Vijf niet te missen films in januari

Geplaatst: door de redactie

Net als in 2015 presenteren we je iedere eerste maandag van de maand een overzicht van de vijf volgens ons meest in het oog springende releases die maand. Oftewel: welke vijf films mag je eigenlijk niet missen in januari? Een maand die traditioneel barst van de interessante titels, het was bijzonder lastig kiezen. Ook films als Joy (release 07-01), het al door ons gerecenseerde The Danish Girl (14-01), The Big Short (21-01), Legend (21-01), The Revenant (28-01), The Finest Hours (28-01) en The 5th Wave (28-01) hadden namelijk moeiteloos in onderstaand overzicht gekund.

The Hateful Eight
Premièredatum: 7 januari 2016

Wie? Kurt Russell, Samuel L. Jackson, Tim Roth, Michael Madsen en Jennifer Jason Leigh.

Wat? Wanneer de gevaarlijke premiejager John ‘The Hangman’ Ruth (Russell) op weg is naar het plaatsje Red Rock om zijn gevangene Daisy ‘The Prisoner’ Domergue (Leigh) uit te leveren , komen ze in aanraking met twee opmerkelijke vreemdelingen: Major Marquis ‘The Bounty Hunter’ Warren (Jackson) en Chris ‘The Sheriff’ Mannix (Walton Goggins). De vier raken verdwaald en besluiten onderdak te zoeken bij Minnie’s Haberdashery, een afgelegen herberg in de bergen. Daar komen ze vast te zetten met vier onbekende, en ongure types: Bob ‘The Mexican’ (Demian Bichir), Oswaldo ‘The Little Man’ Mobray (Roth), Joe ‘The Cow Puncher’ Gage (Madsen en Sanford ‘The Confederate’ Smithers (Bruce Dern). De acht zitten met elkaar opgescheept terwijl de storm zijn hoogtepunt bereikt en het begint er steeds meer op te lijken dat niet alle acht reizigers het gaan overleven...

Waarom? Hoewel vooral in de eerste helft soms behoorlijk langdradig (lees: saai), vergoedt het tweede deel van de bijna drie uur durende film, de prima cast en de prachtige beelden veel. The Hateful Eight is verder weer echt typisch Tarantino: veel gevloek, veel bloed en iedereen krijgt zijn eigen bijnaam. 

Black

Premièredatum: 14 januari 2016

Wie? Martha Canga Antonio, Aboubakr Bensaihi, Soufiane Chilah en Marine Scandiuzzi.

Wat? Black is een modern Romeo & Julia-verhaal dat zich afspeelt in de Brusselse wijken Matongé en Molenbeek. De vijftienjarige Mavela is lid van de beruchte jeugdbende Black Bronx. Ze wordt halsoverkop verliefd op de charismatische Marwan, een jongen van de rivaliserende 1080-ers. De twee jongeren worden beiden gedwongen te kiezen tussen trouw aan hun bende of de liefde voor elkaar. Een onmogelijke keuze... of niet?

Waarom? De nieuwe film van de Marokkaans-Belgische regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah zorgde in eigen land al voor behoorlijk wat ophef. Het bendethema lokte veel van diezelfde bendeleden naar de bioscopen, die zich daardoor genoodzaakt zagen het beveiligingsniveau flink op te voeren. Als we onze Belgische collega's mogen geloven is Black ook gewoon een steengoed misdaaddrama. "Gelukkig overschaduwt de hype de kwaliteiten van de film niet, Black is de hype waard", schreef De Morgen bijvoorbeeld.

Creed
Premièredatum: 21 januari 2016

Wie? Sylvester Stallone, Michael B. Jordan en Tessa Thompson.

