de western Hell or High Water - een bijzonder rijkgevulde week. Eigenlijk hadden we ze alle zeven wel kunnen aanraden, maar we kozen uiteindelijk voor La Fille Inconnue vanwege de makers van dat Belgische drama. De broers Luc en Jean-Pierre Dardenne hebben zich de afgelopen decennia met films als La Promesse, L'Enfant, Le Gamin Au Vélo en Deux Jours, Une Nuit namelijk bijzonder bekwame filmmakers getoond.

Doctor Strange
Premièredatum: 27 oktober 2016

Wie? Benedict Cumberbatch, Rachel McAdams, Chiwetel Ejiofor en Tilda Swinton. Regie: Scott Derrickson.

Wat? In Marvel's Doctor Strange volgen we het verhaal van de wereldberoemde en arrogante neurochirurg Dr. Stephen Strange (Cumberbatch). Zijn leven verandert compleet na een verschrikkelijk auto-ongeluk. Zijn handen raken hierbij dermate gewond, waardoor zijn carrière als chirurg voorbij is. Noodgedwongen gaat hij op zoek naar hoop en genezing in de mysterieuze plaats Kamar-Taj. Hij komt erachter dat dit niet alleen een plek voor genezing is, maar ook het strijdtoneel tegen onzichtbare duistere krachten die vastbesloten zijn om onze realiteit op de Aarde te vernietigen. Strange leert nieuwe magische krachten te gebruiken om de Aarde te beschermen tegen dit kwaad uit andere dimensies. Hij staat voor de keuze om terug te keren naar zijn gelukkige bestaan vol aanzien, of om alles achter zich te laten en de wereld te verdedigen als machtigste magiër die er bestaat.

Waarom? Eigenlijk stond deze film op de planning voor afgelopen voorjaar/zomer, maar Marvel wilde per se Benedict Cumberbatch in de titelrol en wimpelde interesse van onder meer Ryan Gosling, Jared Leto en Joaquin Phoenix af. Wij zijn vooral heel benieuwd hoe het uitpakt dat een regisseur die tot nu toe toch vooral horrorthrillers maakte, aan de slag gaat met populair materiaal uit het universum van Marvel. Scott Derrickson tekende tot nu toe voor onder meer The Exorcism of Emily Rose, Sinister en Deliver Us From Evil en komt nu met wat toch één van de meer duistere Marvel-films tot nu toe mag worden genoemd. Cumberbatch heeft inmiddels al verklapt dat Doctor Strange ook in Avengers: Infinity War te zien zal zijn, maar eerst kijken hoe hij het er in zijn 'eigen' film vanaf brengt.