Vijf niet te missen films in mei

Geplaatst: door de redactie

Net als in 2015 presenteren we je iedere eerste maandag van de maand een overzicht van de vijf volgens ons meest in het oog springende releases die maand. Oftewel: welke vijf films mag je eigenlijk niet missen in mei? Uit het aanbod voor de komende vier weken, waarin bijvoorbeeld ook nog Bastille Day, Louis Theroux: My Scientology Movie, Money Monster, Eye in the Sky, Angry Birds: The Movie en Love & Friendship (klik op de titel(s) voor een trailer(s) of recensie) verschijnen, kozen we uiteindelijk voor deze vijf.

Bad Neighbours 2

Premièredatum: 5 mei 2016

Wie? Seth Rogen, Rose Byrne, Zac Efron, Chloë Grace Moretz, Dave Franco en Selina Gomez. Regie: Nicholas Stoller.

Wat? Met een tweede kindje op komst, besluiten Mac (Seth Rogen) en Kelly (Rose Byrne) te verhuizen naar een grotere woning. Net wanneer ze hun huis lijken te hebben verkocht, trekt opnieuw een studentenvereniging naast hen in. Dit keer gaat het om Kappa Nu, een door Shelby (Chloë Grace Moretz) geleide vrouwelijke sorority waarvan de leden het seksistische regime van de universiteit zat zijn. Daarom betrekken zij een huis buiten de campus, zodat ze kunnen doen wat ze willen. Dat hun nieuwe onderkomen in een rustige straat staat, weerhoudt de dames er niet van de meest epische feesten te organiseren. Mac en Kelly zetten daarop hun voormalige nemesis Teddy (Zac Efron) in als geheim wapen.

Waarom? De reden dat we uitkijken naar Bad Neighbours 2 is vooral omdat we onbedaarlijk hard hebben gelachen om de eerste film. Seth Rogen en Rose Byrne bleken daarin niet alleen een gouden duo, voor wie de eerste film zag is het noemen van het woordje 'airbag' waarschijnlijk al voldoende om weer een glimlach op het gezicht te krijgen. En we kunnen best een beetje humor om te lachen gebruiken in deze roerige tijden.

Midnight Special

Premièredatum: 12 mei 2016

Wie? Michael Shannon, Kirsten Dunst, Joel Edgerton, Adam Driver en Sam Shepard. Regie: Jeff Nichols.

Wat? Het verhaalt volgt vader Roy (Michael Shannon), die op de vlucht slaat om zijn zoon Alton te beschermen. Alton (Jaeden Lieberher) is een jongen met mysterieuze gaven die zelfs Roy niet begrijpt. Wat begint als een vlucht voor religieuze extremisten en de lokale politie, escaleert al snel tot een landelijke klopjacht georganiseerd vanuit het hoogste niveau van de federale regering. Roy zet alles op het spel en is vastberaden om Alton te helpen zijn uiteindelijke doel te bereiken, wat dat dan ook is en ongeacht de kosten. Een verhaal dat het publiek meeneemt op een uiterst riskante reis van Texas naar de kust van Florida en waarin persoonlijke banden van liefde, vertrouwen, maar ook het lot worden uitgediept.

Waarom? Midnight Special is de nieuwe film van Jeff Nichols, de regisseur van moderne klassiekers als Take Shelter en Mud (nog niet gezien? Doen!). Net als in zijn vorige drie films werkt hij opnieuw samen met Shannon, één van de meest indrukwekkende acteurs van de huidige generatie. Alleen al die twee factoren maakt dat we uitkijken naar deze film, ook al omdat Nichols zich met zijn vorige werkstukjes een uitstekend verhalenverteller heeft getoond. We zijn erg benieuwd hoe dat uitpakt in deze sci-fi thriller.

X-Men: Apocalypse

Premièredatum: 19 mei 2016

Wie? Jennifer Lawrence, Michael Fassbender, James McAvoy, Oscar Isaac, Nicholas Hoult en Rose Byrne. Regie: Bryan Singer.

