Vijf niet te missen films in juni

Geplaatst: door de redactie

Net als in 2015 presenteren we je iedere eerste maandag van de maand een overzicht van de vijf volgens ons meest in het oog springende releases die maand. Oftewel: welke vijf films mag je eigenlijk niet missen in juni? Uit het aanbod voor de komende vier weken, waarbij we ook nog de vorige week verschenen vijfsterrenfilm Elle nog even willen aanraden, kozen we uiteindelijk voor deze vijf.

Maggie's Plan

Premièredatum: 9 juni 2016

Wie? Greta Gerwig, Ethan Hawke, Julianne Moore, Bill Hader en Maya Rudolph. Regie: Rebecca Miller.

Wat? Maggie is een New Yorkse dertiger die nog nooit een serieuze relatie heeft gehad. Vlak nadat ze besluit om alleen een kind te krijgen, loopt ze de charismatische schrijver John Harding tegen het lijf. De twee hebben gelijk een klik. Ondanks zijn huwelijk met de succesvolle Georgette raakt John volledig in de ban van Maggie en beginnen ze een affaire. Maar tot Maggie’s grote teleurstelling blijkt hij niet te zijn zoals hij zich voordeed, wat haar tot een absurd, maar geniaal plan brengt.

Waarom? Een prima cast en een verhaal waar kijkers zich mee kunnen vereenzelvigen. Meer heb je eigenlijk niet nodig voor een fijne indiefilm. 

A Hologram for the King

Premièredatum: 16 juni 2016

Wie? Tom Hanks, Ben Whishaw, Sarita Choudhuryen Sidse Babett Knudsen. Regie: Tom Tykwer.

Wat? Ver weg van huis, in een nieuwe nog onvoltooide stad middenin de woestijn van Saudi Arabië wacht Amerikaanse zakenman Alan Clay (Tom Hanks) samen met enkele medewerkers van een bedrijf dat gespecialiseerd is in holografische presentaties dag na dag op Koning Abdullah. Dit alles om het beslag op zijn huis te voorkomen en de studie van zijn dochter te kunnen bekostigen. Maar vooral om maar ein-de-lijk iets geweldigs te bereiken. Ondertussen beleeft hij een onverwachte romance en ontdekt hij wat écht belangrijk is in het leven.

Waarom? Laten we eerlijk zijn: op het palmares van tweevoudig Oscarwinnaar Tom Hanks staan eigenlijk nauwelijks échte flaters. Daarnaast is Hanks op zijn best in rollen als de antiheld, iets wat hij in deze film ook weer lijkt te zijn. Wij hebben er in ieder geval zin in!

Independence Day: Resurgence

Premièredatum: 23 juni 2016

Wie? Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pullman, Vivica A. Fox, Charlotte Gainsbourg, Maika Monroe en Sela Ward. Regie: Roland Emmerich.

Wat? We wisten altijd al dat ze terug zouden komen. Na het succes van Independence Day levert het volgende epische hoofdstuk een wereldwijde catastrophe van onvoorstelbare grootte. Door gebruik te maken van buitenaardse technologie, hebben de verschillende naties op aarde samengewerkt aan een immens verdedigingsprogramma om zo de planeet te beschermen. Maar niets kan ons voorbereiden op de geavanceerde en ongekende kracht van de buitenaardse wezens. Alleen de vindingrijkheid van een aantal moedige mannen en vrouwen kan onze wereld nog redden van de ondergang.

Waarom? Nog steeds is het één van de favoriete filmscènes aller tijden van onze hoofdredacteur: het moment waarop Captain Steve Hiller (Will Smith) zijn krantje oppakt van straat, naar links kijkt en al zijn buren in paniek hun auto's ziet volladen en vervolgens naar rechts kijkt en een enorm ruimteschip ziet hangen boven Los Angeles. Die epische scène uit het brein van Roland Emmerich, toch een beetje de hedendaagse koning van de rampenfilm, kunnen we inmiddels dromen, hoog tijd voor een update. Alleen al daarom verdient Independence Day: Resurgence wat ons betreft een aanbeveling. Ook al is het zonder Smith.

Finding Dory

Premièredatum: 29 juni 2016

Wie? Ellen DeGeneres, Albert Brooks, Ed O’Neill, Diane Keaton, Idris Elba en Dominic West. Regie: Andrew Stanton.

Wat? Dory woont samen met Nemo en Marlin in het rif en op een dag herinnert Dory zich dat zij een familie heeft die misschien wel naar haar op zoek is. Het drietal gaat op een avontuurlijke reis door de oceaan en belandt zo bij het Zeeleven Instituut in Californië, een aquarium en revalidatiecentrum voor zeedieren. Tijdens de zoektocht naar haar ouders krijgt Dory de hulp van een aantal opvallende bewoners: Hank, een koppige octopus die ervan houdt het leven van het aquariumpersoneel zuur te maken, Bailey, een witte dolfijn die ervan overtuigd is dat zijn echolocatie-krachten niet meer werken, en Lot, een slechtziende walvishaai. Tijdens hun tocht door het gebouw van het Zeeleven Instituut ontdekken Dory en haar vrienden dat fouten maken niet erg is en de kracht van vriendschap en families.

Waarom? Het pakt niet altijd goed uit, een spin-off met een personage uit een eerdere populaire animatiefilm. Neem bijvoorbeeld Puss in Boots, dat lang niet zo'n leuke film was als Shrek. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat het met Dory anders is. Ook omdat ze in Finding Nemo al zo'n prominente rol had en destijds de harten van menig kind én volwassene wist te stelen. Maar eigenlijk kunnen we het 'waarom' afdoen met slechts één woord: Pixar.

Race

Premièredatum: 30 juni 2016

Wie? Stephan James, Jason Sudeikis, Jeremy Irons, William Hurt en Carice van Houten. Regie: Stephen Hopkins.

Wat? Het waargebeurde en indrukwekkende Race vertelt het verhaal van de iconische atleet Jesse Owens (James) die tijdens het naziregime van Hitler maar liefst vier gouden medailles in de wacht sleepte tijdens de Olympische Spelen in Berlijn in 1936. Een indrukwekkende prestatie waarmee de Afro-Amerikaanse sporter geschiedenis schreef. In Race volgen we Jesse op weg naar de Olympische Spelen ten tijde van de toenemende rassendiscriminatie in Duitsland. Samen met zijn coach Larry Snyder, een rol van Jason Sudeikis, zet hij alles op alles om, ondanks de dreigende omstandigheden, zijn droom als olympisch kampioen waar te maken.

Waarom? Hoewel de Olympische Spelen van Berlijn inmiddels tachtig jaar geleden plaatsvonden, is Jesse Owens anno 2016 nog steeds voor veel mensen een inspiratiebron. Het werd dan ook wel eens tijd dat er - na een televisiefilm in de jaren '80 - een bioscoopfilm over het leven van de in 1980 overleden atleet kwam. Buiten dat Owens met vier gouden medailles een geweldige sportprestatie leverde in de Duitse hoofdstad, stond hij ook op tegen de Arische suprematie van Adolf Hitler. Waarmee Race gezien de huidige maatschappelijke spanningen ook nog eens hartstikke relevant is.