Vijf niet te missen films in maart

Geplaatst: door de redactie

Net als in 2015 presenteren we je iedere eerste maandag van de maand een overzicht van de vijf volgens ons meest in het oog springende releases die maand. Oftewel: welke vijf films mag je eigenlijk niet missen in maart? Uit het aanbod voor de komende drie weken, waarin bijvoorbeeld ook nog The Divergent Series: Allegiant, De Helleveeg en Risen verschijnen, kozen we uiteindelijk voor deze vijf.

Rokjesdag
Premièredatum: 10 maart 2016

Wie? Lieke van Lexmond, Manuel Broekman, Birgit Schuurman, Loek Peters en vele, vele anderen. Regie: Johan Nijenhuis.

Wat? Op Rokjesdag gaat een ensemble aan singles op zoek naar de ware. Maar hoe vind je die nu daten topsport is? Work-a-holic Marijke (Van Lexmond) en haar beste vriendin Danielle (Schuurman) besluiten zich in te schrijven voor Love Bites; een speciale kookworkshop voor singles. Ook de knappe student Rens (Broekman) heeft zich aangemeld. Hij wil zoveel mogelijk dates scoren, iets wat de onhandige dierenverzorger Edwin (Martijn Fischer) nog nooit is gelukt. Iris (Toprak Yalçiner) is net verloofd maar bereidt om haar huwelijk op het spel te zetten voor één laatste flirt. Wanneer de beste vriendinnen Marijke en Danielle tijdens de workshop ruzie krijgen om één man lijkt de avond te ontsporen. Maar er blijkt wel degelijk zoiets te bestaan als echte liefde, zelfs voor Rens. Je moet er alleen voor open staan...

Waarom? Het is niet eens zozeer de hoofdverhaallijn van Marijke die Rokjesdag zo interessant maakt, daarvoor is dat toch allemaal wat te cliché. Nee, het zijn de verhaaltjes eromheen die de film van regisseur Johan Nijenhuis (Costa!, Verliefd of Ibiza, Toscaanse Bruiloft) zijn glans geven. De vrolijke kleuren, heerlijke muziek en zonnige beelden zorgen er niet alleen voor dat wij behoorlijk veel zin hebben in de lente, maar ook om weer eens lekker verliefd te worden.

10 Cloverfield Lane
Premièredatum:10 maart 2016

Wie? John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallagher, Jr. en Mat Vairo. Regie: Dan Trachtenberg.

Wat? Na een ernstig auto-ongeluk wordt een jonge vrouw wakker in een kelder en vreest ze dat ze is ontvoerd. Haar 'ontvoerder' blijkt een doomsday prepper te zijn die beweert dat hij haar leven heeft gered en dat er een verschrikkelijke aanval heeft plaatsgevonden waardoor de wereld onbewoonbaar is geworden.

Waarom? Over 10 Cloverfield Lane kunnen we niet heel veel vertellen, ook voor ons kwam deze toch wat plotselinge release als een grote verrassing. Wat we wel weten is dat Star Wars: Episode VII - The Force Awakens-regisseur J.J. Abrams betrokken is bij dit project dat volgens hem "bloedgerelateerd" is aan zijn sci-fi spektakel Cloverfield uit 2008. Onderstaande trailer maakte ons in ieder geval erg nieuwsgierig naar deze film met onder meer Mary Elizabeth Winstead en John Goodman.

Brooklyn

Premièredatum: 17 maart 2016

Wie? Saoirse Ronan, Domhnall Gleeson, Emory Cohen en Jim Broadbent. Regie: John Crowley.

Wat? Brooklyn vertelt het meeslepende verhaal van Eilis Lacey (Ronan), een jonge Ierse immigrante die rond 1950 in Brooklyn haar weg probeert te vinden. Aangetrokken door het veelbelovende Amerika, verruilt Eilis het comfort van het huis van haar moeder in Ierland voor de oevers van New York. De heimwee verdwijnt snel wanneer Eilis wordt bedwelmd door de liefde. Maar haar nieuw gevonden geluk wordt al snel verstoord door haar verleden en Eilis zal een keuze moeten maken tussen twee landen en twee verschillende levens.

Waarom? Brooklyn is een hartverscheurend liefdesdrama en coming of age film ineen. Naar een script van Nick Hornby, die bijvoorbeeld ook High Fidelity, About a Boy, An Education en Wild schreef, met een glansrol voor Ronan. Niet voor niets was Brooklyn bij de jongste Academy Awards genomineerd voor beste film, beste vrouwelijke hoofdrol en beste bewerkte script. Helaas voor regisseur John Crowley (Boy A, Closed Circuit) bleef zijn film met lege handen, maar daardoor zeker niet minder de moeite waard.

Where To Invade Next

Premièredatum: 24 maart 2016

Wie? Regie: Michael Moore.

Wat? De nieuwe film van de maker van Fahrenheit 9/11 en Bowling for Columbine is een verrassende oproep tot actie in de van hem bekende reisverslag-stijl. In Where to Invade Next kruipt documentairemaker Michael Moore in de rol van 'bezetter' en bezoekt verschillende Europese landen, zoals Finland, Italië en Frankrijk. Hij vraagt zich af hoe deze landen omspringen met sociale en economische problemen en of de VS daar nog wat van kunnen leren. Wat blijkt? De oplossingen voor de meest diepgewortelde problemen in Amerika bestaan al, ze hoeven alleen nog maar overgenomen te worden.

Waarom? Over de objectiviteit van Michael Moore's documentaires kun je discussieren, maar vermakelijk zijn maatschappijkritische films als Bowling for Columbine, Fahrenheit 9/11, Sicko en Capitalism: A Love Story zonder meer. Of je het nou wel of niet eens bent met wat Moore ons wijs probeert te maken met zijn documentaires, hij zet je in ieder geval aan het denken over bepaalde zaken. En alleen dat gegeven rechtvaardigt een kijkbeurt.

Batman v Superman: Dawn of Justice
Premièredatum: 24 maart 2016

Wie? Ben Aflleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg en Gal Gadot. Regie: Zack Snyder.

Wat? Bezorgd om de ongecontroleerde acties van een bijna tot god verheven superheld, neemt Gotham City’s eigen krachtige en verontruste burger het op tegen de meest gerespecteerde, hedendaagse redder van Metropolis. Ondertussen worstelt de wereld met de vraag welke held het werkelijk nodig heeft. En terwijl Batman (Affleck) en Superman (Cavill) tegen elkaar strijden, verschijnt er al snel een nieuwe bedreiging die de mensheid in groter gevaar zal brengen dan ooit tevoren.

Waarom? Alleen al omdat we de twee meest iconische personages uit de stal van DC-comics voor het eerst samen op het witte doek gaan zien. En het is niet zo dat het nooit eerder geprobeerd is; Wolfgang Petersen (Das Boot) zag ooit zijn potentiële verfilming van een Batman v. Superman-script van Andrew Kevin Walker (Se7en) instorten en George Miller (Mad Max: Fury Road) maakte zelfs ooit bijna een Justice League-film. Met nu Zack Snyder (Man of Steel) als regisseur zal het visueel wel goed zitten en ook het feit dat Ben Affleck zijn Oscarwinnende Argo-scenarist Chris Terrio aan het script liet werken stemt hoopvol. Maar hoe past Wonder Woman (Gal Gadot) in het plaatje en hoe succesvol wordt de film als springplank richting de al door Warner ingeplande Justice League-films...