Wat? Sinds het ontstaan van de beschaving wordt Apocalypse, de eerste en meest krachtige mutant uit het Marvel-universum, aanbeden als een god. Hij vergaart de krachten van een groot aantal andere mutanten en wordt daarmee onsterfelijk en onoverwinnelijk. Wanneer Apocalypse na duizenden jaren ontwaakt is hij teleurgesteld in de wereld. Hij recruteert een team van krachtige mutanten, waaronder een ontmoedigde Magneto (Michael Fassbender), om de mensheid te onderwerpen en een nieuwe wereldorde te creëren waar hij over zal regeren. Met het lot van de aarde aan een zijden draadje, moet Raven (Jennifer Lawrence) met de hulp van Professor X (James McAvoy) een groep jonge X-Men leiden om hun grootste vijand te stoppen en de mensheid van de ondergang te redden.

Waarom? De vierde X-Men film met Bryan Singer op de regisseursstoel lijkt op voorhand alle eerdere delen uit de franchise te zullen doen verbleken. Apocalypse belooft één van de grootste en spectaculairste blockbusters van dit jaar te worden en het is pas mei. Beloftevolle acteurs en actrices als Tye Sheridan, Sophie Turner, Kodi Smith-McPhee en Alexandra Shipp zorgen bovendien voor een frisse wind in de cast, waardoor er ook weer voldoende nieuws te zien is.

The Nice Guys

Premièredatum: 19 mei 2016

Wie? Russell Crowe, Ryan Gosling, Kim Basinger en Matt Bomer. Regie: Shane Black.

Wat? Los Angeles, 1977: smog teistert de dag, neon verlicht de nacht. Privé-detective Holland March (Ryan Gosling) vormt met tegenzin een koppel met krachtpatser Jackson Healy (Russell Crowe) om een vermissingszaak op te lossen. Wanneer zij in hun onderzoek een verband vinden tussen een vermist meisje en de dood van pornoster Misty Mountains komt een complot aan het licht dat reikt tot in de machtigste kringen.

Waarom? Hoewel pas zijn derde regieklus, is Shane Black bij veel filmliefhebbers (onbewust) geliefd. Als schrijver tekende hij namelijk voor onder meer de eerste twee Lethal Weapon-films, The Last Boy Scout, Last Action Hero, The Long Kiss Goodnight en zijn regieklussen Kiss Kiss Bang Bang en Iron Man Three. Nogal logisch dat onze redacteur Tom van Steensel al sinds de aankondiging van The Nice Guys uitkijkt naar deze film. Toms enthousiasme en de uitgekiende marketingcampagne hebben aanstekelijk gewerkt, inmiddels kunnen ook wij niet wachten op deze misdaadthriller met een op papier bovendien uitstekende cast.

Alice Through the Looking Glass

Premièredatum: 26 mei 2016

Wie? Mia Wasikowska, Johnny Depp, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Sacha Baron Cohen en Alan Rickman. Regie: James Bobin.

Wat? Nadat Alice Kingsleigh (Wasikowska) drie jaar lang haar droom heeft geleefd om als kapitein van haar eigen schip de wereldzeeën te bevaren, keert ze terug in Londen. Daar ontdekt ze dat de rol van de vrouw in de maatschappij nog steeds ouderwets is en dat de toekomst die ze voor ogen had zodoende onhaalbaar is. Tijdens een feestje bij Lord Ascot stormt Alice overmand door emoties naar buiten, waar ze Absolem (Rickman) spot. De inmiddels prachtige blauwe Monarchvlinder leidt Alice naar een magische spiegel, die het mogelijk maakt dat ze terugkeert naar Underland om herenigd te worden met haar oude vrienden. Eén probleem: de Mad Hatter (Depp) is zichzelf niet meer. Om ervoor te zorgen dat hij weer de oude wordt, moet Alice op zoek naar Time (Cohen) om met de Chronosphere terug te reizen in de tijd en de familie van Mad Hatter te redden. Ook de verbannen Iracebeth (Carter) maakt jacht op de Chronosphere, waardoor Alice in een hachelijke race tegen de klok terechtkomt.

Waarom? De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat het in 2010 verschenen Alice in Wonderland van Tim Burton ons toch een beetje tegenviel. Desalniettemin kijken we uit naar dit vervolg met James Bobin aan het roer. De Engelsman regisseerde onder meer Da Ali G Show en Flight of the Conchords voor tv en heeft met The Muppets en Muppets Most Wanted zijn eerste twee bioscoopfilms inmiddels op zijn palmares, terwijl hij ook is vastgelegd om de Men in Black/Jump Street-crossover MIB 23 te regisseren. Lang niet zo'n indrukwekkend cv als voorganger Burton, juist die frisse blik zou het bronmateriaal van Lewis Carroll wel eens veel goeds kunnen doen.