Wat? Adonis Johnson (Jordan) heeft zijn beroemde vader nooit gekend, wereldkampioen zwaargewicht Apollo Creed stierf voordat hij geboren werd. Toch is het niet te ontkennen dat boksen in zijn bloed zit en vertrekt Adonis naar Philadelphia, de plek van de legendarische bokswedstrijd tussen Apollo Creed en de ruige nieuwkomer genaamd Rocky Balboa. Eenmaal in de stad aangekomen, zoekt Adonis Rocky (Stallone) op en vraagt hem om zijn trainer te worden. Ondanks dat Rocky aangeeft dat hij voorgoed uit de bokswereld is gestapt, ziet hij in Adonis de kracht en vastberadenheid die hij ook ooit in Apollo zag. Een felle rivaal, die zijn beste vriend werd. Rocky gaat uiteindelijk akkoord de jonge vechter te trainen, zelfs wanneer de voormalige kampioen hem moet voorbereiden op een bokser die dodelijker is dan zijn eigen tegenstanders ooit waren in de ring.

Waarom? Eigenlijk is Creed gewoon Rocky VII natuurlijk. Weliswaar was het 'alles afsluitende' zesde deel niet de beste film in de reeks, Rocky Balboa is zonder twijfel één van de sterkste en meest geliefde personages uit de filmgeschiedenis. Alleen daarom kunnen wij niet wachten op deze film. En dat vrijwel alle Amerikaanse media vol lof schreven over de 'rebootquel' van Ryan Coogler (Fruitvale Station) helpt ook mee natuurlijk. 

Brasserie Valentijn
Premièredatum: 28 januari 2016

Wie? Georgina Verbaan, Egbert-Jan Weeber, Roeland Fernhout, Sigrid ten Napel en Géza Weisz.

Wat? Brasserie Valentijn is een gerenommeerd restaurant dat met succes wordt gerund door Valentijn (Verbaan)en chef kok Angelo (Fernhout). 14 februari is de dag van de liefde: één van de drukste avonden van het jaar. Angelo zorgt voor een passend liefdesmenu en Valentijn heeft de tafels tiptop gedekt. Ze heeft alles onder controle in haar brasserie. In de keuken en in de zaal zijn de verwachtingen hoog gespannen. Elk koppel dat een tafel heeft bemachtigd, hoopt die avond de liefde op hun bord te krijgen. Er mag niks fout gaan. Dan staat Frank (Weeber), een oude vlam van Valentijn, ineens op de stoep...

Waarom? Brasserie Valentijn is de nieuwe, tweede, film van regisseur Sanne Vogel die ons twee jaar geleden zo aangenaam verraste met Hartenstraat. De film werd opnieuw geschreven door Vogel en Judith Goudsmit, die samen ook al het scenario voor dat debuut penden. Waarbij zij zich overigens lieten leiden door de Belgische film Brasserie Romantiek. Nu bieden resultaten behaald in het verleden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar zo tegen Valentijnsdag hebben wij best zin in een romantische film. We hebben er alle vertrouwen in dat Vogel samen met onder meer Verbaan, Weeber, Ten Napel en Fernhout een prima romkom aflevert.

Spotlight
Premièredatum: 28 januari 2016

Wie? Michael Keaton, Rachel McAdams, Mark Ruffalo, Stanley Tucci en Liev Schreiber.

Wat? Spotlight vertelt het waargebeurde verhaal over het verslag van The Boston Globe over diverse seksschandalen binnen de katholieke gemeenschap in Massachusetts in 2001. De onderzoeksafdeling 'Spotlight' van kwaliteitskrant The Boston Globe wordt ingezet hier verslag van te doen, maar de zaak blijkt groter en ingewikkelder dan gedacht: tijdens de zoektocht naar de waarheid raken ze verwikkeld in een politiek spel waarin ze ontdekken dat niet alle betrokken partijen hetzelfde belang hebben. The Boston Globe ontving in 2003 de Pulitzerprijs voor deze journalistieke daad.

Waarom? Afgelopen september beleefde het spannende drama van regisseur Thomas McCarthy (The Cobbler) al zijn première tijdens het Toronto International Film Festival (TIFF). Ook wij zagen Spotlight daar al en waren behoorlijk onder de indruk. Duidelijk niet als enige, de Noord-Amerikaanse filmpers is unaniem lovend over deze inmiddels voor drie Golden Globes genomineerde film. Hoeveel Spotlight er daarvan daadwerkelijk verzilvert, weten we komend weekend. Het moet bovendien raar lopen wanneer het drama eind janauri ook niet enkele keren genoemd wordt bij de bekendmaking van de nominaties voor de Oscars. Een absolute must see dus!