Vijf niet te missen films in juli

Geplaatst: door de redactie

Net als in 2015 presenteren we je iedere eerste maandag van de maand een overzicht van de vijf volgens ons meest in het oog springende releases die maand. Oftewel: welke vijf films mag je eigenlijk niet missen in juli? Uit het aanbod voor de komende vier weken kozen we uiteindelijk voor deze vijf.

The Red Turtle
Premièredatum: 7 juli 2016

Wie? Regie: Michael Dudok de Wit.

Wat? In de film volgen we de grote etappes van het leven aan de hand van het verhaal van een man die aanspoelt op een onbewoond eiland. Hij probeert met de moed der wanhoop te ontsnappen, tot hij op een dag een mysterieuze schildpad tegenkomt die zijn leven voorgoed zal veranderen.

Waarom? Bij filmpjekijken.com zijn wij doorgaans niet vies van een beetje chauvinisme, maar The Red Turtle is ook gewoon een heel goede film. Voor zijn eerste grote speelfilm werkte de Nederlandse Oscarwinnaar Michael Dudok de Wit samen met het Japanse Studio Ghibli en dat bleek een gouden greep. Een symbolische film over wat het betekent als de mens de symbolische orde achter zich laat.

The Neon Demon
Premièredatum: 14 juli 2016

Wie? Elle Fanning, Keanu Reeves, Abbey Lee en Christina Hendricks. Regie: Nicolas Winding Refn.

Wat? Met The Neon Demon vertelt Nicolas Winding Refn een horrorsprookje waarin schoonheid en obsessie een aantrekkelijke, maar verraderlijke cocktail opleveren. Het jonge, ambitieuze model Jesse (Fanning) verhuist naar Los Angeles en weet alle aandacht op zich te vestigen. Haar schoonheid en vitaliteit worden verslonden door de gevestigde modellen, die koste wat het kost willen wat Jesse heeft. 

Waarom? Toegegeven, Only God Forgives, de vorige film van Nicolas Winding Refn, was niet zo goed als diens voorganger Drive. Maar sinds die volgens onze redactie beste film van het jaar 2011, staat de Deense regisseur nóg nadrukkelijker op onze radar dan daarvoor. Winding Refn is namelijk altijd op zoek naar grenzen en dat waarderen we. Daarnaast hebben we er alle vertrouwen in dat Grote Belofte Elle Fanning als Winding Refns nieuwe muze Ryan Gosling kan doen laten vergeven.  

The Family Fang
Premièredatum: 21 juli 2016

Wie? Jason Bateman, Nicole Kidman en Christopher Walken. Regie: Jason Bateman.

Wat? Hoe groei je op als je ouders fanatieke performancekunstenaars zijn? Baxter (Bateman) en zijn zus Annie (Kidman) speelden als kinderen vaak mee in de bizarre 'kunst' van hun ouders, maar inmiddels leiden ze als vastgelopen schrijver en geplaagd actrice een vrij stuurloos bestaan. Als Baxter na een ongeluk niet mag vliegen, komt zijn zus hem gezelschap houden in hun ouderlijk huis. Van een gezellige familiereünie is geen sprake: hun vader Caleb (Walken) ergert zich aan hun onbegrip voor zijn kunst en verdwijnt met hun moeder. Dan staat de politie op de stoep omdat ze vermist zijn. Is hen iets overkomen of is dit hun pièce de résistance? 

Waarom? We kennen Jason Bateman toch vooral als acteur in bijvoorbeeld Arrested Development, de twee Horrible Bosses-films en Juno. Maar de 47-jarige Amerikaan heeft inmiddels ook wat ervaring als regisseur. Zijn debuutfilm Bad Words haalde de Nederlandse bioscopen niet, maar was naar onze bescheiden mening zeker geen miskleun. Voor zijn tweede grote speelfilm, een verfilming van de gelijknamige roman van Kevin Wilson, strikte Bateman met Nicole Kidman en Christopher Walken natuurlijk ook niet de minste namen.

Absolutely Fabulous: The Movie
Premièredatum: 21 juli 2016

Wie? Joanna Lumley, Jennifer Saunders, Julia Sawalha, Jane Horrocks en June Whitfield. Regie: Mandie Fletcher.

Wat? Absolutely Fabulous: The Movie is het eerste bioscoopavontuur voor de langlopende en geliefde komedie. Edina (Saunders) en Patsy (Lumley) beschikken, toepasselijk voor hun debuut op het grote doek, nog steeds over de nodige glitter en glamour. Ze leven het luxe leven dat ze gewend zijn: winkelen, drinken en stappen in de meest trendy hot-spots van Londen. Maar als ze de schuld krijgen van een groot incident tijdens een überhip fashionfeestje worden ze het middelpunt van een mediaschandaal en worden ze meedogenloos achtervolgd door de paparazzi. Zonder een rooie cent vluchten ze naar de speeltuin voor de superrijken, de Franse Rivièra, en bedenken ze een plan om permanent te 'ontsnappen' en wederom het goede leven, te leven! 

Waarom? Het blijft tricky om een succesvolle televisieserie naar het witte doek te brengen. Neem de beide Sex and the City-films of recenter de toch wat mislukte transitie van Entourage naar de bioscoop. Aan de ingrediënten van Absolutely Fabulous: The Movie zal het in ieder geval niet liggen, ze zijn er allemaal weer bij. Naast Lumley en Saunders als het iconische duo Patsy en Edina, keert namelijk ook de rest van de originele cast terug: Julia Sawalha als Saffy, Jane Horrocks als Bubble en June Whitfield als moeder. Ook regisseur Mandie Fletcher is meer dan bekend met het bronmateriaal. Wij hebben er in ieder geval zin in!  

Jason Bourne
Premièredatum: 28 juli 2016

Wie? Matt Damon, Alicia Vikander, Tommy Lee Jones en Julia Stiles. Regie: Paul Greengrass.

Wat? Jaren na zijn verdwijning aan het einde van The Bourne Ultimatum duikt Jason Bourne (Damon) onverwachts weer op, net op het moment dat de wereld wordt geconfronteerd met een ongekende instabiliteit. Tegelijkertijd maakt de CIA met een nieuw gecreëerd programma nog steeds jacht op Bourne, die op zijn beurt nog steeds probeert alle puzzelstukjes over zijn verleden en familie op de juiste plek te krijgen. 

Waarom? Alles is mogelijk, dat bewijst deze hernieuwde samenwerking tussen Matt Damon en Paul Greengrass wel. Net als bijvoorbeeld al gebeurde bij de rockbands The Eagles en Guns N' Roses, waarvan ook altijd werd gezegd dat ze nooit meer samen een podium zouden delen, slaan zij opnieuw de handen ineen. Niet dat de twee gebrouilleerd waren, na The Bourne Ultimatum gaf vooral Greengrass wel klaar te zijn met Jason Bourne. En Damon wilde alleen als Greengrass zou regisseren. Gelukkig is die laatste van gedachten veranderd, want wij waren nog lang niet klaar met het door Robert Ludlum gecreëerde personage. Helemaal na die matige spin-off met Jeremy Renner.